AR133298
Składniki: Kwas ferulowy - 10g
Klasyfikacja: Związki pochodzenia naturalnego
w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Kwas ferulowy - 10g
Klasyfikacja: Związki pochodzenia naturalnego
Kwas ferulowy
Kwas ferulowy to naturalny związek występujący w ścianach komórkowych wielu roślin – zwłaszcza w ich liściach, owocach, nasionach i korze. Jest bogaty w pszenicę, ryż, owies, żyto, kapustę, wierzbę i szpinak.
Kwas ferulowy należy do grupy kwasów fenolowych, które służą roślinom do wzrostu, przekształcania życia i obrony przed szkodnikami. Wszystkie kwasy z tej grupy są doskonałymi przeciwutleniaczami.
Jakie są zalety kwasu ferulowego dla ludzi?
Kwas ferulowy jest szeroko stosowany w kosmetologii. Dodaje się go do wielu kosmetyków, takich jak kremy do twarzy, balsamy, balsamy, serki i oleje. Jego zaletą jest to, że ma zbawienny wpływ na każdy rodzaj skóry.
Warto pamiętać, że kwas ferulowy słabo rozpuszcza się w wodzie, ale lepiej w rozpuszczalnikach takich jak etanol czy DMSO.
WŁAŚCIWOŚCI
Jako skuteczny przeciwutleniacz, kwas ferulowy działa odmładzająco na skórę, poprawiając jej elastyczność i jędrność.
Stymuluje produkcję kolagenu i elastyny w skórze.
Wiadomo, że pomaga rozjaśnić i wyrównać koloryt skóry, a także zmniejszyć przebarwienia.
Działa przeciwzapalnie na skórę.
Przyspiesza gojenie tkanek.
Chroni skórę przed rakotwórczymi skutkami promieniowania UV! Dodatkowo wzmacnia działanie kremów z filtrem UV.
Hamuje fotostarzenie się skóry.
Dobrze wchłania się w skórę, niezależnie od pH, docierając do jej najgłębszych warstw.
Dodany do kremu wraz z innymi przeciwutleniaczami, takimi jak witamina C czy E, wzmacnia ich działanie odmładzające i przeciwutleniające.
ZASTOSOWANIE
Jako dodatek do kosmetyków. Odpowiedni dla każdego rodzaju skóry, ze szczególnym uwzględnieniem skóry wrażliwej, kapryśnej, zwiotczałej, narażonej na niekorzystne wpływy środowiska oraz dojrzałej.
SKŁAD
Kwas ferulowy 99,3%. Brak dodatków. Najwyższa jakość!
SPOSÓB UŻYCIA
Zalecane stężenie w kosmetykach na dzień: 0,5 – 1%
Zalecane stężenie w kosmetykach na noc: około 5%
Wyższe stężenia są stosowane specjalistycznie i powinny być nadzorowane przez kosmetyczkę lub dermatologa.
Kwas ferulowy nie rozpuszcza się w wodzie. Należy go rozpuścić w etanolu, propanodiolu, DMSO, DMF.
Z czym łączyć kwas ferulowy?
z kwasem askorbinowym (witaminą C)
z witaminą E
z witaminą A (retinolem)
z kwasem hialuronowym
z resweratrolem
PRZECIWWSKAZANIA
Występuje reakcja alergiczna lub podrażnienie. Przed użyciem przetestuj produkt kosmetyczny z kwasem ferulowym na niewielkim obszarze skóry.
31,32 zł
86,40 zł
38,88 zł
28,35 zł
28,35 zł
68,04 zł
38,88 zł
56,16 zł
34,44 zł
41,04 zł
31,32 zł
63,72 zł
32,40 zł
41,04 zł
103,68 zł
34,44 zł
47,97 zł
118,08 zł
46,74 zł
65,19 zł
34,44 zł
41,82 zł
79,95 zł
177,12 zł
31,32 zł
60,48 zł
33,48 zł
64,80 zł
30,24 zł
60,48 zł
46,44 zł
125,28 zł
354,24 zł
30,24 zł
55,08 zł
34,56 zł
59,40 zł
31,32 zł