AR81809
Składniki: Korzeń Shatavari - Asparagus racemosus - 50g mielony
Klasyfikacja: Zioła
w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Korzeń Shatavari - Asparagus racemosus - 50g mielony
Klasyfikacja: Zioła
Shatavari - korzeń
Shatavari (Asparagus racemosus) to roślina zaprojektowana specjalnie dla kobiet. Jego korzeń zawiera fitoestrogeny, które równoważą równowagę żeńskich hormonów płciowych, a tym samym łagodzą objawy PMS i menopauzy, pomagają regulować miesiączkę i pozytywnie wpływają na płodność kobiet. Shatavari ma również korzystny wpływ na pamięć i nastrój, działa kojąco na przewód pokarmowy i wspiera naturalną odporność.
Shatavari rośnie głównie w Indiach, Sri Lance i Himalajach. Odgrywa ważną rolę w medycynie ajurwedyjskiej, siddha i unani jako środek wspomagający kobiecą równowagę hormonalną, przynoszący witalność i długowieczność, stymulujący laktację oraz jako afrodyzjak. Słowo shatavari oznacza w sanskrycie ten, który ma stu mężów i odnosi się do kobiecej płodności i pożądania seksualnego. Roślina ta nazywana jest również królową ziół, co ponownie podkreśla jej przeznaczenie dla kobiet. W przeszłości shatavari był również używany do innych celów: wywary z korzenia stosowano w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy, sproszkowany korzeń i napar spożywano w celu zwiększenia odporności, poprawy nastroju i przedłużenia życia.
Korzyści zdrowotne:
Według Ajurwedy Shatavari to roślina, która głównie dba o kobiecą równowagę hormonalną i żeński układ rozrodczy. Według starożytnej medycyny shatavari pomaga regulować poziom żeńskich hormonów płciowych, prawdopodobnie ze względu na obecne izoflawony, które działają jak fitoestrogeny. Dzięki fitoestrogenom Shatavari łagodzi napięcie emocjonalne i drażliwość związaną z miesiączką, sprzyja regularnym miesiączkom, zmniejsza nieprzyjemne objawy menopauzy. Ponadto działa rozkurczowo na macicę i pomaga lepiej tolerować obfite miesiączki. Stymuluje laktację u matek karmiących. Może również pomóc kobietom z niedoborem estrogenu i mieć pozytywny wpływ na płodność kobiet.
Wpływ shatavari na hormony żeńskie i układ rozrodczy nie został jeszcze dokładnie zweryfikowany przez współczesną medycynę. Istnieją jednak badania, które potwierdzają również inne pozytywne właściwości tej rośliny.
Według nich, shatavari:
zwiększa nastrój
poprawia uczenie się i pamięć,
działa adaptogennie, czyli zwiększa odporność organizmu na stres,
łagodzi napięcie nerwowe wywołane stresem,
pozytywnie wpływa na popęd seksualny kobiet i mężczyzn,
wspomaga naturalne mechanizmy obronne organizmu poprzez stymulację aktywności makrofagów i limfocytów T,
wspomaga gojenie ubytków na błonie śluzowej żołądka i jelit.
ZASTOSOWANIE
jako wsparcie prawidłowej gospodarki hormonalnej u kobiet
PMS
obfite, bolesne lub nieregularne miesiączki
w celu pobudzenia laktacji
obniżona płodność u kobiet
zmniejszony popęd seksualny
wysoka aktywność intelektualna
nastrój obniżony
napięcie nerwowe spowodowane stresem
drażliwość i drażliwość
obniżona odporność
podrażnienie lub wady błony śluzowej żołądka i jelit
>SKŁAD
Shatavari żółty, nepalski - korzeń cięty lub mielony (Asparagus racemosus) 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Substancjami czynnymi obecnymi w surowcu są saponiny steroidowe – chatwaryny, alkaloid asparagaminowy A, izoflawony, racemozyd A, immunoside, racemosol, racemofuran, flawonoidy, sterole, polisacharydy, śluz i minerały.
DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Shatavari – herbata (ścięty korzeń):
Napar:
1-2 łyżeczki surowca zalać 1 szklanką wrzątku lub mleka, przykryć i odstawić na 30 minut. Filtr. Spożywać 3 razy dziennie, za każdym razem przygotowując świeży napar.
Odwar:
1-2 łyżeczki surowca zalać szklanką wody lub mleka, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Filtr. Spożywać 2-3 razy dziennie.
Shatavari - proszek:
Zmielony korzeń należy przyjmować doustnie w ilości 2-5 g (około 1-2 łyżeczki) 2 razy dziennie po posiłkach. Przed zażyciem zaleca się wymieszanie go z ciepłym lub gorącym mlekiem (może być również roślinne).
Nalewka:
Proporcje 1:3 lub 1:5. Alkohol 40-70%. Macerować przez co najmniej 7 dni, przefiltrować. Przyjmować 5 ml 2-3 razy dziennie po rozcieńczeniu wodą, sokiem lub mlekiem.
WSPÓŁPRACA
Nastrój, relaksacja: ashwagandha, brahmi.
Pamięć i zdolności poznawcze: Brahmi, łechtaczka ternatacka.
Libido i płodność: kozieradka, maca.
PRZECIWWSKAZANIA
Korzeń Shatavari może wpływać na równowagę hormonalną, dlatego lepiej unikać go w czasie ciąży.
Przeciwwskazaniem jest również nadwrażliwość na tę roślinę lub inną roślinę z rodziny szparagów.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLIN
Shatavari to roślina z rodziny szparagowatych. Jest spokrewniony ze znanymi w Europie jadalnymi szparagami, ale w ogóle go nie przypomina. Jest powszechny w Indiach, Nepalu, Sri Lance i Himalajach, ale można go znaleźć w całej Azji, Afryce i Australii. Shatavari preferuje gleby kamieniste lub żwirowe i najlepiej rośnie na wyżynach sięgających 300-1400 m n.p.m., ale występuje również na nizinach w klimacie tropikalnym, gdzie preferuje miejsca zacienione.
Asparagus racemosus osiąga wysokość 1-2 m. Jego łodyga i liście są zielone i zwiotczałe, ale system korzeniowy jest mocny i niezwykle rozwinięty. Jedna roślina może wyprodukować nawet kilkadziesiąt bulwiastych korzeni o długości do 1 m. Oprócz głównego systemu korzeniowego roślina ma korzenie wtórne, które wyrastają z pędów nadziemnych. Liście Shatavari są cienkie i igiełkowate, ale mają miękką strukturę. Kwiaty są białe i małe. Składają się z sześciu płatków i sześciu pręcików, które otaczają biały słupek. Tworzą kwiatostany z frędzlami. Na ich miejscu pojawiają się kuliste jagody, które najpierw są zielone i w miarę dojrzewania zmieniają kolor na czerwony. Zawierają 2-3 nasiona.