AR72522
Składniki: L-karnityna - 50g
Klasyfikacja: Związki pochodzenia naturalnego
w magazynie (>5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: L-karnityna - 50g
Klasyfikacja: Związki pochodzenia naturalnego
L-karnityna - co to jest?
L-karnityna to związek, który zasłynął jako środek wspomagający odchudzanie, jednak wyniki badań naukowych dotyczących jego wpływu na redukcję masy ciała są różne. Z pewnością nie zmusi nas do odchudzania się bez diety i ćwiczeń, jak każdy suplement. Istnieją jednak dowody na to, że L-karnityna zwiększa wydatek energetyczny podczas ćwiczeń i hamuje magazynowanie tłuszczu, co może wspomóc proces odchudzania. Suplementowana L-karnityna pełni kilka dodatkowych funkcji – zwiększa sprawność fizyczną i intelektualną osób starszych, a także korzystnie wpływa na wydolność fizyczną i regenerację mięśni przy regularnych treningach.
L-karnityna jest wytwarzana w naszej wątrobie, nerkach i mózgu z aminokwasów lizyny i metioniny. Największa jego ilość magazynowana jest w mięśniach. Organizm jest w stanie wyprodukować część niezbędnej karnityny, a reszta jest pobierana z pożywienia. Związek ten można znaleźć zwłaszcza w czerwonym mięsie i rybach, nieco mniej w drobiu. Rośliny zawierają znikomą ilość L-karnityny, dlatego osoby na diecie wegetariańskiej i wegańskiej powinny zadbać o dodatkową podaż tego związku.
Dlaczego potrzebujemy L-karnityny?
Ten związek zapewnia, że nasze komórki mogą pozyskiwać energię z tłuszczów i że tłuszcze te nie gromadzą się w organizmie. Karnityna transportuje długołańcuchowe cząsteczki kwasów tłuszczowych z cytozolu (substancji wypełniającej komórkę) do mitochondriów (centrum energetycznego komórki). Czysta energia powstaje w mitochondriach w wyniku oddychania komórkowego, w którym uczestniczy tlen i składniki odżywcze pozyskiwane z pożywienia, czyli glukoza, tłuszcze i białka. Tak więc bez karnityny utlenianie kwasów tłuszczowych i pozyskiwanie energii nie byłoby możliwe.
L-karnityna jako suplement:
może pomóc w utracie wagi u osób stosujących dietę i regularnie ćwiczących,
zwiększa wydatek energetyczny organizmu podczas treningu,
zwiększa zawartość karnityny w mięśniach ćwiczących,
poprawia wytrzymałość mięśni i pozwala na dłuższe treningi,
wspomaga regenerację mięśni po treningu,
zwiększa sprawność fizyczną i intelektualną u osób starszych.
L-karnityna jest popularnym suplementem i dodatkiem do żywności, reklamowanym jako zabójca tłuszczu i sprzymierzeniec w odchudzaniu. Biorąc pod uwagę jej rolę w organizmie, można by pomyśleć, że więcej karnityny oznacza więcej spalonego tłuszczu. Jednak biologia jest znacznie bardziej skomplikowana. Jeśli w naszych mięśniach znajduje się wystarczająca ilość tego związku, suplementacja L-karnityna może do nich nie dotrzeć. Dopiero w przypadku braku lub szybkiego spożycia karnityny jej kolejna porcja ma szansę dostać się do mięśni i wspomóc ich pracę. Dlatego sensowne jest suplementowanie L-karnityną dla osób, które regularnie ćwiczą, podczas gdy prawdopodobnie nie ma to sensu dla osób, które nie ćwiczą (nawet jeśli są na diecie).
