AR77157
Składniki: Wiesiołek - Nasiona wiesiołka - Oenothera - 250g całe
Klasyfikacja: Orzechy i nasiona
w magazynie (>5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Wiesiołek - Nasiona wiesiołka - Oenothera - 250g całe
Klasyfikacja: Orzechy i nasiona
Oenothera biennis jest przede wszystkim bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe. Z nich wytwarza się wartościowy olej z wiesiołka, ale warto też nie przetwarzać go, ponieważ zawiera dużo błonnika i jest dobrym źródłem białka. Wiesiołek pochodzi z Ameryki Północnej, ale od dawna jest uprawiany w całej Europie.
Właściwości zdrowotne
Wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych
Prawie cały olej znajdujący się w nasionach wiesiołka składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych (tylko 1,7% nasyconych), z których większość to kwas linolowy i kwas gamma-linolenowy. Oba te kwasy należą do rodziny n-6. Kwas linolowy jest kwasem egzogennym, co oznacza, że organizm nie wytwarza go samodzielnie i musi być częścią codziennej diety. Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie skóry, zapewniając jej nawilżenie i przyspieszając regenerację. Wiesiołek zawiera bardzo dużą ilość kwasu gamma-linolenowego w porównaniu z innymi produktami roślinnymi, dlatego był kilkakrotnie stosowany w badaniach naukowych. Wykazali, że zwiększone spożycie kwasu gamma-linolenowego z nasion wiesiołka może złagodzić objawy egzemy (choroby skóry), PMS, menopauzy, a nawet stwardnienia rozsianego i zapalenia stawów. Problemy te mogą być związane z niedoborem hormonu prostaglandyny, a substratem do jego produkcji jest kwas gamma-linolenowy.
Wysoka zawartość błonnika
Wiesiołek jest niezwykle bogaty w celulozę, czyli błonnik nierozpuszczalny. 100 g nasion zawiera do 44 g błonnika. Błonnik nierozpuszczalny poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.
Dobre źródło białka
100 g nasion wiesiołka zawiera 18 g białka, które jest dobrze przyswajalne i bogate w aminokwasy siarkowe, tj. metioninę, cysteinę i tryptofan. Tryptofan jest prekursorem serotoniny lub hormonu szczęścia, a metionina i cysteina biorą udział w przemianie homocysteiny, która jest szkodliwym metabolitem i ma działanie prozapalne.
SKŁADNIKI:
100% nasiona wiesiołka.
Wartość odżywcza na 100 g:
Energia: 435 kcal
Białko: 18 g
Tłuszcz: 22 g
-nasycone kwasy tłuszczowe: 1,7 g
-jednonienasycony: 1,9 g
- wielonienasycony: 17 g
-kwas linolowy (LA): 8,8 g
-kwas gamma-linolenowy: 8 g
Węglowodany: 44,6 g
- Cukry: 0,6 g
- Błonnik: 44 g
Sód: 0 mg
Sposób użycia:
Nasiona wiesiołka mogą być stosowane jako dodatek do żywności i napojów. Będą dobrym dodatkiem do sałatek, koktajli, jogurtów, kefirów, zup, sosów czy owsianek. Można je dodawać w całości lub zmielić w młynku do kawy. Nasiona pęcznieją i wchłaniają wodę podczas gotowania.
Można je również spożywać samodzielnie. 1 łyżkę nasion zalać wrzątkiem i wypić po 10 minutach. Zaleca się spożywanie 1 łyżki nasion dwa razy dziennie.
Nasiona wiesiołka mogą być również używane do celów kosmetycznych. Kwasy tłuszczowe zawarte w nasionach poprawiają nawilżenie i elastyczność skóry. Aby przygotować kąpiel, zalej łyżkę nasion wrzątkiem i gotuj przez 5 minut, a następnie odstaw na kolejne 10 minut. Po tym czasie nasiona należy przefiltrować, a wywar wlać do gorącej kąpieli. Nasiona, które pozostają po przefiltrowaniu, można stosować jako peeling do twarzy i ciała.
Przeciwwskazania
Nie ma przeciwwskazań do spożywania nasion wiesiołka. Jeśli wystąpi reakcja alergiczna, należy przerwać ich spożywanie, ale zdarza się to rzadko.