AR74180
Składniki: Witamina C - Kwas L-askorbinowy - Acidum l-ascorbicum - 250g
Klasyfikacja: Witaminy i minerały
w magazynie (>5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Witamina C - Kwas L-askorbinowy - Acidum l-ascorbicum - 250g
Klasyfikacja: Witaminy i minerały
Witamina C kojarzona jest głównie z pozytywnym wpływem na odporność, dlatego najczęściej stosuje się ją w okresach zwiększonej zachorowalności na infekcje. Można ją również znaleźć w niemal wszystkich preparatach farmaceutycznych przeznaczonych do leczenia przeziębienia i grypy. Co jednak ciekawe, witamina C przyjmowana doraźnie nie wpływa na przebieg choroby – nie zmniejsza ani nie łagodzi objawów. W przypadku przyjmowania profilaktycznego czas trwania przeziębienia skraca się tylko nieznacznie. Jednak nadal warto go uzupełniać, ponieważ spełnia wiele innych ważnych funkcji wymienionych poniżej.
Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest jedną z witamin rozpuszczalnych w wodzie. Nasz organizm nie jest w stanie go wytwarzać ani magazynować, a jego nadmiar jest wydalany z moczem, więc nie ma możliwości przedawkowania. Kwas askorbinowy jest silnym naturalnym przeciwutleniaczem i jest stosowany nie tylko jako suplement, ale także jako dodatek do żywności pod symbolem E300.
Nazwa kwas askorbinowy pochodzi od szkorbutu (łac. scorbutus), choroby dziąseł, która wynika z braku witaminy C. Był to duży problem, zwłaszcza dla marynarzy, którzy spędzają wiele dni na statkach, a także dla osób mieszkających w zimnych północnych regionach, gdzie dostęp do świeżych owoców i warzyw jest ograniczony. Dziś choroba ta jest raczej zapomniana, ale w przeszłości długo szukano jej przyczyny. Jej objawy opisywane były już w czasach starożytnych, ale dopiero w średniowieczu wpłynęła na dietę. W XIX wieku angielscy żeglarze zaczęli otrzymywać obowiązkowy zapas cytryn na długie rejsy, co pomogło zapobiec chorobie. Jednak w XX wieku pojawiła się witamina C, która była wówczas kojarzona ze szkorbutem. Węgierski biochemik Albert Szent-Györgyi jako pierwszy wyizolował go z przyprawy, za co otrzymał Nagrodę Nobla.
Jest bardzo wrażliwy na podwyższone temperatury - podczas gotowania warzyw i innych produktów zawierających witaminę C tracą około 75%. To samo dzieje się z sokami, które kupujemy w sklepie. Są pasteryzowane w celu zabicia mikroorganizmów i przedłużenia okresu przydatności do spożycia, tracąc większość witaminy C i innych witamin. Tlen i światło również szybko niszczą witaminę C. Jest to najmniej odporna ze wszystkich witamin na działanie czynników zewnętrznych.
Właściwości zdrowotne
Jest silnym przeciwutleniaczem: pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym
Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego
Bierze udział w produkcji kolagenu, a tym samym ma pozytywny wpływ na strukturę naczyń krwionośnych, skóry, kości i chrząstek, a także na zęby i dziąsła.
Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
Ma pozytywny wpływ na nastrój i funkcjonowanie poznawcze
Zmniejsza zmęczenie
Poprawia wchłanianie żelaza
Przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
ZASTOSOWANIA
Wysoka aktywność fizyczna i ciężka praca fizyczna
Palenie tytoniu i regularne spożywanie alkoholu - alkohol i nikotyna przyspieszają wydzielanie witaminy C.
Stres codzienny
Starzenie się
Dla kobiet w ciąży i karmiących piersią
Dla niemowląt karmionych mlekiem modyfikowanym
Dla osób z niedokrwistością poprawić wchłanianie żelaza
Profilaktycznie u osób zdrowych
SKŁAD
100% kwas L-askorbinowy - forma aktywna i biologicznie przyswajalna.
Otrzymywany metodami biotechnologicznymi z roślin.
Sposób użycia:
Zalecana dawka dobowa to 200-1,000 mg / dobę.
Odmierzoną dawkę proszku należy rozpuścić w wodzie o temperaturze pokojowej i wypić. Nie pić z gorącymi potrawami lub napojami. Kwas askorbinowy jest dobrze wchłaniany.
Kobiety w ciąży i karmiące piersią mogą stosować kwas askorbinowy zgodnie z powyższymi zaleceniami. W wielu badaniach z udziałem kobiet w ciąży stosowano dawkę 1000 mg dziennie.
Suplement diety. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy nie mogą zastąpić zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.
Przeciwwskazania:
Kamica moczowa, refluks, zgaga, wrzody żołądka i dwunastnicy, nadwrażliwość na produkty.
Ostrzeżenie:
Przedawkowanie witaminy C nie występuje, ponieważ jej nadmiar jest wydalany z moczem. Jednak wysokie dawki kwasu askorbinowego mogą podrażniać żołądek i powodować biegunkę.
Jeśli masz wrażliwy przewód pokarmowy, masz zgagę, refluks lub wrzody, wybierz askorbinian sodu.
Najwyższy tolerowany poziom spożycia witaminy C wynosi 2 g.
Suplementacja wysokimi dawkami witaminy C może zniekształcić wyniki badań laboratoryjnych krwi, moczu i kału, dlatego należy ją przerwać na kilka dni przed rozpoczęciem badania.
Przechowywanie
Produkt należy przechowywać w zamkniętych pojemnikach w chłodnym, ciemnym miejscu. Nie wymaga chłodzenia.