L-karnityna - 50g

AR72522

Składniki: L-karnityna - 50g
Klasyfikacja: Związki pochodzenia naturalnego

↓ Więcej szczegółów ↓

w magazynie (>5 szt)

44,28 zł

Więcej informacji

Składniki: L-karnityna - 50g
Klasyfikacja: Związki pochodzenia naturalnego

L-karnityna - co to jest?
L-karnityna to związek, który zasłynął jako środek wspomagający odchudzanie, jednak wyniki badań naukowych dotyczących jego wpływu na redukcję masy ciała są różne. Z pewnością nie zmusi nas do odchudzania się bez diety i ćwiczeń, jak każdy suplement. Istnieją jednak dowody na to, że L-karnityna zwiększa wydatek energetyczny podczas ćwiczeń i hamuje magazynowanie tłuszczu, co może wspomóc proces odchudzania. Suplementowana L-karnityna pełni kilka dodatkowych funkcji – zwiększa sprawność fizyczną i intelektualną osób starszych, a także korzystnie wpływa na wydolność fizyczną i regenerację mięśni przy regularnych treningach.

L-karnityna jest wytwarzana w naszej wątrobie, nerkach i mózgu z aminokwasów lizyny i metioniny. Największa jego ilość magazynowana jest w mięśniach. Organizm jest w stanie wyprodukować część niezbędnej karnityny, a reszta jest pobierana z pożywienia. Związek ten można znaleźć zwłaszcza w czerwonym mięsie i rybach, nieco mniej w drobiu. Rośliny zawierają znikomą ilość L-karnityny, dlatego osoby na diecie wegetariańskiej i wegańskiej powinny zadbać o dodatkową podaż tego związku.

Dlaczego potrzebujemy L-karnityny?
Ten związek zapewnia, że nasze komórki mogą pozyskiwać energię z tłuszczów i że tłuszcze te nie gromadzą się w organizmie. Karnityna transportuje długołańcuchowe cząsteczki kwasów tłuszczowych z cytozolu (substancji wypełniającej komórkę) do mitochondriów (centrum energetycznego komórki). Czysta energia powstaje w mitochondriach w wyniku oddychania komórkowego, w którym uczestniczy tlen i składniki odżywcze pozyskiwane z pożywienia, czyli glukoza, tłuszcze i białka. Tak więc bez karnityny utlenianie kwasów tłuszczowych i pozyskiwanie energii nie byłoby możliwe.

L-karnityna jako suplement:
może pomóc w utracie wagi u osób stosujących dietę i regularnie ćwiczących,
zwiększa wydatek energetyczny organizmu podczas treningu,
zwiększa zawartość karnityny w mięśniach ćwiczących,
poprawia wytrzymałość mięśni i pozwala na dłuższe treningi,
wspomaga regenerację mięśni po treningu,
zwiększa sprawność fizyczną i intelektualną u osób starszych.

L-karnityna jest popularnym suplementem i dodatkiem do żywności, reklamowanym jako zabójca tłuszczu i sprzymierzeniec w odchudzaniu. Biorąc pod uwagę jej rolę w organizmie, można by pomyśleć, że więcej karnityny oznacza więcej spalonego tłuszczu. Jednak biologia jest znacznie bardziej skomplikowana. Jeśli w naszych mięśniach znajduje się wystarczająca ilość tego związku, suplementacja L-karnityna może do nich nie dotrzeć. Dopiero w przypadku braku lub szybkiego spożycia karnityny jej kolejna porcja ma szansę dostać się do mięśni i wspomóc ich pracę. Dlatego sensowne jest suplementowanie L-karnityną dla osób, które regularnie ćwiczą, podczas gdy prawdopodobnie nie ma to sensu dla osób, które nie ćwiczą (nawet jeśli są na diecie).


Przykładowe badania:
12 ćwiczących mężczyzn podzielono na dwie grupy (badanie i kontrola). Przez 12 tygodni połowa z nich przyjmowała L-karnitynę połączoną z porcją węglowodanów, druga połowa spożywała tylko węglowodany. Wszyscy trenowali 30 minut po uzupełnieniu zapasów. Pod koniec eksperymentu nastąpił 20% wzrost zawartości karnityny w mięśniach i 6% wzrost wydatku energetycznego w badanej grupie. Ta grupa nie przybrała na wadze ani nie schudła. W grupie kontrolnej nie zaobserwowano natomiast zmian metabolicznych, ale odnotowano wzrost ilości tkanki tłuszczowej. Wniosek był taki, że L-karnityna zwiększa wydatek energetyczny, czyli zwiększa ilość energii (= spalonych kalorii) zużywanej w tej samej pracy, a także zapobiega przyrostowi tkanki tłuszczowej.

