AR97036
Składniki: Liść Boldo - Peumus boldus - 50g mielony
Klasyfikacja: Zioła
w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Liść Boldo - Peumus boldus - 50g mielony
Klasyfikacja: Zioła
Boldo (Peumus boldus) to małe drzewo pochodzące z górzystych regionów Peru i Chile. Obecnie można go znaleźć w wielu ogrodach w brazylijskich domach dzięki szerokiemu zastosowaniu kulinarnemu i leczniczemu jego liści. Suszone śmiałe liście są niezwykle aromatyczną przyprawą i doskonałym pomocnikiem wspomagającym układ trawienny. W krajach Ameryki Południowej liście boldo są popularnym dodatkiem do yerba mate, można je również znaleźć w postaci herbaty w torebkach.
Liście boldo są używane w kuchni Inków i medycynie naturalnej od tysięcy lat. Dowodem na to było znalezisko w rejonie Monte Verde w koszu ziół zawiniętych w wodorosty, których wiek oszacowano na ponad 12 000 lat. Naukowcy uważają, że boldo było już używane jako przyprawa i składnik mieszanek ziołowych mających na celu poprawę trawienia i łagodzenie bólu.
Korzyści zdrowotne:
Pozytywny wpływ na układ trawienny
Liście Boldo zawierają boldynę – aktywny alkaloid, który ma działanie chloretyczne, stymulując produkcję i dopływ żółci. Ma korzystny wpływ na funkcjonowanie wątroby i pęcherzyka żółciowego, a także zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych.
Substancje bioaktywne zawarte w liściach boldo intensywnie stymulują wydzielanie śliny, soków żołądkowych, trzustkowych i jelitowych. Świetnie wpływają na pracę układu pokarmowego, pomagają łagodzić problemy z układem pokarmowym i eliminować zaparcia.
Liście boldo mogą również wspomagać walkę z infekcjami pasożytniczymi i grzybiczymi układu pokarmowego dzięki zawartym w nich środkom przeciwdrobnoustrojowym.
Pozytywny wpływ na układ nerwowy
Związki znajdujące się w liściach boldo mają łagodne działanie uspokajające i mogą pomóc w zasypianiu. Dzięki swoim właściwościom przeciwskurczowym łagodzą bóle różnego pochodzenia.
ZASTOSOWANIE
w celu poprawy trawienia i uspokojenia przewodu pokarmowego
dla zdrowia wątroby i pęcherzyka żółciowego
pomaga przy infekcjach pasożytniczych i grzybiczych przewodu pokarmowego
stres i zwiększone napięcie nerwowe
SKŁAD
100% liście boldo. Surowiec najwyższej jakości!
DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Boldo – herbata (cięty liść):
Aby przygotować napar, zalej łyżeczkę liści szklanką wrzącej wody i parzyj przez 10-15 minut pod przykryciem. Pij nie więcej niż 2 szklanki naparu dziennie, najlepiej z jedzeniem.
Kulinarne:
Liście Boldo mogą być używane jako przyprawa. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do różnych herbat. Napar z liści boldo ma zaskakujący aromat, który łączy w sobie zapach mięty z zapachem liści laurowych i kamfory. Smak naparu jest wyraźny i lekko gorzki, ale bardzo przyjemny.
Liście Boldo jako przyprawa nadają się do zup, pieczonych dań mięsnych i rybnych. Można je również dodawać do sosów i dań curry oraz stosować jako ciekawy zamiennik liści laurowych. Warto wypróbować je jako dodatek do grzybów i marynat.
PRZECIWWSKAZANIA
Nie zaleca się stosowania u kobiet w ciąży oraz pacjentów z chorobami nerek i wątroby.
Nie zaleca się długotrwałego, codziennego stosowania boldo.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Boldoa aromatica to wiecznie zielone, rozłożyste drzewo lub krzew osiągający wysokość od 6 do 8 m. Występuje głównie w Ameryce Południowej, zwłaszcza w Argentynie, Boliwii, Ekwadorze, Chile i Peru. Należy do rodziny Polcaceae. Liście Boldo są ciemnozielone, błyszczące i mięsiste. Mają owalny kształt i zaokrąglone końce. Kwiaty Boldo składają się z białych płatków otaczających skupisko pręcików z dużymi, intensywnie żółtymi lub pomarańczowymi główkami. Boldo produkuje maleńkie żółto-zielone owoce pestkowe, które są spożywane na surowo lub suszone w Chile i używane jako przyprawa.