AR88310
Składniki: Liść Gurmaru - Gymnema sylvestre - 250g posiekany
Klasyfikacja: Zioła
w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Liść Gurmar - Gymnema sylvestre - 250g posiekany
Klasyfikacja: Zioła
Gurmar - liść (Gymnema sylvestre)
Gurmar wywodzi się z medycyny ajurwedyjskiej. Nazywano go niszczycielem cukru i był używany jako tradycyjna medycyna tysiące lat temu, zwłaszcza w Indiach. W starożytności pisano o powszechnym stosowaniu smakoszy. Najczęściej hinduscy uzdrowiciele przypisywali to tzw. słodkiemu moczowi, który był objawem cukrzycy. Ponadto tradycja ajurwedyjska zalecała go jako lekarstwo na pasożyty, zaparcia, wrzody, gorączkę oraz w celu wzmocnienia naczyń krwionośnych. Był również stosowany jako środek wymiotny i wykrztuśny.
Nazwa niszczyciel cukru nie wzięła się bez powodu, ponieważ żucie jego liści blokuje odczuwanie ochoty na słodycze i zmniejsza apetyt na słodycze. W zabiegu wykorzystano prawie każdą część rośliny. Gurmar znany był również w Afryce. Miejscowi szamani używali go jako afrodyzjaku, środka moczopędnego, przeczyszczającego i poprawiającego trawienie.
Korzyści zdrowotne:
Ma korzystny wpływ na funkcjonowanie diabetyków i osób z podwyższonym poziomem glukozy i insuliny we krwi.
Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi.
Stymuluje komórki beta trzustki do produkcji insuliny. Wspomaga funkcjonowanie i regenerację trzustki.
Zmniejsza apetyt na słodycze.
Wspomaga organizm w radzeniu sobie ze stanami zapalnymi.
Ma również pozytywny wpływ na poziom cholesterolu.
ZASTOSOWANIE
w celu utrzymania optymalnego poziomu glukozy i cholesterolu we krwi
utrata masy ciała
nadmierny apetyt na słodycze
SKŁADNIKI
100% liść gourmet (Gymnema sylvestre). Surowiec najwyższej jakości!
DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Gurmar – herbata (cięty liść):
1 łyżeczkę liści zalać szklanką wrzątku, parą, pod przykryciem, przez 10 minut. Pij 2-3 razy dziennie po szklance naparu, najlepiej przed posiłkami.
Gurmar w proszku:
1 łyżeczkę zmielonych liści zalać gorącą wodą. Po schłodzeniu wypij wraz z osadem. Stosować 2-3 razy dziennie.
Nalewka:
100 g liścia zalać 300 ml 75% alkoholu. Pozostaw na co najmniej tydzień, mieszając codziennie. Przyjmować 10 ml 3 razy dziennie.
Doustnie:
Gurmar można spożywać doustnie w postaci mielonej w ilości 1-2 łyżeczek rozłożonych na kilka mniejszych porcji.
WSPÓŁPRACA
Gourmet przyjmowany z zieloną herbatą skutecznie przyspiesza przemianę materii.
PRZECIWWSKAZANIA
Nie stosować u dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Uważaj na leki przeciwcukrzycowe i sprawdzaj poziom glukozy we krwi.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLIN
Gymnema sylvestre to długa i gęsta winorośl, która często rośnie na drzewach. Pochodzi z Azji Południowej. Rośnie głównie w klimacie tropikalnym. Liście są mięsiste, przeciwnie ułożone, eliptyczne. Osiągają długość 6 cm. Pokryte są cienkimi włoskami. Małe kwiaty są koloru żółtego i tworzą pięciopłatki.