AR77808
Składniki: Winian sodowo-potasowy - 100g
Klasyfikacja: Witaminy i minerały
w magazynie (>5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Winian sodowo-potasowy - 100g
Klasyfikacja: Witaminy i minerały
ZASTOSOWANIE
stosowany jako płyn do płukania jamy ustnej
osmotyczny środek przeczyszczający
regulator kwasowości, sól emulgująca, sekwestrant
stosowany jako dodatek do żywności (E337) (wyroby cukiernicze i piekarnicze, dżemy, marmolady, galaretki, konfitury, sery, proszek do pieczenia)
stabilizator grup miedziowych w reakcjach chemicznych
w detergentach z miedzi i ich stopów
Co to?
Winian sodowo-potasowy to sól sodowo-potasowa kwasu winowego o wzorze NaKC4H4O6 • 4H2O, inaczej zwana solą Seignettea lub solą Rochelle. Jest to bezbarwna ciecz o charakterystycznym ostrym smaku. Otrzymuje się go w reakcji wodorowinianu potasu (KHC4H4O6) i węglanu sodu (Na2CO3). Proces tworzenia winianu sodowo-potasowego składa się z kilku etapów. W pierwszym gotuje się roztwór wodorwinianu potasu. W drugim etapie soda kalcynowana jest stopniowo dodawana do gorącego roztworu, aż do spienienia. W kolejnym kroku powyższy roztwór jest odfiltrowywany, a woda odparowywana. Przy stałym ogrzewaniu z roztworu wytrąca się winian sodowo-potasowy. Sole sodowe i potasowe kwasu winowego są naturalnym składnikiem wielu owoców, zwłaszcza winogron. Produkowane komercyjnie z produktów ubocznych produkcji wina (skórki winogron). Nie jest metabolizowany w organizmie, jest wydalany z moczem.
SPOSÓB UŻYCIA
Dopuszczalna dawka dobowa wynosi 30 mg/kg masy ciała.
INTERAKCJE
Brak dostępnych informacji na temat możliwych interakcji z innymi substancjami
SKUTKI UBOCZNE
Zbyt duża ilość może powodować biegunkę.
Ze względu na obecność soli potasu powinny go unikać osoby, u których zdiagnozowano niewydolność nerek, wątroby lub serca.
Pacjenci z nadciśnieniem również powinni zachować ostrożność.