AR72457
Składniki: Kwas mlekowy 80% - Kwas mlekowy - 100g
Klasyfikacja: Związki pochodzenia naturalnego
w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Kwas mlekowy 80% - Kwas mlekowy - 100g
Klasyfikacja: Związki pochodzenia naturalnego
Kwas mlekowy jest naturalnym prebiotykiem i składnikiem odżywczym dla skóry, problematycznej skóry i włosów. Wykazuje właściwości złuszczające, przeciwzmarszczkowe i nawilżające. Stymuluje wzrost mocnych włosów. Ma pozytywny wpływ na pracę jelit. Występuje naturalnie w kwaśnym mleku, jogurcie, żurawinie i kiszonce. Jest wytwarzany w procesie biotechnologicznym, czyli fermentacji cukru przez bakterie mlekowe. Jego symbolem w przemyśle spożywczym jest E270.
Kwas mlekowy ma dwie formy optyczne: L i D, z których tylko forma L jest biologicznie aktywna. L-forma kwasu mlekowego jest obecna w skórze i włosach w postaci NMF - naturalnego czynnika nawilżającego, który zatrzymuje wodę w skórze, czyniąc ją miękką i elastyczną.
Kwas mlekowy w kosmetykach działa na dwa sposoby, w zależności od rozcieńczenia. Stężenia 1-10% stosuje się w celach nawilżających, stężenia 30-50% - w celach złuszczających. Ponadto z każdym rozcieńczeniem kwas mlekowy wykazuje szereg pozytywnych efektów wymienionych w sekcji właściwości.
WŁAŚCIWOŚCI
Zmiękcza i wygładza skórę.
Reguluje odnowę komórek skóry, usuwając zbędne zrogowaciałe komórki.
Poprawia strukturę i koloryt skóry.
Zwiększa skuteczność kosmetyków - skóra umyta kwasem mlekowym lepiej wchłania składniki aktywne zawarte w kremach.
Stymuluje produkcję ceramidów (związków lipidowych obecnych w warstwie rogowej naskórka), uszczelniając barierę lipidową naskórka.
Zmniejsza utratę wody ze skóry poprzez zmniejszenie TEWL - przeznaskórkowej utraty wody.
Stymuluje produkcję kolagenu w skórze właściwej, dzięki czemu staje się ona jędrniejsza i bardziej elastyczna.
Zwiększa poziom glikozaminoglikanów - związków, które absorbują wodę i zapewniają odpowiednie nawilżenie skóry do najgłębszych warstw.
Redukuje drobne zmarszczki powierzchniowe i poprawia jędrność skóry.
Zmniejsza przebarwienia i drobne blizny potrądzikowe.
Odblokowuje pory skóry i działa przeciwbakteryjnie.
Zapobiega powstawaniu ognisk zapalnych, czyli wszelkiego rodzaju wyprysków i zaskórników.
Łagodzi zmiany trądzikowe.
Konserwuje żywność i reguluje jej pH.
APP
Zewnętrznie:
pielęgnacja i nawilżanie skóry suchej, zrogowaciałej i łuszczącej się
pielęgnacja włosów suchych i zniszczonych
w celu redukcji trądziku, zmarszczek, wyprysków, zmian zapalnych, blizn
jako składnik peelingów
Żywność:
jako naturalny prebiotyk
jako naturalny konserwant żywności
jako regulator pH, czyli środek zakwaszający
SKŁAD
80% roztwór kwasu L-mlekowego. Produkt najwyższej jakości! Nadaje się do spożycia.
SPOSÓB UŻYCIA
80% kwasu mlekowego należy przed użyciem odpowiednio rozcieńczyć, najlepiej w wodzie destylowanej (demineralizowanej), którą można kupić na każdej stacji benzynowej.
Roztwory o stężeniu 1-10% nadają się do stosowania jako codzienny tonik do twarzy o właściwościach nawilżających. Można je dodawać do płynów do prania, szamponów i kremów.
Roztwory o stężeniu 30-50% wykazują silne właściwości złuszczające i stosuje się je do peelingów.
Jak przygotować 100 ml roztworu kwasu mlekowego o odpowiednim stężeniu?
1% = 1 ml kwasu mlekowego i 99 ml wody
2% = 2 ml kwasu mlekowego i 98 ml wody
5% = 5 ml kwasu mlekowego i 95 ml wody
10% = 10 ml kwasu mlekowego i 90 ml wody
30% = 30 ml kwasu mlekowego i 70 ml wody
40% = 40 ml kwasu mlekowego i 60 ml wody
50% = 50 ml kwasu mleko i 50 ml wody
Kwas mlekowy rozpuszcza się w wodzie, alkoholu i glikolu propylenowym.
Kwas mlekowy jest również doskonałym składnikiem zakwaszającym w żywności: zupach, sosach, deserach, kiszeniach, sałatkach, galaretkach, daniach głównych ryb, przetworach owocowych i warzywnych, napojach chłodzących i herbacie (zamiast cytryny), a także do zakwaszania mleka i śmietany w domu. W przypadku rozcieńczenia wodą w stosunku 1: 4 (jedna część kwasu na 4 części wody) odpowiada to zakwaszeniu 10% octu.