AR75857
Składniki: Bertram - Anacyclus pyrethrum - 50g mielony
Klasyfikacja: Zioła
w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Bertram - Anacyclus pyrethrum - 50g mielony
Klasyfikacja: Zioła
Bertram (Anacyclus pyrethrum) to zioło stosowane w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej jako afrodyzjak w celu zwiększenia męskiego libido i zwiększenia płodności. Istnieją doniesienia o pozytywnym wpływie bertramu na komórki nerwowe, co wiąże się z poprawą pamięci. Powyższe właściwości przypisuje się działaniu alkiloamidu, bioaktywnych substancji bertramu, z których wyizolowano 13 rodzajów.
Ajurweda wykorzystuje również korzeń bertramu do łagodzenia bólu zęba, gardła i migdałków. Żucie pomaga w wydzielaniu śliny, a zawarte w nim substancje pomagają łagodzić ból. Korzeń bertramu jest stosowany nie tylko w ajurwedzie, ale także w homeopatii i medycynie, unani, czyli tradycyjnej medycynie sufickiej, a także w kuchni indyjskiej jako przyprawa.Właściwości
prozdrowotne Substancje bioaktywne obecne w korzeniach bertramu:
Pozytywnie wpływa na męskie funkcje rozrodcze, w tym jakość nasienia oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu hormonów
płciowychWspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego: korzystnie wpływają na pamięć i zdolności uczenia się
SKŁADNIKI:
100% Korzeń suszony, korzeń cięty lub mielony.
Korzeń Bertramu zawiera alkiloamidy, z których najważniejsze to pyretryny i granulki, inulina, sezamina i polisacharydy.
BERTRAM DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Herbata Bertram
Gotowanie
1 łyżeczkę surowca zalać szklanką wrzącej wody i gotować przez 5-10 minut. Pij raz dziennie.
Inne zastosowania:
Kawałki korzenia bertramu można dodawać do gotowanych potraw, takich jak zupy, dania z roślin strączkowych, kasza manna, warzywa i sosy.
Korzeń bertramu ma lekko pikantny smak i pikantny aromat. Warto doprawić każdą potrawę i z nią poeksperymentować.
Sproszkowany korzeń można spożywać osobno w ilości 1-2 g dwa razy dziennie, popijając wodą.
SYNERGIA
Dobrze komponuje się z innymi ziołami ajurwedyjskimi: Withania somnifera i Mucuna puriens
Przeciwwskazania
Bertram nie powinien być spożywany:
Kobiety w ciąży i karmiące piersią - mogą powodować skurcze i krwawienie z macicy, a także hamują produkcję mleka
Osoby cierpiące na zgagę, wrzody żołądka, nadkwasotę żołądka i nieswoiste zapalenie jelit
Skutki uboczne
Wysokie spożycie bertramu może powodować nadmierną produkcję śliny, podrażnienie jamy ustnej (gdy jest spożywany samodzielnie), zgagę, nadmierną produkcję kwasu żołądkowego.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLIN
Bertram znany jest również jako Campanula, Akarkara i rumianek hiszpański. Rośnie w Indiach, Morzu Śródziemnym, Arabii i na Kaukazie. Jest uprawiany w Europie. Należy do rodziny astrowatych i wygląda jak rumianek. Wytwarza kwiaty z żółtym środkiem otoczonym wąskimi białymi płatkami. Częścią używanego bertramu jest jego korzeń, który dorasta do długości od 5 do 10 cm i ma około 12 mm grubości. Zwęża się ku końcowi.