Witamina C - Kwas L-askorbinowy - Acidum l-ascorbicum - 250g

AR74180

Składniki: Witamina C - Kwas L-askorbinowy - Acidum l-ascorbicum - 250g
Klasyfikacja: Witaminy i minerały

↓ Więcej szczegółów ↓

w magazynie (>5 szt)

38,88 zł

Więcej informacji

Składniki: Witamina C - Kwas L-askorbinowy - Acidum l-ascorbicum - 250g
Klasyfikacja: Witaminy i minerały


Witamina C kojarzona jest głównie z pozytywnym wpływem na odporność, dlatego najczęściej stosuje się ją w okresach zwiększonej zachorowalności na infekcje. Można ją również znaleźć w niemal wszystkich preparatach farmaceutycznych przeznaczonych do leczenia przeziębienia i grypy. Co jednak ciekawe, witamina C przyjmowana doraźnie nie wpływa na przebieg choroby – nie zmniejsza ani nie łagodzi objawów. W przypadku przyjmowania profilaktycznego czas trwania przeziębienia skraca się tylko nieznacznie. Jednak nadal warto go uzupełniać, ponieważ spełnia wiele innych ważnych funkcji wymienionych poniżej.

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest jedną z witamin rozpuszczalnych w wodzie. Nasz organizm nie jest w stanie go wytwarzać ani magazynować, a jego nadmiar jest wydalany z moczem, więc nie ma możliwości przedawkowania. Kwas askorbinowy jest silnym naturalnym przeciwutleniaczem i jest stosowany nie tylko jako suplement, ale także jako dodatek do żywności pod symbolem E300.

Nazwa kwas askorbinowy pochodzi od szkorbutu (łac. scorbutus), choroby dziąseł, która wynika z braku witaminy C. Był to duży problem, zwłaszcza dla marynarzy, którzy spędzają wiele dni na statkach, a także dla osób mieszkających w zimnych północnych regionach, gdzie dostęp do świeżych owoców i warzyw jest ograniczony. Dziś choroba ta jest raczej zapomniana, ale w przeszłości długo szukano jej przyczyny. Jej objawy opisywane były już w czasach starożytnych, ale dopiero w średniowieczu wpłynęła na dietę. W XIX wieku angielscy żeglarze zaczęli otrzymywać obowiązkowy zapas cytryn na długie rejsy, co pomogło zapobiec chorobie. Jednak w XX wieku pojawiła się witamina C, która była wówczas kojarzona ze szkorbutem. Węgierski biochemik Albert Szent-Györgyi jako pierwszy wyizolował go z przyprawy, za co otrzymał Nagrodę Nobla.

Jest bardzo wrażliwy na podwyższone temperatury - podczas gotowania warzyw i innych produktów zawierających witaminę C tracą około 75%. To samo dzieje się z sokami, które kupujemy w sklepie. Są pasteryzowane w celu zabicia mikroorganizmów i przedłużenia okresu przydatności do spożycia, tracąc większość witaminy C i innych witamin. Tlen i światło również szybko niszczą witaminę C. Jest to najmniej odporna ze wszystkich witamin na działanie czynników zewnętrznych.


Właściwości zdrowotne

Jest silnym przeciwutleniaczem: pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym
Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego
Bierze udział w produkcji kolagenu, a tym samym ma pozytywny wpływ na strukturę naczyń krwionośnych, skóry, kości i chrząstek, a także na zęby i dziąsła.
Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
Ma pozytywny wpływ na nastrój i funkcjonowanie poznawcze
Zmniejsza zmęczenie
Poprawia wchłanianie żelaza
Przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego

ZASTOSOWANIA
Wysoka aktywność fizyczna i ciężka praca fizyczna
Palenie tytoniu i regularne spożywanie alkoholu - alkohol i nikotyna przyspieszają wydzielanie witaminy C.
Stres codzienny
Starzenie się
Dla kobiet w ciąży i karmiących piersią
Dla niemowląt karmionych mlekiem modyfikowanym
Dla osób z niedokrwistością poprawić wchłanianie żelaza
Profilaktycznie u osób zdrowych

SKŁAD
100% kwas L-askorbinowy - forma aktywna i biologicznie przyswajalna.
Otrzymywany metodami biotechnologicznymi z roślin.

Sposób użycia:
Zalecana dawka dobowa to 200-1,000 mg / dobę.
Odmierzoną dawkę proszku należy rozpuścić w wodzie o temperaturze pokojowej i wypić. Nie pić z gorącymi potrawami lub napojami. Kwas askorbinowy jest dobrze wchłaniany.

Kobiety w ciąży i karmiące piersią mogą stosować kwas askorbinowy zgodnie z powyższymi zaleceniami. W wielu badaniach z udziałem kobiet w ciąży stosowano dawkę 1000 mg dziennie.
Suplement diety. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy nie mogą zastąpić zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.

Przeciwwskazania:
Kamica moczowa, refluks, zgaga, wrzody żołądka i dwunastnicy, nadwrażliwość na produkty.

Ostrzeżenie:
Przedawkowanie witaminy C nie występuje, ponieważ jej nadmiar jest wydalany z moczem. Jednak wysokie dawki kwasu askorbinowego mogą podrażniać żołądek i powodować biegunkę.

Jeśli masz wrażliwy przewód pokarmowy, masz zgagę, refluks lub wrzody, wybierz askorbinian sodu.

Najwyższy tolerowany poziom spożycia witaminy C wynosi 2 g.
Suplementacja wysokimi dawkami witaminy C może zniekształcić wyniki badań laboratoryjnych krwi, moczu i kału, dlatego należy ją przerwać na kilka dni przed rozpoczęciem badania.

Przechowywanie
Produkt należy przechowywać w zamkniętych pojemnikach w chłodnym, ciemnym miejscu. Nie wymaga chłodzenia.

Informacje o ziołach

Więcej informacji na temat zastosowania w tradycyjnej medycynie naturalnej można znaleźć w zielnikach lub zewnętrznych źródłach w Internecie lub literaturze. Przed użyciem należy skonsultować się z zielarzem. Zgodnie z aktualnie obowiązującym Rozporządzeniem Komisji Europejskiej nr 1924/2006, na produktach nie można umieszczać żadnych niedozwolonych oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych. które nie zostały zatwierdzone przez Komisję Europejską lub Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Oświadczenie zdrowotne oznacza stwierdzenie sugerujące lub stwarza wrażenie, że ma działanie lecznicze na ludzki organizm. Produkt ten jest sprzedawany w Republice Słowackiej jako ekstrakt roślinny i surowiec do dalszego przetwarzania. Lek nie ma potwierdzonego działania diagnostycznego ani terapeutycznego i nie jest lekiem. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Minimalny okres przydatności do spożycia podany jest na opakowaniu.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

30 innych produktów w tej samej kategorii: