AR76739
Składniki: Komosa ryżowa biała (Quinoa) - komosa ryżowa Chenopodium - 500g
Klasyfikacja: Orzechy i nasiona
w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Komosa ryżowa biała (Quinoa) - komosa ryżowa Chenopodium - 500g
Klasyfikacja: Orzechy i nasiona
Komosa ryżowa to zboże uprawiane w peruwiańskich Andach. Najczęściej spotykane ziarno jest białe, rzadziej czerwone i czarne. Komosa ryżowa jest doskonałym źródłem energii i składników odżywczych. Zapewnia długotrwałe uczucie sytości i jest cennym źródłem białka w diecie wegańskiej.
Może być spożywany przez osoby z alergią na gluten.
100 g ziarna zawiera 368 kcal
14 g białka,
1 g tłuszczu
64 g węglowodanów
SKŁAD
Komosa ryżowa wyróżnia się wysoką zawartością białka z wartościową zawartością białka.100 g komosy ryżowej dostarcza również 7 g błonnika, a także znaczną ilość kwasu foliowego (46% RDA*), witaminy B1 (24% RDA), B6 (24% RDA), manganu (102% RDA), miedzi (30% RDA) i żelaza (25% RDA). Komosa ryżowa jest bardzo bogata w przeciwutleniacze, zwłaszcza w kwercetynę i kemferol, które są flawonoidami.
Charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą.
* RDA - Zalecana dzienna wartość Zalecane dzienne spożycie.
Indeks glikemiczny gotowanej komosy ryżowej wynosi 53, co należy do produktów o niskim indeksie glikemicznym.
Dlatego może być spożywany przez osoby z cukrzycą, a także z nieprawidłowym poziomem glukozy we krwi i utratą wagi.
Węglowodany zawarte w komosie ryżowej są prawie wyłącznie węglowodanami złożonymi, co sprawia, że komosa ryżowa jest bardzo sycąca i dostarcza energii przez długi czas.
Nie zawiera glutenu.
Właściwości wsparcia Zdrowie:
Ma potencjalne właściwości
przeciwzapalne Przeciwzapalne działanie komosy ryżowej wykazano w badaniach na szczurach. Codzienne spożywanie komosy ryżowej powodowało zmniejszenie stanu zapalnego powstałego w tkance tłuszczowej oraz w ścianie przewodu pokarmowego zwierząt. Lista składników o działaniu przeciwzapalnym zawartych w komosie ryżowej jest bardzo długa. Zawiera kwasy fenolowe, całą grupę związków należących do tokoferoli, karabininianów i ramnogalakturanów, czyli polisacharydów obecnych w ścianie komórkowej, a także saponiny.
>JAK UŻYWAĆ
Przygotowanie komosy ryżowej jest bardzo proste. Najpierw należy go opłukać pod bieżącą wodą, a następnie wlać do rondla i zagotować (1 szklanka na mniej niż 2 szklanki wody). Gotować przez 2 minuty, następnie wyłączyć gaz i pozostawić do spęcznienia (około 30 minut). Możesz (ale nie musisz) lekko solić podczas gotowania. Gdy będzie gotowy, możesz dodać niewielką ilość masła lub oleju.