AR75827
Składniki: Owoce aronii - Photinia melanocarpa - 1kg całe
Klasyfikacja: Owoce suszone
w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Owoce aronii - Photinia melanocarpa - 1kg całe
Klasyfikacja: Owoce suszone
Owoc aronii - Photinia melanocarpa - 250g w całości (Kod: AR75826)
Aronia należy do rodziny różowatych (Rosaceae). Aronia pochodzi z Ameryki Północnej. Coraz częściej uprawiana jest jako roślina ozdobna, ponieważ jesienią liście są pomarańczowo-czerwone. Surowcem leczniczym są świeże i suszone owoce. Aronia jako antyoksydant stała się hitem i zrewolucjonizowała dziedzinę kosmetologii i farmacji. Aronia uważana jest za jedną z najzdrowszych jagód na świecie!
Funkcje zdrowotne
Kwas chlorogenowy i kawowy
Mają właściwości ochronne na trzustkę, wątrobę i nerki, wykazują działanie przeciwbakteryjne i żółciopędne.
Hamują rozwój bakterii nawet opornych na antybiotyki (bacytracynę, neomycynę i polimyksynę).
Zwiększają regenerację komórek wątroby.
Anocyaniny i flawonoidy
Poprawiają krążenie krwi w mózgu, oku, naczyniach wieńcowych i kończynach.
Działają przeciw agregacji.
Wzmacnia i uszczelnia nabłonki, w tym śródbłonek naczyń krwionośnych.
Łagodzi objawy alergii i wielu innych chorób autoimmunologicznych.
Stosowane miejscowo, zwłaszcza w obecności garbników, przeciwdziałają wysiękowi i hamują drobne krwawienia.
Pektyny, antocyjany i flawonoidy oraz kwasy fenolowe
Niższe ciśnienie krwi (ze względu na działanie przeciwskurczowe na mięśnie gładkie i zwiększoną diurezę).
Mają działanie przeciwmiażdżycowe i moczopędne.
Detoksykuje organizm.
Obniża poziom lipidów i cholesterolu we krwi.
Sok stymuluje procesy krwiotwórcze.
Pektyny mają właściwości prebiotyczne i ochronne na nabłonek jelit i żołądka.
ZASTOSOWANIA
przeciwutleniacz
problemy ze wzrokiem
wysokie ciśnienie krwi
nadciśnienie oczne
oparzenia i trudne do leczenia rany
zespół jelita drażliwego
zapalenie i wysięk
nieżyt, gojenie nadżerek błony śluzowej
hemoroidy
stymulacja układów GALT i MALT
miażdżyca
SKŁAD
antocyjany
fenolowy
garbniki
pektyny
witaminy (wiele witamin C i P)
sole mineralne:
potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo
pierwiastki śladowe
jod, mangan, molibden
Owoce nie są przechowywane z dwutlenkiem siarki.
INSTRUKCJA UŻYCIA
Odwar
Wystarczy zalać owoce wrzątkiem, poczekać, aż wywar zmieni kolor na czerwonawy. Możesz przygotować nalewki i inne preparaty według własnego uznania.