AR274
Składniki: Sezam 100g
Klasyfikacja: Orzechy i nasiona
w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Sezam 100g
Klasyfikacja: Orzechy i nasiona
Nasiona sezamu pochodzą z azjatyckiej rośliny Sesamum indicum. Stosuje się je jako dodatek do wielu potraw i wypieków. Są bardzo popularne w Azji i na Bliskim Wschodzie. Używa się ich do produkcji makaronu tahini, chałwy i oleju sezamowego.
Sezam jest najbogatszym olejem z nasion oleistych. Jej nasiona zawierają od 40 do 60% tłuszczu. Istnieje kilka kolorowych odmian sezamu: białego, czarnego, czerwonego i żółtego. Odmiana uważana jest za najbogatszą w witaminy i minerały.
Właściwości prozdrowotne
sezam zawiera dużo wapnia, a jak wiadomo wapń jest głównym składnikiem kości i wspomaga ich wzrost. 100 g nasion sezamu dostarcza aż 975 mg wapnia, co stanowi prawie 100% dziennego zapotrzebowania dla osób dorosłych
Olej zawarty w sezamie składa się z cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest bogaty w kwas alfa-linolenowy z rodziny n-3, który zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, poprawia wygląd skóry i paznokci, a także jest substratem do produkcji EPA i DHA
Sezam zawiera składniki bioaktywne, które mają udowodniony wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Są to fitosterole i lignany. Fitosterole konkurują o miejsce wchłaniania przez cząsteczki cholesterolu, uniemożliwiając jego wchłanianie. Sezam jest najbogatszym źródłem fitosteroli spośród wszystkich nasion i orzechów (400 mg na 100 g). Lignany to rodzaj błonnika, którego działanie prowadzi do obniżenia poziomu cholesterolu. Lignany zawarte w nasionach sezamu to sezamina i sezamolina
sezam jest również doskonałym źródłem miedzi, żelaza, manganu, magnezu i fosforu, a także witamin B1 i B6,
SKŁADNIKI:
Nasiona czarnego sezamu 100%,
Wartość odżywcza na 100 g / (% dziennego spożycia):
Energia: 573 kcal
Białko: 18 g
Tłuszcz: 50 g
- nasycone: 7 g
- nienasycone: 43 g
Węglowodany: 23 g
- Cukry: 0 g
- Błonnik: 12 g
Sód: 11 mg
Wapń: 975 mg (98%)
Żelazo: 14,5 mg (81%)
Magnez: 351 mg (88%)
Fosfor: 629 mg (63%)
: 7,8 mg (52%)
Miedź: 4,1 mg (204%)
Mangan: 2,5 mg (123%)
Witamina B1: 0,8 mg (53%)
Witamina B6: 0,8 mg (40%)
JAK UŻYWAĆ:
sezam ma nieco mocniejszy smak niż biały. Przed użyciem należy go podsmażyć na suchej patelni, aż nabierze charakterystycznego zapachu. Nasiona czarnego sezamu można dodawać do różnych słodkich i słonych potraw, sałatek, owoców, jogurtów, kanapek, mięsa i ryb, ciast, chleba i innych wypieków i koktajli.