AR88896
Składniki: Korzeń lukrecji - Glycyrrhiza glabra - 100g mielony
Klasyfikacja: Zioła
w magazynie (>5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Korzeń lukrecji - Glycyrrhiza glabra - 100g mielony
Klasyfikacja: Zioła
Lukrecja gładka (Glycyrrhiza glabra) to niesamowita roślina o ciekawych właściwościach prozdrowotnych. Jest to związane głównie ze słodyczą o specyficznym smaku i czarnym kolorze. Korzeń lukrecji jest naturalnie słodki ze względu na obecność glicyryzyny, która jest 50 razy słodsza od cukru. Leki bioaktywne znane są ze swojego pozytywnego wpływu na przewód pokarmowy, układ oddechowy i żeński układ rozrodczy.
Lukrecja występuje w Europie i Azji, a jej historia sięga czasów starożytnych. Pierwotnie był stosowany w leczeniu wielu dolegliwości, od przeziębień i dyskomfortu w przewodzie pokarmowym, chorób wątroby i stanów zapalnych. Jest to jedno z najważniejszych ziół w tradycyjnej medycynie chińskiej.
Właściwości prozdrowotne
Może wspomagać leczenie wrzodów żołądka
Korzeń lukrecji od dawna stosowany jest w leczeniu wrzodów żołądka w medycynie naturalnej w krajach europejskich i azjatyckich. W jednym z badań laboratoryjnych analizowano substancje zawarte w ekstrakcie z korzenia lukrecji. Wykazano, że hamują one wzrost Helicobacter pylori, który jest główną przyczyną wrzodów żołądka. Co ważne, składniki lukrecji wykazały aktywność wobec opornej na antybiotyki H. pylori. Ta cecha została przetestowana na myszach, u których rozwinęły się wrzody żołądka po podaniu etanolu. Ekstrakt z korzenia lukrecji w znacznym stopniu przyczynił się do zahamowania owrzodzeń w ścianie żołądka i był skuteczniejszy niż typowe leki stosowane w leczeniu wrzodów.
Łagodzi objawy kaszlu i astmy
Lukrecja była stosowana w przypadku powyższych problemów od czasów starożytnych. Współczesne badania medyczne wykazały, że składniki aktywne zawarte w lukrecji mają działanie przeciwzapalne podobne do leków steroidowych, które hamują odpowiedź immunologiczną i blokują wydzielanie śluzu w drogach oddechowych. Dzięki temu skutecznie eliminują kaszel, łagodzą objawy astmy i zapobiegają nadprodukcji leukotrienów, które są odpowiedzialne za reakcje astmatyczne i alergiczne.
Może łagodzić negatywne skutki menopauzy
Substancje zawarte w lukrecji wpływają na regulację żeńskich hormonów płciowych, a tym samym mogą zmniejszać częstotliwość i intensywność uderzeń gorąca u kobiet w okresie menopauzy. Przeprowadzono badanie z udziałem 90 kobiet, którym podawano ekstrakt z lukrecji przez 8 tygodni. Zmniejszenie objawów negatywnych i zmniejszenie częstości ich występowania zaobserwowano już po 2 tygodniach.
Może łagodzić objawy chorób skóry
Zewnętrzne stosowanie lukrecji może być przydatne w łagodzeniu objawów egzemy i atopowego zapalenia skóry. Współczesne badania wykazały, że substancje zawarte w korzeniach lukrecji skutecznie łagodzą obrzęki, zaczerwienienia i swędzenie skóry przy regularnym stosowaniu.
SKŁADNIKI:
100% korzeń lukrecji. Korzeń lukrecji zawiera około 150 substancji bioaktywnych. Najważniejszym z nich jest glicyryzyna, która odpowiada za słodki smak korzenia. Pozostałe składniki aktywne można podzielić na trzy kategorie: flawonoidy, kumaryny i stilbeneroidy oraz triterpeny.
JAK UŻYWAĆ:<br />Korzeń lukrecji ma bardzo słodki smak, podobny do anyżu, z gorzkim słonym smakiem. Im dłużej korzeń pozostaje w wodzie, tym intensywniej nadaje mu smak. Najlepiej przygotować wywar z korzenia lukrecji. Wystarczy zalać wrzątkiem i gotować na parze przez około 5 minut – warto dostosować ilość lukrecji i czas gotowania według własnych upodobań.
Szczypta wywaru z lukrecji warto dodać do herbaty, aby nadać jej ciekawy, słodki smak. Lukrecja doskonale komponuje się z herbatami ziołowymi, herbatami korzennymi i imbirem. Niezbyt nadaje się do herbat owocowych i soku z cytryny.
Korzeń lukrecji nadaje się również do żucia. Wysuszony korzeń należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Możesz go przechowywać przez bardzo długi czas.
Przeciwwskazania:
Lukrecja podnosi ciśnienie krwi, dlatego nie powinna być stosowana przez osoby z nadciśnieniem!
Osoby cierpiące na choroby serca, cukrzycę, nerki, wątrobę i hipokaliemię nie powinny przyjmować lukrecji.
Nie jest dobrze jeść lukrecję wieczorem, ponieważ może przeszkadzać w zasypianiu.
Lukrecja nie powinna być używana przez długi czas. Zrób sobie przerwę po 4 tygodniach stosowania.
Nadmierne spożycie lukrecji może powodować skutki uboczne, takie jak zwiększony poziom aldosteronu, bóle głowy, zmęczenie, wysokie ciśnienie krwi i zatrzymywanie wody.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Rodzimym regionem lukrecji są kraje śródziemnomorskie, południowa i środkowa część Rosji oraz Bliski Wschód. W Chinach możemy spotkać lukrecję chińską o tych samych właściwościach. Osiąga wysokość do 1,5 m, ma małe kolce, w których znajdują się 3 lub 4 nasiona. Używany jest korzeń, który może sięgać do 1 m pod ziemią, tworząc sieć kłączy. Korzeń po wysuszeniu wygląda jak mały kawałek drewna, jest twardy i włóknisty, ma średnicę około 1 cm. Jest żółty w środku i ma jasnobrązową skórkę. Występuje w postaci ciętej, mielonej lub całej.