AR76146
Składniki: Kwiat goździków - Flos caryophylli - 50g cały
Klasyfikacja: Przyprawa
w magazynie (>5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Kwiat goździków - Flos caryophylli - 50g cały
Klasyfikacja: Przyprawa
Goździki - pieprz
Goździki (Caryophylli Flos) to niedojrzałe pąki goździków, które rosną na Wyspach Korzennych. Świeżo zebrane są koloru różowego lub jasnozielonego i przebarwiają się na ciemnobrązowo podczas suszenia. Swój aromat zawdzięczają obecności eugenolu, który oprócz aromatu nadaje im również właściwości prozdrowotne. Olejek eteryczny odpowiada za wyraźny smak goździków, który jest reprezentowany w pąkach w ilości 15-20%.
Goździki są popularną przyprawą do deserów, napojów i dań mięsnych. Ponadto cenione są za właściwości rozgrzewające, przeciwbólowe i odświeżające. Cechy te były znane Chińczykom już w czasach starożytnych. Każdy, kto przychodził na audiencję u cesarza, musiał mieć goździk w ustach i żuć, aby zaczerpnąć świeżego oddechu.
Cechy zdrowotne:
Najważniejszą substancją bioaktywną obecną w goździkach jest eugenol, który znajduje się w olejku eterycznym. Eugenol ma działanie przeciwbólowe, które było znane już starożytnej medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej i jest dziś stosowane w stomatologii. Olejek goździkowy wchodzi w skład anodine – środka łagodzącego ból zęba. W domu, aby złagodzić ból zęba, wystarczy włożyć goździk do ust i żuć. Pomoże również w infekcjach jamy ustnej dzięki antyseptycznym właściwościom eugenolu. Goździki są niezwykle przydatne w przypadku problemów trawiennych. Zawarte w nich substancje stymulują wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu pomagają łagodzić wzdęcia i uczucie sytości po posiłkach, a także poprawiają perystaltykę jelit. Ze względu na swoje właściwości odświeżające, goździki są stosowane w Azji w pastach do zębów, a także do przygotowania betelu – wieloskładnikowej mieszanki do żucia obtoczonej w liściu pieprzu. Goździki można również znaleźć w gumie do żucia i tytoniu.
ZASTOSOWANIE
Goździki pachną mocno korzennie, ciepło i świeżo. Ich smak jest nieco pikantny i dodają potrawom słodko-gorzkiego akcentu. Mogą być używane zarówno w całości, jak i na ziemi. Do małego dania wystarczy użyć jednego kawałka lub szczypty, ponieważ zapach goździków jest intensywny.
Goździki dobrze komponują się z pieczonymi owocami, ciastami i ciastami oraz deserami o aromacie korzennym lub czekoladowym. Są niezastąpionym dodatkiem do grzanego wina i piwa, a także kawy z przyprawami korzennymi. Hindusi używają ich w masali dodawanej do tradycyjnej indyjskiej herbaty z mlekiem i imbirem. Podczas gotowania owsianki lub owsianki i ryżu na słodko dobrze jest wrzucić goździk do garnka.
Goździki są również obecne w pikantnych potrawach i często są nadziewane szynką i mięsem przed pieczeniem lub cebulą przed dodaniem do bulionu. Do każdego dania mięsnego warto dodać szczyptę goździków. Dobrze komponują się również z curry i daniami na bazie ryżu. Wchodzą w skład wielu mieszanek przyprawowych: marokańskiego ras el hanout, chińskiego pięciu smaków, indyjskiego garam masala i francuskiego quatre-épices.
Warto zrobić napar z goździków lub dodać go do ulubionej herbaty. Do przygotowania naparu użyj 1-2 łyżeczek zmielonych goździków i zalej je szklanką wrzątku, a następnie pozwól mu spłynąć przez 10 minut. Można je również ugotować w gorącym mleku.
SKŁAD
Caryophylli Flos 100%. Surowiec najwyższej jakości!
PRZECIWWSKAZANIA
Goździki w ilości pieprzu (1 szt dziennie) są bezpieczne dla kobiet w ciąży i karmiących, ale większe ilości (kilka goździków w herbacie lub kawie, olejek goździkowy) nie są zalecane.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLIN
Goździk (Syzygium aromaticum) rośnie dziko na Wyspach Korzennych i jest uprawiany na całym Półwyspie Malajskim, Zanzibarze i Madagaskarze, Indiach, Sri Lance i Brazylii. Goździk to tropikalne drzewo lub krzew o wysokości 12 m, jego eliptyczne liście pokryte są gruczołami wytwarzającymi olejek goździkowy. Kwitnące kwiaty goździków wyglądają jak czerwone goździki, z których na szczycie wyrasta skupisko białych cienkich pręcików. Owocami tego drzewa są fioletowe jagody o wydłużonym kształcie.