AR82616
Składniki: Korzeń arcydzięgla - Arcydzięgiel - 100g posiekany
Klasyfikacja: Zioła
w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Korzeń arcydzięgla - Arcydzięgiel - 100g posiekany
Klasyfikacja: Zioła
Korzeń Archangelica (Angelica archangelica, syn. Archangelica officinalis) zwany arcydzięgielem lekarskim, arcydzięgla lub po prostu arcydzięgla, to roślina, która od wieków przypisuje sobie wyjątkowe właściwości.
Łacińska nazwa arcydzięgiel pochodzi od słowa archangelos, co oznacza archanioła. Według legendy doskonałe właściwości tego zioła ujawnił archanioł Rafael (choć różne źródła podają różne nazwy).
Arcydzięgiel był pierwotnie używany przez populacje północne - na przykład w Laponii i Grenlandii, gdzie był prawie jedynym lokalnym warzywem. Jej świeże kwiaty były ważną częścią diety - gotowano je w mleku renifera, aż osiągnęły konsystencję sera. Co ciekawe, arcydzięgiel wykorzystywany był również przez naszych przodków, na co wskazują wykopaliska w osadzie Biskupin.
W okresie renesansu Angélique cieszyła się dużym uznaniem. Aby podkreślić jego znaczenie, nazywano go zielem Ducha Świętego. Paracelsus zwrócił uwagę na jego właściwości w czasie epidemii dżumy, która powróciła do Mediolanu w XVI wieku. Później rozpowszechniła się opinia, że anioł jest tak samo cenny dla Europejczyków jak żeń-szeń dla Chińczyków.
Możesz przygotować napar, wywar, alkohol lub ekstrakt olejowy z korzenia arcydzięgla. Preparaty te mogą być następnie stosowane wewnętrznie lub zewnętrznie - do płukanek, okładów i lewatywy.
APLIKACJE
Korzeń arcydzięgla:
Wspomaga trawienie i pobudza apetyt.
Działa kojąco na nerwy.
Działa rozkurczowo.
Suszony korzeń arcydzięgla jest cenną przyprawą - nadaje deserom, ciastom, piernikom i naleśnikom charakterystyczny słodko-korzenny smak. Korzenie arcydzięgla są powszechnie używane do aromatyzowania nalewek i likierów, takich jak arcydzięgiel, benedyktyński czy francuski chartreuse czy wermut.
Angelica skutecznie wspomaga zdrowie układu pokarmowego, pobudza trawienie, zapobiega zaparciom i działa rozgrzewająco. Może być pomocny przy trawieniu i wzdęciach. Łagodzi bóle brzucha i zgagę. Znany jest również ze swoich uspokajających i uspokajających właściwości umysłu.
SKŁADNIKI
Angelica - 100% korzeń. Najwyższa jakość!
DAWKOWANIE I INSTRUKCJE UŻYTKOWANIA
Arcydzięgiel - herbata (korzeń cięty)
napar:
5 g rozdrobnionego korzenia zalać 200 ml wrzącej wody (lub mleka z miodem), pozostawić do zaparzenia pod przykryciem na 10 minut. Pij w małych porcjach 3-4 razy dziennie po 100 ml.
Odwar:
1-2 łyżki korzenia zalać 2 szklankami wody lub mleka, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut na małym ogniu. Możesz dodać trochę miodu. Pij pół szklanki 4 razy dziennie.
Arcydzięgiel - mielony korzeń
napar:
1-2 łyżeczki zmielonego surowca zalać szklanką wrzącej wody lub mleka, gotować na parze pod przykryciem przez 15-20 minut. Możesz dosłodzić miodem. Weź pół szklanki naparu cztery razy dziennie.
Mielony korzeń arcydzięgla może być stosowany jako przyprawa do pierników, ciast, słodkich likierów i nalewek.
INTERAKCJE I DZIAŁANIA NIEPOŻĄDANE
Angelica zwiększa wrażliwość na światło słoneczne. Osoby, które są nadwrażliwe na słońce i przyjmują arcydzięgiel, powinny unikać światła słonecznego. Nie stosować w czasie ciąży.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Angelica - jest to piękna roślina dorastająca do 1,5 m wysokości, preferująca wilgotne miejsca lub tereny podmokłe. Można go znaleźć nad strumieniami, zwłaszcza u podnóża gór. Kwiaty arcydzięgla zbierane są w duże parasole w kolorze biało-zielonym lub żółto-zielonym. Kwitną od czerwca do sierpnia. Łodyga jest dość gruba, a dolne liście są bardzo duże. Surowcami roślinnymi są korzenie (Radix Angelicae), owoce (Fructus Angelicae) i rzadkie liście (Folium Angelicae).