AR75844
Składniki: Owoc Barro - Terminalia bellirica - 50g mielony
Klasyfikacja: Zioła
w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Owoc Barro - Terminalia bellirica - 50g mielony
Klasyfikacja: Zioła
Barro (Terminalia bellirica), to wysokie drzewo tropikalne rosnące w Azji Południowo-Wschodniej, z którego pozyskuje się owoce i korę. Owoc Barro jest ceniony i stosowany w medycynie ajurwedyjskiej od setek lat, a wyekstrahowane z niego nasiona są spożywane przez rdzennych mieszkańców Indii ze względu na jego działanie psychoaktywne. Drzewo to jest uprawiane w prawie każdym regionie Indii i jest również znane jako bahera, baheda, bibhitaki lub akasha. Co ciekawe, nigdy nie jest cięty, ponieważ Hindusi wierzą, że jest święty i jest schronieniem dla boga Szaniszwara.
Właściwości dla zdrowia:
Owoce Barra mają korzystny wpływ na przewód pokarmowy. Ze względu na obecność środków ściągających są przydatne przy biegunce. Stosuje się je również przy zaparciach jako łagodny środek przeczyszczający. Ponadto pomagają pozbyć się pasożytów przewodu pokarmowego.
Substancje bioaktywne zawarte w owocach barro wykazują silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, dlatego barro może być doskonałym pierwiastkiem wspomagającym leczenie chorób przebiegających z przewlekłym stanem zapalnym.
Sterole roślinne obecne w owocach barro przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Owoce Barro zawierają substancje, które korzystnie wpływają na metabolizm glukozy i insuliny, dlatego w Indiach owoce te są tradycyjnie stosowane w leczeniu cukrzycy typu 2.
Skład owoców barro wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i działa uspokajająco. Dlatego mogą pomóc złagodzić stres i napięcie nerwowe.
W ajurwedyjskich słowach:
barro oczyszcza i odżywia kapha,
stosowany we wszystkich zaburzeniach kapha,
skuteczny we wspieraniu narządów, w których gromadzi się kapha (płuca, wątroba, układ moczowy).
SKŁAD
Suszone owoce Barro (Terminalia bellirica) 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Składniki aktywne w owocach barro to beta-sitosterol, kwas galusowy, kwas elagowy, garbniki i flawonoidy.
DAWKOWANIE I ZASTOSOWANIE
Barro - herbata - owoce krojone:
1-2 łyżeczki surowca zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut, następnie przykryć i odstawić na 30 minut. Naprężać. Spożywaj pół szklanki dwa razy dziennie.
Barro - mielone owoce:
Spożywać od pół do 1 łyżeczki proszku dziennie, popijając dużą ilością wody. Można podzielić na 2 porcje (rano i wieczorem).
WSPÓŁPRACA
Połączenie z owocami haritaki ma silniejsze działanie przeczyszczające.
PRZECIWWSKAZANIA
Nie stosować w okresie ciąży i karmienia piersią.
Wysokie dawki mogą powodować nudności i wymioty.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Terminalia bellirica to duże drzewo liściaste należące do rodziny wierzchołkowatych. Produkuje około 100 gatunków. Rodzimym obszarem występowania są Indie, ale obecnie można go również znaleźć w Nepalu, Birmie, Tajlandii, Malezji i Sri Lance. Jest uprawiana ze względu na cenne owoce i skórkę bogatą w skórkę. Rośnie szybko i w warunkach naturalnych może osiągnąć wysokość 50 m. Pień ma 2-3 m szerokości, a kora jest lekka i popękana. Liście są duże, eliptyczne i mają gładką powierzchnię. Kwiaty są małe, zielonkawożółte i tworzą kwiatostany w kształcie zwisających kolców. Wydzielają przyjemny miodowy zapach. Owoce są owalne, jasnobrązowe, około 2-4 cm długości i 2 cm szerokości. Pojawiają się na drzewie od listopada do grudnia.