Kwas mlekowy 80% - Kwas mlekowy - 100g

AR72457

Składniki: Kwas mlekowy 80% - Kwas mlekowy - 100g
Klasyfikacja: Związki pochodzenia naturalnego

↓ Więcej szczegółów ↓

w magazynie

33,21 zł

Więcej informacji

Składniki: Kwas mlekowy 80% - Kwas mlekowy - 100g
Klasyfikacja: Związki pochodzenia naturalnego

Kwas mlekowy jest naturalnym prebiotykiem i składnikiem odżywczym dla skóry, problematycznej skóry i włosów. Wykazuje właściwości złuszczające, przeciwzmarszczkowe i nawilżające. Stymuluje wzrost mocnych włosów. Ma pozytywny wpływ na pracę jelit. Występuje naturalnie w kwaśnym mleku, jogurcie, żurawinie i kiszonce. Jest wytwarzany w procesie biotechnologicznym, czyli fermentacji cukru przez bakterie mlekowe. Jego symbolem w przemyśle spożywczym jest E270.

Kwas mlekowy ma dwie formy optyczne: L i D, z których tylko forma L jest biologicznie aktywna. L-forma kwasu mlekowego jest obecna w skórze i włosach w postaci NMF - naturalnego czynnika nawilżającego, który zatrzymuje wodę w skórze, czyniąc ją miękką i elastyczną.

Kwas mlekowy w kosmetykach działa na dwa sposoby, w zależności od rozcieńczenia. Stężenia 1-10% stosuje się w celach nawilżających, stężenia 30-50% - w celach złuszczających. Ponadto z każdym rozcieńczeniem kwas mlekowy wykazuje szereg pozytywnych efektów wymienionych w sekcji właściwości.


WŁAŚCIWOŚCI
Zmiękcza i wygładza skórę.
Reguluje odnowę komórek skóry, usuwając zbędne zrogowaciałe komórki.
Poprawia strukturę i koloryt skóry.
Zwiększa skuteczność kosmetyków - skóra umyta kwasem mlekowym lepiej wchłania składniki aktywne zawarte w kremach.
Stymuluje produkcję ceramidów (związków lipidowych obecnych w warstwie rogowej naskórka), uszczelniając barierę lipidową naskórka.
Zmniejsza utratę wody ze skóry poprzez zmniejszenie TEWL - przeznaskórkowej utraty wody.
Stymuluje produkcję kolagenu w skórze właściwej, dzięki czemu staje się ona jędrniejsza i bardziej elastyczna.
Zwiększa poziom glikozaminoglikanów - związków, które absorbują wodę i zapewniają odpowiednie nawilżenie skóry do najgłębszych warstw.
Redukuje drobne zmarszczki powierzchniowe i poprawia jędrność skóry.
Zmniejsza przebarwienia i drobne blizny potrądzikowe.
Odblokowuje pory skóry i działa przeciwbakteryjnie.
Zapobiega powstawaniu ognisk zapalnych, czyli wszelkiego rodzaju wyprysków i zaskórników.
Łagodzi zmiany trądzikowe.
Konserwuje żywność i reguluje jej pH.


APP

Zewnętrznie:
pielęgnacja i nawilżanie skóry suchej, zrogowaciałej i łuszczącej się
pielęgnacja włosów suchych i zniszczonych
w celu redukcji trądziku, zmarszczek, wyprysków, zmian zapalnych, blizn
jako składnik peelingów

Żywność:
jako naturalny prebiotyk
jako naturalny konserwant żywności
jako regulator pH, czyli środek zakwaszający

SKŁAD
80% roztwór kwasu L-mlekowego. Produkt najwyższej jakości! Nadaje się do spożycia.

SPOSÓB UŻYCIA
80% kwasu mlekowego należy przed użyciem odpowiednio rozcieńczyć, najlepiej w wodzie destylowanej (demineralizowanej), którą można kupić na każdej stacji benzynowej.
Roztwory o stężeniu 1-10% nadają się do stosowania jako codzienny tonik do twarzy o właściwościach nawilżających. Można je dodawać do płynów do prania, szamponów i kremów.
Roztwory o stężeniu 30-50% wykazują silne właściwości złuszczające i stosuje się je do peelingów.

Jak przygotować 100 ml roztworu kwasu mlekowego o odpowiednim stężeniu?
1% = 1 ml kwasu mlekowego i 99 ml wody
2% = 2 ml kwasu mlekowego i 98 ml wody
5% = 5 ml kwasu mlekowego i 95 ml wody
10% = 10 ml kwasu mlekowego i 90 ml wody
30% = 30 ml kwasu mlekowego i 70 ml wody
40% = 40 ml kwasu mlekowego i 60 ml wody
50% = 50 ml kwasu mleko i 50 ml wody

Kwas mlekowy rozpuszcza się w wodzie, alkoholu i glikolu propylenowym.

Kwas mlekowy jest również doskonałym składnikiem zakwaszającym w żywności: zupach, sosach, deserach, kiszeniach, sałatkach, galaretkach, daniach głównych ryb, przetworach owocowych i warzywnych, napojach chłodzących i herbacie (zamiast cytryny), a także do zakwaszania mleka i śmietany w domu. W przypadku rozcieńczenia wodą w stosunku 1: 4 (jedna część kwasu na 4 części wody) odpowiada to zakwaszeniu 10% octu.

Informacje o ziołach

Więcej informacji na temat zastosowania w tradycyjnej medycynie naturalnej można znaleźć w zielnikach lub zewnętrznych źródłach w Internecie lub literaturze. Przed użyciem należy skonsultować się z zielarzem. Zgodnie z aktualnie obowiązującym Rozporządzeniem Komisji Europejskiej nr 1924/2006, na produktach nie można umieszczać żadnych niedozwolonych oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych. które nie zostały zatwierdzone przez Komisję Europejską lub Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Oświadczenie zdrowotne oznacza stwierdzenie sugerujące lub stwarza wrażenie, że ma działanie lecznicze na ludzki organizm. Produkt ten jest sprzedawany w Republice Słowackiej jako ekstrakt roślinny i surowiec do dalszego przetwarzania. Lek nie ma potwierdzonego działania diagnostycznego ani terapeutycznego i nie jest lekiem. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Minimalny okres przydatności do spożycia podany jest na opakowaniu.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

30 innych produktów w tej samej kategorii: