AR76598
Składniki: Kwiat hibiskusa - Hibiscus sabdariffa - 1kg całość
Klasyfikacja: Herbata ziołowa
w magazynie (>5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Kwiat hibiskusa - Hibiscus sabdariffa - 1kg całość
Klasyfikacja: Herbata ziołowa
Hibiskus (Hibiscus sabdariffa), znany również jako hibiskus lub ślaz sudański, rośnie w klimacie tropikalnym. Wytwarza piękne, intensywnie czerwone kwiaty o charakterystycznym kwaśnym smaku, które wykorzystywane są do przygotowywania orzeźwiających napojów, ale także deserów, dżemów i wina. Są również składnikiem kompozycji ziołowych stosowanych w medycynie naturalnej. Kwiaty hibiskusa są używane głównie w Egipcie i innych krajach arabskich oraz Indiach.
Napar z hibiskusa odgrywa ważną rolę w kulturze krajów muzułmańskich, gdzie nazywany jest karkade lub czerwonym złotem faraonów. Pije się go na gorąco lub na zimno. Muzułmanie nie mogą spożywać alkoholu, dlatego długo gotowany, intensywny i bardzo słodki napar z hibiskusa zastępuje wino i pije się go z kieliszków podczas ważnych uroczystości.
Właściwości dla zdrowia:
Pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi,
pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu,
wspomaga układ odpornościowy,
wspomaga kontrolę wagi,
korzystnie wpływa na pracę wątroby.
Substancje bioaktywne zawarte w kwiatach hibiskusa obejmują kwasy organiczne, flawonoidy, antocyjany, kwas protokatechowy, polisacharydy i olejki eteryczne. Flawonoidy, antocyjany i kwas prokatechowy mają silne działanie antyoksydacyjne.
SKŁAD
Hibiskus - 100% suszony kwiat. Surowiec najwyższej jakości!
JAK UŻYWAĆ
Kwiat hibiskusa - herbata:
Szczyptę kwiatów hibiskusa zalać szklanką wrzącej wody. Gotuj przez 5-15 minut. Jeśli chcesz, możesz dodać cukier, syrop, stewię, świeże liście mięty, sok pomarańczowy, kardamon, imbir, cynamon, wanilię. Napar można spożywać na zimno.
Hibiskus w proszku:
1 łyżeczkę zmielonego hibiskusa zalać odrobiną gorącej wody. Po schłodzeniu wypij go wraz z osadem. Stosować 2-3 razy dziennie. Mielony hibiskus można dodawać do potraw.
Herbata egipska:
Aby przygotować napój Karkade, znany również jako herbata egipska, zalej wrzątkiem 1 część kwiatów i 1 część cukru i gotuj przez 5-15 minut. Im dłużej gotujesz, tym bardziej kwaśny smak. Proporcje składników można zmieniać według własnych upodobań. Hibiskus pije się na gorąco lub na zimno po schłodzeniu lub po zalaniu kwiatów zimną wodą. Możesz użyć wody gazowanej, kostek lodu, miodu lub syropu cukrowego. Na Bliskim Wschodzie do zimnej wersji napoju dodaje się wodę różaną lub pomarańczową, soki cytrusowe lub świeże liście mięty. Zwykle używa się tylko jednego z wymienionych składników, aby nie przysłaniać smaku hibiskusa.
PRZECIWWSKAZANIA
Kwiat hibiskusa jest bardzo kwaśny, dlatego nie należy go zbyt długo gotować w przypadku wrzodów żołądka i dwunastnicy, nadkwasoty i refluksu.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Hibiskus to rodzaj roślin należących do rodziny malw. Składa się z ponad 200 gatunków. Uważa się, że roślina ta pochodzi
z tropikalnych części Afryki, ale dziś trudno ją znaleźć na wolności. Uprawiana jest w krajach o gorącym klimacie, głównie w Sudanie, Egipcie, Meksyku, Chinach i Tajlandii. Osiąga wysokość 3 m i wytwarza piękne, wspaniałe kwiaty, dlatego jest nie tylko rośliną zielną, ale także ozdobną. Kwiat hibiskusa szczawiowego ma kształt miseczki i składa się z pięciu biało-fioletowych płatków. Inne odmiany hibiskusa mają czerwone, różowe, fioletowe lub białe kwiaty. Wewnątrz kielicha znajduje się duży gruczoł nektarowy. Surowcem zielarskim są kubki i kieliszki z kwiatami hibiskusa, które zbiera się w trakcie dojrzewania owoców.