Przykładowe badania:
12 ćwiczących mężczyzn podzielono na dwie grupy (badanie i kontrola). Przez 12 tygodni połowa z nich przyjmowała L-karnitynę połączoną z porcją węglowodanów, druga połowa spożywała tylko węglowodany. Wszyscy trenowali 30 minut po uzupełnieniu zapasów. Pod koniec eksperymentu nastąpił 20% wzrost zawartości karnityny w mięśniach i 6% wzrost wydatku energetycznego w badanej grupie. Ta grupa nie przybrała na wadze ani nie schudła. W grupie kontrolnej nie zaobserwowano natomiast zmian metabolicznych, ale odnotowano wzrost ilości tkanki tłuszczowej. Wniosek był taki, że L-karnityna zwiększa wydatek energetyczny, czyli zwiększa ilość energii (= spalonych kalorii) zużywanej w tej samej pracy, a także zapobiega przyrostowi tkanki tłuszczowej.
Badanie z udziałem 36 kobiet z nadwagą w okresie przedmenopauzalnym wykazało, że L-karnityna nie wykazała zmian w masie ciała, tkance tłuszczowej i spoczynkowym metabolizmie lipidów między grupą kontrolną a grupą badaną. Grupa badana suplementowała 2 g L-karnityny przez 8 tygodni. Wszystkim paniom zalecono energiczny spacer przez 30 minut 4 dni w tygodniu. Nie było zaleceń dietetycznych. Wyniki te wydają się niekorzystne dla idei suplementu L-karnityny, ale 30-minutowy spacer nie jest intensywnym treningiem. Wyniki pokazują, że L-karnityna nie zdziała cudów i nie odchudzi kogoś, kto nie jest na diecie i nie ćwiczy.
Badanie, w którym dorośli zdrowi mężczyźni przyjmowali 4 g L-karnityny dziennie przez 3 miesiące, nie wykazało żadnych zmian w zawartości karnityny w mięśniach ani zdolności wysiłkowej. Jednak osoby te nie przestrzegały żadnej diety ani ćwiczeń.
W badaniu, w którym zdrowi mężczyźni przyjmowali 4 g L-karnityny dziennie w połączeniu z węglowodanami przez 12 tygodni, wykazano, że zawartość karnityny w ich mięśniach wzrosła o 21%, wydajność mięśni (sprawdzona w testach sprawnościowych) wzrosła o 11%, produkcja kwasu mlekowego w mięśniach zmniejszyła się, a wykorzystanie kwasów tłuszczowych w mięśniach wzrosło, wykazując mniejsze zużycie glikogenu. Należy dodać, że panowie ci trenowali 3-5 razy w tygodniu jako triathloniści amatorzy.
Istnieją również doniesienia, że regularne przyjmowanie L-karnityny poprawia regenerację mięśni po treningu i zmniejsza liczbę mikrokontrolerów, zarówno u osób wytrenowanych, jak i niewytrenowanych. Z drugiej strony, doraźne stosowanie tego związku nie wpływa znacząco na regenerację mięśni czy inne parametry, takie jak wytrzymałość czy zmęczenie.
W badaniu z udziałem osób starszych suplementacja 4 g L-karnityny dziennie przez 30 dni spowodowała utratę wagi średnio o 3 kg, pozytywnie wpłynęła na poziom cholesterolu oraz zmniejszyła zmęczenie fizyczne i psychiczne.
ZASTOSOWANIE
L-karnityna jest warta stosowania:
podczas odchudzania w oparciu o dietę i ćwiczenia fizyczne
w celu zwiększenia wytrzymałości mięśni
w celu poprawy regeneracji mięśni
zwiększenie sprawności fizycznej i intelektualnej w starszym wieku
SKŁAD
100% L-karnityna otrzymywana w wyniku kondensacji beta-alaniny i L-histydyny. Surowiec najwyższej jakości!
Bez dodatku wypełniaczy, barwników, konserwantów i środków poślizgowych. Produkt odpowiedni dla wegan. Bez GMO.
SPOSÓB UŻYCIA
1 miarka raz lub dwa razy dziennie. Rozpuścić w wodzie, spożywać przed posiłkami. 1 płaska miarka (5 ml) odpowiada około 1 g L-karnityny.
Zalecana dawka dobowa to 2 g L-karnityny. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety i nie mogą zastąpić zdrowego trybu życia.
PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża, laktacja, niedoczynność tarczycy, nadwrażliwość.
Skutki uboczne:
Nudności, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, biegunka.
PRZECHOWYWANIE
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Przechowywać z dala od światła i wilgoci.