AR75779
Składniki: Acerola - Malpighia glabra - 50g mielone
Klasyfikacja: Suszone owoce
w magazynie (>5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Acerola - Malpighia glabra - 50g mielone
Klasyfikacja: Suszone owoce
Acerola (Malpighia glabra) to tropikalna wiśnia, która znana jest z najwyższej zawartości witaminy C ze wszystkich owoców. 100 g świeżych owoców zawiera średnio 2 000 mg witaminy C! Jest to ilość, która stanowi 25-krotność naszego dziennego zapotrzebowania. Ponadto zawarte w aceroli związki bioaktywne z grupy flawonoidów sprzyjają wchłanianiu witaminy C do organizmu i zapobiegają jej rozpadowi. To połączenie sprawia, że acerola jest najlepszym naturalnym źródłem witaminy C.
W Ameryce Południowej owoce aceroli spożywa się na świeżo, najczęściej w postaci soków, które są tam równie popularne jak sok pomarańczowy w Stanach Zjednoczonych. Tradycyjna medycyna brazylijska zaleca spożywanie świeżych owoców na gorączkę i przeziębienie, anemię, problemy z sercem i powrót do zdrowia.
Właściwości prozdrowotne:
Ze względu na bogactwo łatwo przyswajalnej witaminy C, acerola jest szeroko stosowana w celu wspomagania naturalnych mechanizmów odpornościowych organizmu podczas przeziębienia i grypy, a także profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym oraz w przypadku obniżonej odporności.
Acerola może być również dobrym suplementem w przypadku osłabionego stanu naczyń krwionośnych, ponieważ witamina C przyczynia się do ich prawidłowego funkcjonowania.
Witamina C pomaga również w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu energetycznego i przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia, dlatego sportowcy stosują acerolę w celu zwiększenia swojej wydolności fizycznej.
Acerolę należy suplementować w przypadku obniżonego nastroju i ciągłej ekspozycji na stres, ponieważ witamina C ma pozytywny wpływ na układ nerwowy i funkcje psychologiczne.
Witamina C bierze udział w syntezie kolagenu i zapewnia zdrowie dziąseł oraz prawidłową strukturę zębów, kości, chrząstki i skóry.
ZASTOSOWANIE
osłabiona odporność
przydatna przy przeziębieniach i grypie
osłabione naczynia krwionośne
poprawa wyglądu skóry
zmęczenie
nastrój obniżony
stres
SKŁAD
100% acerola w proszku. Surowiec najwyższej jakości.
Zawartość witaminy C: 17%.
Wartość odżywcza w 100 g proszku:
Wartość energetyczna 345kcal / 100g
węglowodany 87g
w tym cukry 31g
błonnik 8,5g
tłuszcz 0,5g
witamina C 17g
SPOSÓB UŻYCIA
Acerola w proszku to bardzo smaczny dodatek do koktajli, mleka, jogurtu, twarogu, odżywek białkowych czy soków.
Jest słodko-kwaśny. Nie należy go wystawiać na działanie wysokich temperatur, gdyż może to zniszczyć znaczną ilość witaminy C.
Dawkowanie aceroli zależy od zapotrzebowania organizmu na witaminę C, ale aby dostarczyć 170 mg tej witaminy, wystarczy spożyć 1 g lub około pół płaskiej łyżeczki proszku. Zapewnia to ponad dwukrotnie większe dzienne spożycie witaminy C niż wynosi 80 mg.
PRZECIWWSKAZANIA
Nie zaleca się dawek większych niż 2 łyżeczki aceroli dziennie. Nadmiar witaminy C jest wydalany z organizmu, a większa ilość proszku może podrażniać przewód pokarmowy i powodować nudności, bóle brzucha i biegunkę. Wysokie dawki aceroli mogą również zwiększać ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Czasami nazywana jest również wiśnią z Barbadosu. Występuje naturalnie w tropikalnych i subtropikalnych regionach Ameryki Północnej, Środkowej i Południowej. Należy do rodziny Malpigi. Acerola to niskie drzewo lub krzew, dorastający do wysokości 2-3 m. Liście są ciemnozielone i błyszczące, eliptyczne i spiczaste. Kwiaty aceroli są różowe lub czerwone. Składają się z pięciu nieprzylegających do siebie płatków o kształcie łzy i postrzępionych krawędziach. Owoce aceroli są jaskrawoczerwone, okrągłe i z rowkowanymi liniami. Ich wielkość waha się od 1 do 3 cm. Są bardzo soczyste i mają słodko-kwaśny smak.