AR70783
Składniki: Burak w proszku - Beta vulgaris - 100g
Klasyfikacja: Suszone owoce
w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Burak w proszku - Beta vulgaris - 100g
Klasyfikacja: Suszone owoce
Burak ćwikłowy (Beta vulgaris) to warzywo, które zdecydowanie możemy zaliczyć do naszych supermarketów. Ma liczne korzyści zdrowotne i jest znany ze swojego działania dopingowego i poprawia wyniki sportowe sportowców dzięki zawartości azotanów, które rozszerzają naczynia krwionośne i pozwalają na lepsze dotlenienie mięśni podczas ćwiczeń.
Substancje bioaktywne obecne w burakach:
Pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi
Pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego i zdolności poznawcze
Poprawa sprawności fizycznej
Ochrona komórek przed stresem oksydacyjnym
Zastosowanie:
Zaleca się spożywanie 1-2 łyżeczek proszku dziennie. Można go dodawać do koktajli, zup, produktów mlecznych, owoców
i różnych dań na ciepło. Warto eksperymentować. Proszek z buraka może być również stosowany do
barwienia żywności lub jako słodzik o niskim indeksie glikemicznym. 2 łyżki proszku (20 g).
SKŁADNIKI
Burak w proszku 100%. Surowce najwyższej jakości.
Wartość odżywcza 20 g proszku:
Energia: 43 kcal
Białko: 2 g
Tłuszcz: 0 g
Węglowodany: 10 g
Błonnik: 3g
Kwas foliowy: 109 mcg (27% RDA)
Jeden burak zawiera również niewielką ilość witamin z grupy B i minerałów. Ale najcenniejszymi związkami w nim są betaaliny i azotany.