AR72975
Składniki: Miodokrzew - Cyclopia intermedia - 100g
Klasyfikacja: Herbata ziołowa
w magazynie (>5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Miodokrzew - Cyclopia intermedia - 100g
Klasyfikacja: Herbata ziołowa
Miodokrzew (Honeybush) – herbata
Miodokrzew (Cyclopia intermedia) to krzew pochodzący z południowej Afryki. Jej igiełkowate liście i żółte kwiaty są używane do produkcji herbaty ziołowej, którą rdzenni mieszkańcy tego kontynentu znają od wieków. Obszar występowania wiciokrzewu ogranicza się do niewielkiego miejsca na samym południu Afryki i do tej pory nikomu innemu na świecie nie udało się założyć jego plantacji. Jednak botanicy pracują nad nim i podobno wymyślili już dwa sposoby na jego uprawę.
Nazwa miodokrzew lub miodokrzew odnosi się do miodowego zapachu, który wydzielają jego kwiaty. Jest również adekwatny do charakterystyki naparu – herbata miodowa wyróżnia się przyjemnym, delikatnym, kwiatowym aromatem i słodkawym smakiem. Ponadto nie zawiera kofeiny i może być spożywany zarówno przez dorosłych, jak i dzieci.
Korzyści zdrowotne:
Ze względu na zawartość szerokiej gamy polifenoli, miodokrzew charakteryzuje się silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi i chroni przed wolnymi rodnikami.
Jednym z najciekawszych składników tej herbaty jest pinitol - alkohol cukrowy występujący w sosnach (stąd jego nazwa), a także w roślinach strączkowych, w tym melisie oraz w cytrusach. Badania wykazały, że związek ten pozytywnie wpływa na metabolizm węglowodanów: wspomaga działanie insuliny i pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Ponadto ułatwia magazynowanie glikogenu w mięśniach, dlatego stał się ulubionym suplementem sportowców. Rozważane jest również jego zastosowanie w preparatach wspomagających terapię cukrzycy.
Fitoestrogeny obecne w herbacie z melisy mają pozytywny wpływ na regulację kobiecej gospodarki hormonalnej, ponieważ działają podobnie jak estrogeny. Dlatego mogą pomóc złagodzić objawy menopauzy i napięcia przedmiesiączkowego.
SKŁAD
Honeybush - 100% herbaty. Surowiec najwyższej jakości!
Do najważniejszych związków bioaktywnych zawartych w herbacie z melisy należą polifenole (aspalatyna, luteolina, ksantony), pinitol, fitoestrogeny (izoflawony, flawony, kumarany) oraz pewne ilości składników mineralnych.
MIODOKRZEW - PARZENIE
Honeybush - herbata:
Honeybush najwygodniej gotuje się w papierowym filtrze ze względu na delikatną suchość. Na 1 litr wrzącej wody przypada zwykle 1 czubata łyżka suszonego ziela, ale jej ilość należy dostosować według własnych preferencji. Napar najlepiej gotować na małym ogniu przez 15-20 minut lub zaparzać nieco dłużej. Można go jeść bez dodatków lub z cukrem i mlekiem.
PRZECIWWSKAZANIA
Napar z miodokrzewu jest całkowicie bezpieczny. Może być spożywany przez dzieci oraz kobiety w ciąży i karmiące.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Honeybush to roślina spokrewniona z rooibos. Należy do rodziny bobowatych (Fabaceae) i występuje w stanie dzikim tylko na samym południu Afryki. Rodzaj Cyclopia obejmuje kilka gatunków, z których pozyskuje się herbatę piernikową. Gatunek Cyclopia intermedia zbierany jest z gór rzeki Kouga w pobliżu miasta George w Republice Południowej Afryki, podczas gdy inne można znaleźć w dolinach, na wybrzeżu i w innych górach tego regionu. Honeybush to krzew osiągający wysokość od 0,5 do 1 metra. Rośnie z wąskimi, wydłużonymi liśćmi przypominającymi lekko spłaszczone igły. Wytwarza kwiaty o intensywnym żółtym kolorze i nietypowym kształcie, które podczas kwitnienia wydzielają słodki, miodowy zapach. Dzieje się tak, gdy liście i kwiaty są zbierane, a następnie fermentowane i suszone.