AR82806
Składniki: Liść babki lancetowatej - Plantago lanceolata - 100g posiekany
Klasyfikacja: Zioła
w magazynie (>5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Liść babki lancetowatej - Plantago lanceolata - 100g posiekany
Klasyfikacja: Zioła
Babka lancetowa jest naturalną pomocą w gojeniu się ran i działa kojąco na problemy z górnymi drogami oddechowymi. Jest to roślina powszechna na Słowacji i obecnie jest zwykle traktowana jako chwast, chociaż starsze pokolenie może pamiętać, że w przeszłości była bardzo przydatna w medycynie ludowej. Świeże, drobne listki nakładane na skaleczenia czy ugryzienia przynosiły ulgę i z powodzeniem stosowano w sytuacjach, gdy w pobliżu nie było apteczki. Odwary i syropy z liści były stosowane w infekcjach gardła i dróg oddechowych, a nawet w astmie i rozedmie płuc. Napary stosowano również w leczeniu biegunki, zgagi oraz żołądka lub dwunastnicy.
Cechy zdrowotne:
Działa wykrztuśnie i relaksująco na górne drogi oddechowe, a zawarte w nim olejki eteryczne pokrywają gardło warstwą ochronną. Z tego powodu babka lancetowata jest popularnym składnikiem preparatów stosowanych przy kaszlu i chrypce.
Wspomaga naturalną odporność organizmu poprzez zwiększenie aktywności komórek odpornościowych.
Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby i chroni jej tkanki przed uszkodzeniem.
Ma pozytywny wpływ na błony śluzowe przewodu pokarmowego i łagodzi nadkwasotę żołądka. Może być stosowany przy wrzodach żołądka i dwunastnicy.
Stosowany w postaci okładów, wspomaga gojenie się ran, urazów, otarć, siniaków i siniaków poprzez zwiększenie krzepliwości krwi i działanie ściągające na naczynia włosowate. Przynosi ulgę zmęczonym oczom i łagodzi skutki ukąszeń owadów.
Zioło zawiera flawonoidy (bajkalinę i scutlareinę), glikozydy irydoidowe (aukubinę i katapol), garbniki, kwasy organiczne, polisacharydy śluzowe, pektyny i minerały.
ZASTOSOWANIE:
podrażnienia
gardła, rany, skaleczenia, ukąszenia
zgaga
pielęgnacja wrażliwej skóry i okolic intymnych
SKŁAD:
Prawie stal 100%. Surowiec najwyższej jakości.
DAWKOWANIE I INSTRUKCJE UŻYTKOWANIA:
Odwar (cięty liść):
Gotowanie
1 łyżkę suszu zalać 1 szklanką wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Następnie pozostaw na 15 minut i odcedź.
Weź wywar dwa razy dziennie, pół szklanki lub użyj go do przygotowania kompresu na skórę lub oczy. Schłodzony wywar może również płukać gardło na podrażnione gardło lub używać go do mycia okolic intymnych.
Przeciwwskazania
Nie dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Babka lancetowata to wieloletnia roślina z rodziny babkowatych. Potrafi przystosować się do różnych warunków, dzięki czemu można go znaleźć praktycznie na wszystkich kontynentach. Jest powszechny na Słowacji i w Europie, występuje również w Afryce Północnej, Azji Zachodniej i Środkowej aż po Himalaje, a także w Ameryce i Australii. Glistnik osiąga wysokość 40 cm. Ma krótki korzeń z licznymi cienkimi kłączami. Jego liście wyrastają z ziemi i tworzą rozetę. Są długie i wąskie, a ich unerwienie przebiega równolegle do krawędzi. Na wierzchołkach pędów pojawiają się charakterystyczne kwiatostany, które przybierają postać zielonych kłosów, z których na cienkich szypułkach wyrastają małe białe kwiaty. Każda roślina wytwarza około 10 czerwonawo-brązowych nasion.