Badanie z udziałem 36 kobiet z nadwagą w okresie przedmenopauzalnym wykazało, że L-karnityna nie wykazała zmian w masie ciała, tkance tłuszczowej i spoczynkowym metabolizmie lipidów między grupą kontrolną a grupą badaną. Grupa badana suplementowała 2 g L-karnityny przez 8 tygodni. Wszystkim paniom zalecono energiczny spacer przez 30 minut 4 dni w tygodniu. Nie było zaleceń dietetycznych. Wyniki te wydają się niekorzystne dla idei suplementu L-karnityny, ale 30-minutowy spacer nie jest intensywnym treningiem. Wyniki pokazują, że L-karnityna nie zdziała cudów i nie odchudzi kogoś, kto nie jest na diecie i nie ćwiczy.

Badanie, w którym dorośli zdrowi mężczyźni przyjmowali 4 g L-karnityny dziennie przez 3 miesiące, nie wykazało żadnych zmian w zawartości karnityny w mięśniach ani zdolności wysiłkowej. Jednak osoby te nie przestrzegały żadnej diety ani ćwiczeń.

W badaniu, w którym zdrowi mężczyźni przyjmowali 4 g L-karnityny dziennie w połączeniu z węglowodanami przez 12 tygodni, wykazano, że zawartość karnityny w ich mięśniach wzrosła o 21%, wydajność mięśni (sprawdzona w testach sprawnościowych) wzrosła o 11%, produkcja kwasu mlekowego w mięśniach zmniejszyła się, a wykorzystanie kwasów tłuszczowych w mięśniach wzrosło, wykazując mniejsze zużycie glikogenu. Należy dodać, że panowie ci trenowali 3-5 razy w tygodniu jako triathloniści amatorzy.

Istnieją również doniesienia, że regularne przyjmowanie L-karnityny poprawia regenerację mięśni po treningu i zmniejsza liczbę mikrokontrolerów, zarówno u osób wytrenowanych, jak i niewytrenowanych. Z drugiej strony, doraźne stosowanie tego związku nie wpływa znacząco na regenerację mięśni czy inne parametry, takie jak wytrzymałość czy zmęczenie.

W badaniu z udziałem osób starszych suplementacja 4 g L-karnityny dziennie przez 30 dni spowodowała utratę wagi średnio o 3 kg, pozytywnie wpłynęła na poziom cholesterolu oraz zmniejszyła zmęczenie fizyczne i psychiczne.

ZASTOSOWANIE
L-karnityna jest warta stosowania:

podczas odchudzania w oparciu o dietę i ćwiczenia fizyczne
w celu zwiększenia wytrzymałości mięśni
w celu poprawy regeneracji mięśni
zwiększenie sprawności fizycznej i intelektualnej w starszym wieku

SKŁAD
100% L-karnityna otrzymywana w wyniku kondensacji beta-alaniny i L-histydyny. Surowiec najwyższej jakości!
Bez dodatku wypełniaczy, barwników, konserwantów i środków poślizgowych. Produkt odpowiedni dla wegan. Bez GMO.

SPOSÓB UŻYCIA
1 miarka raz lub dwa razy dziennie. Rozpuścić w wodzie, spożywać przed posiłkami. 1 płaska miarka (5 ml) odpowiada około 1 g L-karnityny.
Zalecana dawka dobowa to 2 g L-karnityny. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety i nie mogą zastąpić zdrowego trybu życia.

PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża, laktacja, niedoczynność tarczycy, nadwrażliwość.

Skutki uboczne:
Nudności, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, biegunka.

PRZECHOWYWANIE
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Przechowywać z dala od światła i wilgoci.

Informacje o ziołach

Więcej informacji na temat zastosowania w tradycyjnej medycynie naturalnej można znaleźć w zielnikach lub zewnętrznych źródłach w Internecie lub literaturze. Przed użyciem należy skonsultować się z zielarzem. Zgodnie z aktualnie obowiązującym Rozporządzeniem Komisji Europejskiej nr 1924/2006, na produktach nie można umieszczać żadnych niedozwolonych oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych. które nie zostały zatwierdzone przez Komisję Europejską lub Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Oświadczenie zdrowotne oznacza stwierdzenie sugerujące lub stwarza wrażenie, że ma działanie lecznicze na ludzki organizm. Produkt ten jest sprzedawany w Republice Słowackiej jako ekstrakt roślinny i surowiec do dalszego przetwarzania. Lek nie ma potwierdzonego działania diagnostycznego ani terapeutycznego i nie jest lekiem. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Minimalny okres przydatności do spożycia podany jest na opakowaniu.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

30 innych produktów w tej samej kategorii: