AR79623
Składniki: Korzeń omanu - Inula helenium - 100g posiekany
Klasyfikacja: Candida
w magazynie (>5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Korzeń omanu - Inula helenium - 100g posiekany
Klasyfikacja: Candida
Oman (Inula helenium) wspomaga kaszel podczas kaszlu lub infekcji dróg oddechowych, poprawia trawienie i wspiera organizm w walce z drobnoustrojami.
Oman był znany i ceniony już w czasach starożytnych. Był uprawiany w Europie i wykorzystywany do celów leczniczych i kulinarnych. Rzymianie i Grecy używali jej przy problemach trawiennych i pili kawę korzenną w ważne święta. Korzeń omanu był również używany na przeziębienia i grypę ze względu na jego działanie wykrztuśne i napoczne.
W średniowieczu popularne stało się dodawanie korzenia omanu do wina w celu poprawy trawienia. Korzeń nadał winu nie tylko właściwości lecznicze, ale także przyjemny aromat. Oman jest nadal znany i ceniony we współczesnym ziołolecznictwie. Jest również stosowany w medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej.
Właściwości zdrowotne:
Oman ułatwia oddychanie podczas kaszlu i infekcji dróg oddechowych.
Badania wykazały, że saponiny obecne w korzeniu Omanu przyspieszają usuwanie wydzieliny z płuc, a olejki eteryczne stymulują aktywność nabłonka oddechowego i stymulują odkrztuszanie. Związek terpenowy, alantoina, ma właściwości przeciwbakteryjne.
Stymuluje trawienie.
Korzeń omanu jest stosowany od kilku wieków w celu poprawy funkcjonowania przewodu pokarmowego. Napary i nalewki z omanu pobudzają aktywność trawienną, stymulują wydzielanie enzymów i zwiększają apetyt dzięki tak zwanym substancjom gorzkim.
Wspiera organizm w walce z drobnoustrojami.
Bioaktywne składniki Koranu Omanu, zwłaszcza alantoina, wzmacniają odporność organizmu i stymulują go do walki ze szkodliwymi pasożytami, grzybami i bakteriami.
SKŁAD
oman - korzeń (Inula helenium) 100%. Surowiec najwyższej jakości!
korzeń omanu zawiera inulinę, olejki eteryczne (heleninę, kamforę, allantol), śluz, kwas allantoninowy, pochodne tymolu, laktony seskwiterpenowe, triterpeny (allantolatan), sterole, pektyny, żywice i alkaloidy.
DAWKOWANIE I INSTRUKCJE UŻYTKOWANIA
Oman - herbata (cięty korzeń):
gotowanie na parze
1 łyżkę omanu zalać wrzątkiem lub świeżo przegotowanym mlekiem i włożyć pod przykrycie na 20-30 minut. Pij trzy razy dziennie, w tym pierwszą dawkę na pusty żołądek.
Gotowanie
Ugotuj 1-2 łyżki suszonego korzenia w 2 szklankach wody i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Spożywać 2-3 razy dziennie po 1 filiżance.
Proszek:
1 łyżeczkę mielonego korzenia zalać niewielką ilością gorącej wody. Po schłodzeniu można wymieszać z łyżeczką miodu, a następnie wypić. Stosować 1-2 razy dziennie lub częściej w mniejszych dawkach.
Nalewka:
50 g korzenia zalać 250 ml 40% alkoholu. Macerować przez minimum 2 tygodnie, a następnie przefiltrować. Przyjmować 1-2 łyżeczki (5-10 ml) trzy razy dziennie po rozcieńczeniu w pół szklanki wody.
Jako prebiotyk:
Zmiel suszony korzeń omanu w młynku i spożywaj 1-2 łyżeczki dziennie po zmieszaniu go z wodą lub miodem jako prebiotyk, środek wspomagający trawienie lub przeciw podrażnionemu gardłu.
Przeciwwskazania
Oman nie powinien być stosowany w czasie ciąży.
Czasami może powodować alergie u osób uczulonych na rośliny z rodziny astrowatych.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Oman należy do rodziny Aster. Jest to roślina wieloletnia, która rośnie w klimacie umiarkowanym. Pochodzi z Europy Południowo-Wschodniej i Azji Zachodniej. Obecnie występuje również w USA i Kanadzie, a także w północnych Indiach i południowej Syberii. Roślina osiąga wysokość 3-5 metrów. Kwiaty omanu są intensywnie żółte i przypominają małe kwiaty słonecznika. Do celów leczniczych stosuje się korzeń rośliny, który jest duży i szeroko rozpowszechniony. Ma ciekawy smak i aromat, dlatego stosuje się go również do aromatyzowania alkoholi.