AR77903
Składniki: Owoce żurawiny - Vaccinium macrocarpon - 250g całe
Klasyfikacja: Owoce suszone
w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Owoce żurawiny - Vaccinium macrocarpon - 250g całe
Klasyfikacja: Owoce suszone
Żurawina wielkoowocowa (Vaccinium macrocarpon) pochodzi z mokradeł wschodniej części Ameryki Północnej, ale zadomowiła się również w Europie. Jest ceniony i szeroko stosowany ze względu na piękne owoce. W medycynie ludowej borówka brusznica była zalecana przy przeziębieniach, chorobach gardła i zapaleniu migdałków. Wspierała również leczenie infekcji dróg moczowych, co jest prawdą do dziś.
Właściwości prozdrowotne
Substancje zawarte w żurawinie wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego. Działają przeciwbakteryjnie i moczopędnie. Owoce żurawiny i ich ekstrakty znajdują zastosowanie w profilaktyce i leczeniu chorób dróg moczowych, zwłaszcza infekcji bakteryjnych i kamicy moczowej. Ekstrakty z żurawiny są niezbędnym składnikiem wielu środków stosowanych w przypadku powyższych problemów.
Substancje przeciwbakteryjne zawarte w żurawinie sprzyjają zdrowiu przewodu pokarmowego, zapobiegając osadzaniu się bakterii chorobotwórczych na jego ściankach. Jest to ważne w profilaktyce wrzodów żołądka.
Żurawina jest bogata w polifenole o właściwościach przeciwutleniających, które korzystnie wpływają na układ krążenia i zmniejszają ryzyko miażdżycy, zakrzepów krwi i choroby niedokrwiennej serca.
SKŁADNIKI
Żurawina wielkoowocowa suszona 55-65%, cukier trzcinowy 35-45%, syrop klonowy 5%, olej słonecznikowy 0,3-1%,
Nie zawiera dwutlenku siarki. Nie zawiera GMO. Nie zawiera alergenów.
Wartości odżywcze w 100 g:
Wartość energetyczna wynosi 309 kcal / 100 g
Tłuszcz 1,5 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,15 g
węglowodany 71 g
- w tym cukry 65 g
Białko 0,11 g
Sól 0,1 g
Jak spożywać żurawinę?
Suszona żurawina to doskonała przekąska do bezpośredniego spożycia. Doskonale nadaje się do kaszek, musli, jogurtów, serów, sałatek owocowych i warzywnych, naleśników i innych deserów. Warto używać go do wypieku ciast, ciasteczek i chleba. Jest również ciekawym dodatkiem do pieczonego mięsa. Można go również dodawać do herbaty.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Żurawina należy do rodzaju borówki amerykańskiej (Vaccinium) i składa się z dwóch gatunków, w tym żurawiny wielkoowocowej i żurawiny bagiennej. Są szeroko rozpowszechnione na półkuli północnej i występują w Polsce. Oba gatunki są wykorzystywane w przemyśle spożywczym, ale większe znaczenie ma żurawina wielkoowocowa.
Żurawina wielkoowocowa to wiecznie zielony krzew. Tworzy cienkie, pełzające łodygi o długości do 1,5 m. Pokryte są delikatnymi, gładkimi, eliptycznymi liśćmi o jasnozielonym kolorze. Kwiaty pojawiają się na szczycie łodygi i rosną na szypułkach. Składają się z grubego, ciemnego pręcika i czterech biało-różowych płatków silnie zakrzywionych do tyłu. Owoce to duże, okrągłe jagody koloru różowego lub czerwonego, o średnicy 1-2 cm.