Komosa ryżowa biała (Quinoa) - Komosa ryżowa Chenopodium - 500g

AR76739

Składniki: Komosa ryżowa biała (Quinoa) - komosa ryżowa Chenopodium - 500g
Klasyfikacja: Orzechy i nasiona

↓ Więcej szczegółów ↓

w magazynie

43,20 zł

Więcej informacji

Składniki: Komosa ryżowa biała (Quinoa) - komosa ryżowa Chenopodium - 500g
Klasyfikacja: Orzechy i nasiona

Komosa ryżowa to zboże uprawiane w peruwiańskich Andach. Najczęściej spotykane ziarno jest białe, rzadziej czerwone i czarne. Komosa ryżowa jest doskonałym źródłem energii i składników odżywczych. Zapewnia długotrwałe uczucie sytości i jest cennym źródłem białka w diecie wegańskiej.

Może być spożywany przez osoby z alergią na gluten.
100 g ziarna zawiera 368 kcal
14 g białka,
1 g tłuszczu
64 g węglowodanów

SKŁAD

Komosa ryżowa wyróżnia się wysoką zawartością białka z wartościową zawartością białka.100 g komosy ryżowej dostarcza również 7 g błonnika, a także znaczną ilość kwasu foliowego (46% RDA*), witaminy B1 (24% RDA), B6 (24% RDA), manganu (102% RDA), miedzi (30% RDA) i żelaza (25% RDA). Komosa ryżowa jest bardzo bogata w przeciwutleniacze, zwłaszcza w kwercetynę i kemferol, które są flawonoidami.

Charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą.

* RDA - Zalecana dzienna wartość Zalecane dzienne spożycie.

Indeks glikemiczny gotowanej komosy ryżowej wynosi 53, co należy do produktów o niskim indeksie glikemicznym.

Dlatego może być spożywany przez osoby z cukrzycą, a także z nieprawidłowym poziomem glukozy we krwi i utratą wagi.

Węglowodany zawarte w komosie ryżowej są prawie wyłącznie węglowodanami złożonymi, co sprawia, że komosa ryżowa jest bardzo sycąca i dostarcza energii przez długi czas.

Nie zawiera glutenu.


Właściwości wsparcia Zdrowie:

Ma potencjalne właściwości
przeciwzapalne Przeciwzapalne działanie komosy ryżowej wykazano w badaniach na szczurach. Codzienne spożywanie komosy ryżowej powodowało zmniejszenie stanu zapalnego powstałego w tkance tłuszczowej oraz w ścianie przewodu pokarmowego zwierząt. Lista składników o działaniu przeciwzapalnym zawartych w komosie ryżowej jest bardzo długa. Zawiera kwasy fenolowe, całą grupę związków należących do tokoferoli, karabininianów i ramnogalakturanów, czyli polisacharydów obecnych w ścianie komórkowej, a także saponiny.


>JAK UŻYWAĆ
Przygotowanie komosy ryżowej jest bardzo proste. Najpierw należy go opłukać pod bieżącą wodą, a następnie wlać do rondla i zagotować (1 szklanka na mniej niż 2 szklanki wody). Gotować przez 2 minuty, następnie wyłączyć gaz i pozostawić do spęcznienia (około 30 minut). Możesz (ale nie musisz) lekko solić podczas gotowania. Gdy będzie gotowy, możesz dodać niewielką ilość masła lub oleju.


Informacje o ziołach

Więcej informacji na temat zastosowania w tradycyjnej medycynie naturalnej można znaleźć w zielnikach lub zewnętrznych źródłach w Internecie lub literaturze. Przed użyciem należy skonsultować się z zielarzem. Zgodnie z aktualnie obowiązującym Rozporządzeniem Komisji Europejskiej nr 1924/2006, na produktach nie można umieszczać żadnych niedozwolonych oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych. które nie zostały zatwierdzone przez Komisję Europejską lub Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Oświadczenie zdrowotne oznacza stwierdzenie sugerujące lub stwarza wrażenie, że ma działanie lecznicze na ludzki organizm. Produkt ten jest sprzedawany w Republice Słowackiej jako ekstrakt roślinny i surowiec do dalszego przetwarzania. Lek nie ma potwierdzonego działania diagnostycznego ani terapeutycznego i nie jest lekiem. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Minimalny okres przydatności do spożycia podany jest na opakowaniu.

22 innych produktów w tej samej kategorii: