AR79158
Skład: Kwas jabłkowy - Acidum malicum - 1kg
Klasyfikacja: Związki pochodzenia naturalnego
w magazynie (>5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Skład: Kwas jabłkowy - Acidum malicum - 1kg
Klasyfikacja: Związki pochodzenia naturalnego
Kwas jabłkowy jest naturalnym metabolitem, który uczestniczy w cyklu kwasów trikarboksylowych
(cykl Krebsa), działa zmiękczająco i łagodząco na włosy i skórę, działa jako regulator
kwasowości w przemyśle spożywczym, zwiększa właściwości przeciwutleniające.
Właściwości prozdrowotne
Zapobiega brązowieniu owoców
Zwiększa właściwości przeciwutleniające
W środowisku kwaśnym hamuje rozwój wielu bakterii i grzybów, na przykład przy pH 3,98 jest inhibitorem S. aureus S. staphylococcus (Nunheimer i Fabian 1940).
Dodaje się go do leków (syropy, zawiesiny doustne, pastylki do ssania) i produktów spożywczych (dżemy, galaretki, napoje, lody, soki, konfitury, herbaty smakowe w granulkach i proszkach, cukierki)
Po podaniu doustnym stymuluje wydzielanie śliny i soku jelitowego; zwiększa perystaltykę jelit, zwiększa diurezę
W dawce 2-3 g działa przeczyszczająco. Zapobiega atonii jelit
Małe dawki 0,5-1 g 1-2 razy dziennie są prebiotykiem, który stymuluje rozwój kwasochłonnych bakterii saprofitycznych. Kwas jabłkowy ogranicza rozwój bakterii chorobotwórczych i grzybów chorobotwórczych
Tonik i kremy zawierające od 3 do 5% kwasu jabłkowego działają również jaśniej na skórę
Balsam do włosów (w 1% roztworze) działa zmiękczająco i rozjaśniająco na włosy oraz przeciwdziała pojawianiu się niepożądanych bakterii i grzybów na skórze głowy.
aplikacja
Stężone roztwory kwasu jabłkowego mogą być stosowane do złuszczania i wygładzania skóry
1% roztwór może być stosowany do płukania narządów płciowych w przypadku stanów zapalnych i infekcji
3-5% roztwór może być stosowany do płukania jamy ustnej z kandydozą, bolesnymi owrzodzeniami i nadżerkami, a także stanami zapalnymi i osłabieniem dziąseł.
Roztwory 10-15% kwasu jabłkowego (kąpiel stóp) zmiękczają zgrubiałą skórę pięty i paznokci oraz pomagają w leczeniu grzybic
Toniki, żele, kremy, balsamy zawierające 3-5% kwasu jabłkowego, stosowane do mycia skóry, zapobiegają pojawianiu się patogennej mikroflory na skórze, hamują nadmierne procesy keratynizacji naskórka i mieszków włosowych. Hamują procesy powstawania zaskórników
polecam kwas jabłkowy do zakwaszania produktów roślinnych, np. Syropy, soki, niektóre maceraty. Działa na nie poprzez stabilizację i tworzenie kompleksów z alkaloidami i biopierwiastkami, dzięki czemu są one lepiej wchłaniane
W przemyśle spożywczym i farmaceutycznym kwas jabłkowy (DL-) działa jako E 296 jako regulator kwasowości.
Kwas jabłkowy, kwas hydroksybucynowy = kwas hydroksybursztynowy (kwas jabłkowy, niem. Apfelsäure, fr. Acide malique) należy do kwasu karboksylowego (dikarboksylowego) i jednocześnie do hydroksykwasu. Jest to kwas owocowy. Wzór skumulowany C4H6O5. Dobrze rozpuszcza się w wodzie (132 g / 100 ml wody) i etanolu. 1% roztwór kwasu jabłkowego ma pH 2,35. Jest krystaliczny lub ziarnisty, biały lub kremowy.
Ilość od 0,362 do 0,408 kg kwasu jabłkowego odpowiada 0,453 kg kwasu cytrynowego i 0,272 do 0,317 kg kwasu fumarowego. Kompleksuje (chelatuje) wapń, miedź, magnez, mangan, i inne. Łatwiej wchłania się w organizm.