AR86854
Składniki: Liść szałwii lekarskiej - Salvia officinalis - 100g mielony
Klasyfikacja: Zioła
w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Liść szałwii lekarskiej - Salvia officinalis - 100g mielony
Klasyfikacja: Zioła
Szałwia lekarska (Salvia officinalis) znana jest przede wszystkim jako naturalny środek do pielęgnacji jamy ustnej, dziąseł i gardła. Dba również o kondycję skóry, łagodzi podrażnienia oczu i narządów płciowych. Stosowany doustnie zmniejsza nadmierną potliwość i laktację, a także wspomaga czynności trawienne.
Szałwia jest popularnym i wysoko cenionym ziołem leczniczym i magicznym od czasów starożytnych. Jego łacińska nazwa rodzajowa pochodzi prawdopodobnie od słowa salva, które oznacza pomoc. W Grecji i Rzymie szałwia była głównym symbolem zdrowia i długowieczności, dlatego napary z tego zioła spożywano jako codzienną herbatę. Wierzono nawet, że roślina ta może wskrzeszać zmarłych. Szałwia była również ceniona przez Egipcjan i Celtów, a także Hindi, którzy uprawiali ją w północnych Indiach. Uważano go za święte zioło w każdej dziedzinie. W starożytnej medycynie uważano go za uniwersalne lekarstwo na większość dolegliwości.
Właściwości prozdrowotne
Preparaty z szałwii są najczęściej stosowane do płukania jamy ustnej i gardła ze względu na swoje właściwości antyseptyczne i ściągające. Szałwia pomaga w utrzymaniu zdrowych błon śluzowych, dziąseł i zębów. Działa kojąco na zmęczone oczy. Pozytywnie wpływa na skórę i wspomaga gojenie się wyprysków, trądziku, drobnych ran czy otarć. Pielęgnuje również narządy płciowe, łagodzi swędzenie i podrażnienia.
Szałwia stosowana wewnętrznie działa kojąco na jelita, pozytywnie wpływa na trawienie i funkcjonowanie układu pokarmowego. Dodatkowo ogranicza nadmierne wydzielanie potu i śliny oraz nadmierną laktację.
ZASTOSOWANIE:
zewnętrzne: płukanie jamy ustnej i gardła, przemywanie trądziku oraz drobnych ran i wyprysków na skórze, okłady pod oczy, mycie narządów płciowych, nabłonki, irygacja
wewnętrzne: wspomaganie trawienia, nadmierna fermentacja w jelitach, nadmierna laktacja i pocenie się
SKŁADNIKI:
Ziele szałwii 100%. Surowiec najwyższej jakości.
Liście szałwii zawierają cenny olejek eteryczny zawierający cyneol, kamforę, pinen i tujon. Oprócz oleju liście zawierają flawonoidy, garbniki, substancje gorzkie, kwasy organiczne i witaminy.
DAWKOWANIE I INSTRUKCJE UŻYTKOWANIA
Herbata (cięty liść):
wywar
1-2 łyżki stołowe Zalej zioło szklanką wrzątku, przykryj (!) I odstawić na 20 minut. Naprężać. Spożywać 2 razy dziennie. Schłodzony wywar można również stosować zewnętrznie.
Szałwia (mielony liść):
1 łyżeczkę zmielonego zioła zalać niewielką ilością gorącej wody. Po schłodzeniu wypij wraz z osadem. Stosować dwa razy dziennie.
Inne sposoby użycia:
Nalewka 1:3 lub 1:5
Alkohol 40-60%. Maker na 14 dni. Przyjmować 3-5 ml 1-3 razy dziennie. Do użytku zewnętrznego: 5 ml na pół szklanki wody. Nierozcieńczoną nalewkę można wcierać w zmiany skórne wokół ust, dziąseł i ukąszeń owadów.
Książka kucharska
Suszone liście szałwii są doskonałą przyprawą zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Jest szczególnie popularny w kuchni włoskiej. Dodaje się go do mięsa i ryb, do potraw warzywnych, zwłaszcza pomidorów, kapusty i grochu, do różnych zup, sałatek i nadzień. Jest również częścią słodkich wypieków i deserów. Należy go stosować z umiarem, ponieważ nadmiar psuje smak i aromat potraw.
SKUTKI UBOCZNE I PRZECIWWSKAZANIA
Tujon obecny w zielu szałwii jest toksyczny, ale tylko w bardzo dużych dawkach. Nie należy przekraczać zalecanych dawek szałwii i lepiej nie stosować jej doustnie przez długi czas.
Odwar z liści szałwii może spowodować całkowity zanik laktacji, więc jeśli chcemy tylko skrócić laktację, musimy być ostrożni i ostrożni.
Ciąża i laktacja, nadwrażliwość na roślinę.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLIN
Szałwia należy do rodziny jaśminowatych. Pochodzi z krajów basenu Morza Śródziemnego i Bałkanów, gdzie występuje najpowszechniej, ale występuje również w innych częściach Europy. Rośnie w miejscach skalistych, kamienistych i dobrze nasłonecznionych. Lubi wilgotne, bogate w wapń gleby. Szałwia to wiecznie zielony krzew lub półkrzew, który osiąga wysokość od 50 do 70 cm. Liście szałwii są srebrno-zielone i przyjemne w dotyku. Mają pomarszczoną powierzchnię i ząbkowane krawędzie, a ich kształt jest lancetowaty lub owalny. Szałwia wytwarza kwiaty o jasnoróżowym kolorze, które mogą mieć bardziej niebieski lub czerwony odcień, w zależności od reakcji gleby. Kwiaty rosną na wierzchołkach łodyg w 4-8 kawałkach. Owoce szałwii to jasnobrązowe kapsułki z kulistymi nasionami.