Sezam 100g

AR274

Składniki: Sezam 100g
Klasyfikacja: Orzechy i nasiona

↓ Więcej szczegółów ↓

w magazynie

25,92 zł

Więcej informacji

Składniki: Sezam 100g
Klasyfikacja: Orzechy i nasiona

Nasiona sezamu pochodzą z azjatyckiej rośliny Sesamum indicum. Stosuje się je jako dodatek do wielu potraw i wypieków. Są bardzo popularne w Azji i na Bliskim Wschodzie. Używa się ich do produkcji makaronu tahini, chałwy i oleju sezamowego.

Sezam jest najbogatszym olejem z nasion oleistych. Jej nasiona zawierają od 40 do 60% tłuszczu. Istnieje kilka kolorowych odmian sezamu: białego, czarnego, czerwonego i żółtego. Odmiana uważana jest za najbogatszą w witaminy i minerały.


Właściwości prozdrowotne

sezam zawiera dużo wapnia, a jak wiadomo wapń jest głównym składnikiem kości i wspomaga ich wzrost. 100 g nasion sezamu dostarcza aż 975 mg wapnia, co stanowi prawie 100% dziennego zapotrzebowania dla osób dorosłych

Olej zawarty w sezamie składa się z cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest bogaty w kwas alfa-linolenowy z rodziny n-3, który zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, poprawia wygląd skóry i paznokci, a także jest substratem do produkcji EPA i DHA

Sezam zawiera składniki bioaktywne, które mają udowodniony wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Są to fitosterole i lignany. Fitosterole konkurują o miejsce wchłaniania przez cząsteczki cholesterolu, uniemożliwiając jego wchłanianie. Sezam jest najbogatszym źródłem fitosteroli spośród wszystkich nasion i orzechów (400 mg na 100 g). Lignany to rodzaj błonnika, którego działanie prowadzi do obniżenia poziomu cholesterolu. Lignany zawarte w nasionach sezamu to sezamina i sezamolina

sezam jest również doskonałym źródłem miedzi, żelaza, manganu, magnezu i fosforu, a także witamin B1 i B6,


SKŁADNIKI:

Nasiona czarnego sezamu 100%,
Wartość odżywcza na 100 g / (% dziennego spożycia):
Energia: 573 kcal
Białko: 18 g
Tłuszcz: 50 g
- nasycone: 7 g
- nienasycone: 43 g
Węglowodany: 23 g
- Cukry: 0 g
- Błonnik: 12 g
Sód: 11 mg
Wapń: 975 mg (98%)
Żelazo: 14,5 mg (81%)
Magnez: 351 mg (88%)
Fosfor: 629 mg (63%)
: 7,8 mg (52%)
Miedź: 4,1 mg (204%)
Mangan: 2,5 mg (123%)
Witamina B1: 0,8 mg (53%)
Witamina B6: 0,8 mg (40%)


JAK UŻYWAĆ:
sezam ma nieco mocniejszy smak niż biały. Przed użyciem należy go podsmażyć na suchej patelni, aż nabierze charakterystycznego zapachu. Nasiona czarnego sezamu można dodawać do różnych słodkich i słonych potraw, sałatek, owoców, jogurtów, kanapek, mięsa i ryb, ciast, chleba i innych wypieków i koktajli.




Informacje o ziołach

Więcej informacji na temat zastosowania w tradycyjnej medycynie naturalnej można znaleźć w zielnikach lub zewnętrznych źródłach w Internecie lub literaturze. Przed użyciem należy skonsultować się z zielarzem. Zgodnie z aktualnie obowiązującym Rozporządzeniem Komisji Europejskiej nr 1924/2006, na produktach nie można umieszczać żadnych niedozwolonych oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych. które nie zostały zatwierdzone przez Komisję Europejską lub Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Oświadczenie zdrowotne oznacza stwierdzenie sugerujące lub stwarza wrażenie, że ma działanie lecznicze na ludzki organizm. Produkt ten jest sprzedawany w Republice Słowackiej jako ekstrakt roślinny i surowiec do dalszego przetwarzania. Lek nie ma potwierdzonego działania diagnostycznego ani terapeutycznego i nie jest lekiem. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Minimalny okres przydatności do spożycia podany jest na opakowaniu.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

22 innych produktów w tej samej kategorii: