AR86457
Składniki: Liść mięty zielonej - Mentha spicata - 100g posiekany
Klasyfikacja: Herbata ziołowa
w magazynie (2-5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Liść mięty zielonej - Mentha spicata - 100g posiekany
Klasyfikacja: Herbata ziołowa
Zielona mięta (Mentha spicata) pochodzi z krajów Egiptu, Bałkanów i basenu Morza Śródziemnego. Zawiera mniej mentolu niż mięty pieprzowej, co sprawia, że smak jest łagodniejszy i słodszy, a także ma bardziej roślinny aromat. Mięta znana jest od tysięcy lat i jest szeroko stosowana w kuchni i medycynie. Nawet starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie używali mięty na bóle brzucha i problemy trawienne. Nazwa mięta pochodzi z mitologii greckiej od imienia nimfy Minthe, która była kochana przez Hadesa. Hades zamienił go w zioło, aby chronić go przed gniewem swojej żony Persefony. Mięta pieprzowa jest popularnym składnikiem miętowej gumy do żucia, past do zębów i płynów do płukania ust, a także w kosmetykach i perfumach. Produkty z zielonej mięty mają łagodniejszy smak i aromat.
Właściwości prozdrowotne:
Do najważniejszych składników bioaktywnej mięty zielonej należą limonen, dihydrokarwon i cyneol. Są to substancje o działaniu przeciwutleniającym i przeciwgrzybiczym. Każdy rodzaj mięty ma pozytywny wpływ na przewód pokarmowy. Składniki aktywne zawarte w liściach wspomagają pracę wątroby i stymulują wydzielanie żółci, co ułatwia trawienie tłuszczów. Składniki mięty sprzyjają również relaksacji mięśni gładkich przewodu pokarmowego. Po miętę warto sięgać w przypadku bólu brzucha, zgagi, wzdęć i trudności po jedzeniu. Odwar z zielonej mięty może działać uspokajająco w sytuacjach stresowych, a także w przypadku bólu głowy, szyi i mięśni.
SKŁADNIKI:
Suszone zielone zioło 100%. Surowiec najwyższej jakości.
>JAK UŻYWAĆ:<br />Aby przygotować wywar miętowy, zalej 1-2 łyżeczki mięty wrzącą wodą i odstaw na 10 minut. Do wywaru można dodać cytrynę, imbir lub lukrecję do smaku.
Zielona mięta to doskonały dodatek do herbat ziołowych. Szczególnie warto dodać go do yerba mate i zielonej herbaty.
Zielona mięta jest często używana w kuchni włoskiej i francuskiej. Stosuje się go do sezonowych młodych ziemniaków, pomidorów, marchwi i zielonego groszku, a także do deserów i napojów. Nadaje orzeźwiający smak sałatkom i sosom jogurtowym. Nadaje się do różnych potraw z warzyw, sera, twarożku i zup.
PRZECHOWYWANIE:
Miętę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, z dala od światła i wilgoci.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Występuje w Europie, Azji i Afryce. Jest to roślina wieloletnia, która osiąga wysokość od 10 cm do 1 m. Kwitnie od czerwca do lipca. Kwiaty są małe, białe, gliniaste lub różowe i zebrane w kwiatostany na wierzchołkach roślin. Liście mięty wyrastają z podporowej łodygi i mają eliptyczny kształt. Cała roślina pachnie intensywnie.