AR79327
Składniki: Jagody Goji premium - Lycium barbarum - 250g całe
Klasyfikacja: Suszone owoce
w magazynie (>5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Jagody Goji premium - Lycium barbarum - 250g całe
Klasyfikacja: Suszone owoce
Suszone jagody goji
Jagody Goji to owoce pochodzące z drzewa Lycium barbarum, czyli jagody goji lub szkarłatu. Są one stosowane w tradycyjnej medycynie chińskiej od ponad 2000 lat. Legendy głoszą, że mnisi mieszkający w himalajskich klasztorach spożywali jagody goji, aby poprawić koncentrację podczas medytacji, a także uzupełnić energię, zwiększyć wytrzymałość i przedłużyć życie.
Obecnie jagody goji są jednym z najcenniejszych superfoods na świecie. Badania współczesnej medycyny wykazują ich korzystny wpływ na metabolizm i mechanizmy obronne organizmu, a także hamowanie procesów starzenia.
Jagody Goji są niesamowicie bogatym źródłem witaminy A. Wystarczy zjeść jedną łyżkę stołową, aby zapewnić sobie 100% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę! Jagody Goji są również dobrym źródłem witaminy C i żelaza. Zawierają również zeaksantynę (przeciwutleniacz należący do karotenoidów), który przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania wzroku.
Jagody Goji są uprawiane w Chinach. Świeże, dojrzałe jagody są bardzo delikatne, więc aby je zerwać, rozłóż szmatkę pod drzewem, a następnie potrząśnij nią. Pozwól im wyschnąć na słońcu. Najwyższej jakości owoce mają ciemnoczerwony kolor, co świadczy o braku barwników i siarczanów.
Właściwości zdrowotne:
Zapobiegają nowotworom i hamują procesy starzenia
Goji charakteryzują się nie tylko bardzo wysoką zdolnością antyoksydacyjną w skali ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), ale także unikalną kompozycją antyoksydantów i polisacharydów, które przyczyniają się do spowolnienia procesów starzenia i wykazują zdolność do hamowania rozwoju różnego rodzaju nowotworów złośliwych (np. raka szyjki macicy, prostaty czy jelita grubego), co zostało udowodnione w badaniach laboratoryjnych oraz w badaniach na zwierzętach.
Stymulują odporność
Badania laboratoryjne nad jagodami goji koncentrują się na zawartych w nich polisacharydach i ich pochodnych. Substancje te wielokrotnie wykazywały nie tylko działanie przeciwnowotworowe, ale także immunostymulujące. Okazuje się, że aktywują one komórki układu odpornościowego, stymulują ich namnażanie, a także poprawiają ich funkcje obronne, na przykład zwiększając produkcję cytokin przez makrofagi.
Mogą być dobrym wsparciem w leczeniu cukrzycy typu 2
Przeprowadzono badanie kliniczne u osób z cukrzycą typu 2, w którym pacjenci otrzymywali polisacharydy goji codziennie przez 30 dni, a w trakcie badania i na zakończenie badania mierzono ich parametry związane z metabolizmem glukozy i lipidów. Nastąpiła znaczna poprawa parametrów, tj. spadek poziomu glukozy we krwi i lepsza odpowiedź insulinowa, a także wzrost poziomu dobrego cholesterolu HDL. Warto zauważyć, że grupa spożywająca polisacharydy z jagód goji odstawiła leki obniżające poziom glukozy na czas trwania badania, a efekt hipoglikemizujący był u nich silniejszy niż w grupie kontrolnej, która przyjmowała te leki.
W badaniach na zwierzętach zaobserwowano również pozytywny wpływ substancji zawartych w jagodach goji na metabolizm glukozy i lipidów, a także na działanie insuliny.
Chronią komórki mózgowe przed uszkodzeniem, poprawiają pamięć i hamują procesy neurodegeneracyjne
Badania na zwierzętach pokazują, że substancje zawarte w jagodach goji są w stanie chronić neurony przed uszkodzeniami związanymi z wiekiem, działaniem substancji toksycznych i działaniem beta-amyloidu, który powoduje chorobę Alzheimera. Polisacharydy i przeciwutleniacze pochodzące z kakao zapobiegały utracie pamięci u badanych zwierząt i zapobiegały niszczeniu neuronów spowodowanemu przez zastosowane czynniki.
Inne:
- Istnieją doniesienia, że składniki zawarte w jagodach goji poprawiają męską płodność i libido poprzez zwiększenie testosteronu i zwiększenie liczby plemników.
- Chroni wątrobę przed substancjami toksycznymi, a także chroni narządy wewnętrzne podczas radio- i chemioterapii.
- Mają właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i kardioprotekcyjne.
JAK UŻYWAĆ
Suszone jagody goji można spożywać bezpośrednio lub dodawać do potraw, zarówno pikantnych, jak i słodkich.
Niektórzy ludzie lubią twardą, gumowatą strukturę jagód goji, ale jeśli ci się nie podoba, namocz je w wodzie. Miękną w kilka chwil w gorącej wodzie. Jeśli zamokną zbyt długo, zaczną się kruszyć. Po namoczeniu warto napić się wody!
Jagody Goji można dodawać do przygotowywanych potraw, należy jednak pamiętać, że wysoka temperatura zniszczy część cennych substancji (ale nie wszystkie :)).
Staraj się wzbogacić owsiankę, jogurt, ryż, zupę dahl, curry czy herbatę.
Wartość energetyczna wynosi 365 kcal/100 g
Tłuszcz 5 g
Węglowodany 68 g
w tym cukry 54,62 g
Białko 12 g
wit. A 8047 μg (1005% ZDS)
wit C 48 mg (60% RDA)
Wapń 190 mg (24% RDA)
Żelazo 6,8 mg (49% RDA)
Jakość jagód goji opiera się na trzech czynnikach:
1. Kształt
Najlepsze jagody goji są duże i płaskie, podłużne.
2. Kolor
jakości naturalne jagody goji mają ciemnoczerwony kolor. Zwykle mają również białe kropki na wierzchu owocu.
Jeśli jagoda ma jasny, krwistoczerwony odcień, oznacza to, że mogła być zakonserwowana dwutlenkiem siarki i/lub zabarwiona sztucznym barwnikiem. Możesz bardzo szybko sprawdzić, czy jagody są sztucznie barwione - wystarczy włożyć je do wody i obserwować, czy uwalniają barwnik.
3. Zapach
jagody goji zakonserwowane siarką będą miały lekko ostry zapach. Jagody niesiarkowane pachną bardzo miękko i słodko.
Jagody Goji oferowane w naszym sklepie zostały przebadane przez Eurofins pod kątem zawartości pestycydów i dwutlenku siarki.