Liść mięty zielonej - Mentha spicata - 100g posiekany

AR86457

Składniki: Liść mięty zielonej - Mentha spicata - 100g posiekany
Klasyfikacja: Herbata ziołowa

↓ Więcej szczegółów ↓

w magazynie (2-5 szt)

28,35 zł

Więcej informacji

Składniki: Liść mięty zielonej - Mentha spicata - 100g posiekany
Klasyfikacja: Herbata ziołowa

Zielona mięta (Mentha spicata) pochodzi z krajów Egiptu, Bałkanów i basenu Morza Śródziemnego. Zawiera mniej mentolu niż mięty pieprzowej, co sprawia, że smak jest łagodniejszy i słodszy, a także ma bardziej roślinny aromat. Mięta znana jest od tysięcy lat i jest szeroko stosowana w kuchni i medycynie. Nawet starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie używali mięty na bóle brzucha i problemy trawienne. Nazwa mięta pochodzi z mitologii greckiej od imienia nimfy Minthe, która była kochana przez Hadesa. Hades zamienił go w zioło, aby chronić go przed gniewem swojej żony Persefony. Mięta pieprzowa jest popularnym składnikiem miętowej gumy do żucia, past do zębów i płynów do płukania ust, a także w kosmetykach i perfumach. Produkty z zielonej mięty mają łagodniejszy smak i aromat.

Właściwości prozdrowotne:
Do najważniejszych składników bioaktywnej mięty zielonej należą limonen, dihydrokarwon i cyneol. Są to substancje o działaniu przeciwutleniającym i przeciwgrzybiczym. Każdy rodzaj mięty ma pozytywny wpływ na przewód pokarmowy. Składniki aktywne zawarte w liściach wspomagają pracę wątroby i stymulują wydzielanie żółci, co ułatwia trawienie tłuszczów. Składniki mięty sprzyjają również relaksacji mięśni gładkich przewodu pokarmowego. Po miętę warto sięgać w przypadku bólu brzucha, zgagi, wzdęć i trudności po jedzeniu. Odwar z zielonej mięty może działać uspokajająco w sytuacjach stresowych, a także w przypadku bólu głowy, szyi i mięśni.

SKŁADNIKI:
Suszone zielone zioło 100%. Surowiec najwyższej jakości.

>JAK UŻYWAĆ:<br />Aby przygotować wywar miętowy, zalej 1-2 łyżeczki mięty wrzącą wodą i odstaw na 10 minut. Do wywaru można dodać cytrynę, imbir lub lukrecję do smaku.
Zielona mięta to doskonały dodatek do herbat ziołowych. Szczególnie warto dodać go do yerba mate i zielonej herbaty.
Zielona mięta jest często używana w kuchni włoskiej i francuskiej. Stosuje się go do sezonowych młodych ziemniaków, pomidorów, marchwi i zielonego groszku, a także do deserów i napojów. Nadaje orzeźwiający smak sałatkom i sosom jogurtowym. Nadaje się do różnych potraw z warzyw, sera, twarożku i zup.

PRZECHOWYWANIE:
Miętę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, z dala od światła i wilgoci.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Występuje w Europie, Azji i Afryce. Jest to roślina wieloletnia, która osiąga wysokość od 10 cm do 1 m. Kwitnie od czerwca do lipca. Kwiaty są małe, białe, gliniaste lub różowe i zebrane w kwiatostany na wierzchołkach roślin. Liście mięty wyrastają z podporowej łodygi i mają eliptyczny kształt. Cała roślina pachnie intensywnie.

Informacje o ziołach

Więcej informacji na temat zastosowania w tradycyjnej medycynie naturalnej można znaleźć w zielnikach lub zewnętrznych źródłach w Internecie lub literaturze. Przed użyciem należy skonsultować się z zielarzem. Zgodnie z aktualnie obowiązującym Rozporządzeniem Komisji Europejskiej nr 1924/2006, na produktach nie można umieszczać żadnych niedozwolonych oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych. które nie zostały zatwierdzone przez Komisję Europejską lub Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Oświadczenie zdrowotne oznacza stwierdzenie sugerujące lub stwarza wrażenie, że ma działanie lecznicze na ludzki organizm. Produkt ten jest sprzedawany w Republice Słowackiej jako ekstrakt roślinny i surowiec do dalszego przetwarzania. Lek nie ma potwierdzonego działania diagnostycznego ani terapeutycznego i nie jest lekiem. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Minimalny okres przydatności do spożycia podany jest na opakowaniu.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

16 innych produktów w tej samej kategorii: