AR99321
Składniki: Nasiona selera - Seminis Apii graveolentis - 100g posiekane
Klasyfikacja: Oczyszczanie i odchudzanie
w magazynie (>5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Nasiona selera - Seminis Apii graveolentis - 100g
Klasyfikacja: Oczyszczanie i odchudzanie
Nasiona selera są używane jako przyprawa i jako surowiec w fitoterapii. Doceniają ich charakterystyczny słodki zapach, który zawdzięczają olejkom eterycznym. Olejki te znajdują zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym i farmaceutycznym. Zawarte w nich składniki aktywne korzystnie wpływają na układ trawienny, kondycję stawów i samopoczucie.
Seler jest uprawiany od ponad 2000 lat, głównie ze względu na jego korzenie i liście. Nasiona selera i ich właściwości są dobrze znane na Dalekim Wschodzie. Medycyna ajurwedyjska stosuje je przy przeziębieniach i grypie, zatrzymywaniu wody, niestrawności, chorobach wątroby i bólach reumatycznych.
Właściwości zdrowotne
Związki bioaktywne zawarte w nasionach selera to flawonoidy, kumaryny, olejki eteryczne i kwas linolenowy z grupy n-6.
Związki czynne nasion selera wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego poprzez stymulację wydzielania soków żołądkowych, trzustkowych i jelitowych. Napar z nasion selera poprawia procesy trawienne i funkcje jelit oraz przynosi ulgę w przypadku niestrawności, wzdęć i zgagi.
W medycynie tradycyjnej nasiona selera wspomagają walkę z bólem stawów spowodowanym stanem zapalnym lub nagromadzeniem związków mocznika w torebce stawowej.
Składniki obecne w nasionach selera mają również łagodne działanie łagodzące. Mają korzystny wpływ na układ nerwowy i nastrój. Mogą również obniżać ciśnienie krwi.
SKŁADNIKI
100% nasiona selera (Seminis Apii graveolentis). Surowiec najwyższej jakości.
DAWKOWANIE I INSTRUKCJE UŻYTKOWANIA
Herbata selerowa:
wywar
1 łyżkę nasion, najlepiej rozgniecionych, zalać szklanką wrzątku i gotować na parze przez 30 minut pod przykryciem. Pij 2 razy dziennie.
gotowanie
Wlej 1 lub 2 łyżki nasion do małego pojemnika z wrzącą wodą i gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Wodę można uzupełnić i ponownie zagotować. Zawsze pij ciepło.
Inne zastosowania:
cook
Nasiona selera warto używać w kuchni. Wnoszą słodycz do gotowania i łagodzą gorzki posmak. Można je dodawać do zup i bulionów, sosów, gulaszu i dań mięsnych, zwłaszcza na bazie wołowiny lub kurczaka. Stanowią ciekawy dodatek do domowego pieczywa, kiełbas i kiełbas. Zmielone nasiona mogą być używane jako przyprawa do soku pomidorowego lub do krwawego napoju Maryi. W północnych Indiach nasiona selera są popularnym składnikiem dań curry i sosów chutney. Stosować razem z imbirem, sosem sojowym, kurkumą, szałwią i kminkiem.
SYNERGY
Odwar z nasion selera z dodatkiem gwajaku może łagodzić bóle stawów.
UWAGA
Regularne stosowanie nasion selera może obniżać ciśnienie krwi, dlatego osoby stosujące leki przeciwnadciśnieniowe powinny postępować ostrożnie i monitorować ciśnienie krwi.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Seler (Apium graveolens) należy do rodziny selowatych. Tworzą kilka odmian: typową (dziką), korzeniową, liściastą i selerową. Trzy ostatnie występują prawie wyłącznie w uprawie. Naturalne występowanie selera naciowego występuje w Europie, Azji Zachodniej, Afryce i na Kaukazie. Seler to roślina dwuletnia. Osiąga wysokość do 1 metra. Tworzy bulwiasty korzeń, z którego wyrastają liście na długich, nagich łodygach. Liście mają rowkowane krawędzie i składają się z trzech mniejszych liści. Kwiaty selera są bardzo małe i białe lub jasnożółte, zebrane w kwiatostany.