Siemię lniane - Nasienie Lini - 1kg całość

AR77039

Składniki: Siemię lniane - Nasienie Lini - 1kg całe
Klasyfikacja: Zioła

↓ Więcej szczegółów ↓

w magazynie (>5 szt)

40,95 zł

Więcej informacji

Składniki: Siemię lniane - Nasienie Lini - 1kg całe
Klasyfikacja: Zioła

Nasiona lnu to małe, płaskie, w kształcie łzy ziarna o wielkości 2-3 mm. Zwykle są brązowe, ale także złote. Ich charakterystyczną cechą jest to, że pęcznieją po namoczeniu. Stosuje się je w celu poprawy funkcji przewodu pokarmowego. Nasiona lnu posiadają wiele substancji bioaktywnych, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm, dlatego nazywane są superfood.


Właściwości zdrowotne

Olejki eteryczne obecne w lnie działają ochronnie na wewnętrzne ściany przewodu pokarmowego, a także pochłaniają dużo wody i stymulują przechodzenie strawionego pokarmu w jelitach. Z tego powodu, a także ze względu na wysoką zawartość błonnika, siemię lniane jest doskonałym pomocnikiem w regulacji wypróżnień.
Siemię lniane jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3, w tym kwasu alfa-linolenowego, którego regularne spożywanie zmniejsza ryzyko chorób serca i układu krążenia oraz pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Len jest najbogatszym znanym naturalnym źródłem lignanów. Środowisko naukowe bardzo wysoko oceniło ich wartość dla promocji zdrowia. Lignany to fitoestrogeny, czyli hormony roślinne, które w organizmie człowieka zachowują się podobnie do estrogenów. Są w stanie regulować gospodarkę hormonalną, a ponadto wykazują silne działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe.

ZASTOSOWANIE
Spożywanie nasion lnu polecane jest osobom cierpiącym na zaparcia i wzdęcia, a także przy biegunkach. Mogą przynieść ulgę w przypadku podrażnienia lub zapalenia żołądka i jelit. W celu zapobiegania nowotworom, miażdżycy, hipercholesterolemii i chorobom serca warto włączyć je do swojej diety. Polecane są również przy cukrzycy ze względu na dużą ilość błonnika, który pozytywnie wpływa na metabolizm glukozy.

SKŁADNIKI: Siemię lniane 100%. Surowiec najwyższej jakości.

Wartość energetyczna 534 kcal / 100 g (% zalecanego dziennego spożycia)
42,2g Tłuszcze
węglowodany 28,9g
białko 18,3g
błonnik 27,3g
cukry 1,55 g
wapń 255 mg (32%)
5,73 mg (41%) żelazo
392 mg magnez (105%)
813 mg potas (41%)
4,34 mg (43%)
witamina B1 1,64 mg (149%)
Witamina B6 0,47 mg (34%)
Witamina K 4,3 μg (86%)

Instrukcja obsługi

Odwar
Nasiona lnu całe lub zmielone można również zalać gorącą wodą, odczekać 20 minut i wypić płyn wraz z jego zawartością.

Inne zastosowania:

Zalecane dzienne spożycie nasion lnu jest kwestią indywidualną.
W celach profilaktycznych wystarczy 1 łyżeczka dziennie, natomiast przy zaparciach należy spożywać 2-3 łyżki stołowe dziennie.
W przypadku biegunki, żołądka i jelit, wrzodów, zgagi i niestrawności zaleca się zalać 3 łyżki nasion szklanką ciepłej wody, pozostawić na 30 minut lub dłużej, aż powstanie galaretka i pij je bez pestek. Należy to powtarzać trzy razy dziennie lub do momentu, gdy problem zniknie.
Nasiona lnu można spożywać w całości lub w postaci mielonej. Całe nasiona można dodawać do porannej owsianki, owsianki lub ryżu. Warto gotować je przez około 15-20 minut, aby napęczniały i tworzyły śluz. Wtedy są lepiej przyswajalne i bardziej wartościowe. Jednak zmielone nasiona można dodawać w postaci surowej do kanapek, sałatek, płatków śniadaniowych z mlekiem, jogurtów, koktajli, zup i różnych potraw. Dodane do wody, mleka, jogurtu czy zupy po kilku minutach pęcznieją i zagęszczają jedzenie. Dzieje się to szybciej pod wpływem ciepła. Siemię lniane może być substytutem jajka wegańskiego. Aby zastąpić jedno jajko, wystarczy wymieszać 1 łyżkę zmielonych nasion z 2 łyżkami ciepłej wody.Siemię lniane można również wykorzystać do wypieku chleba, ciasteczek i ciasteczek lub opiekać i dodawać do sałatek. Procesy te mogą jednak prowadzić do utraty niektórych cennych związków.
Nasiona lnu należy zmielić tuż przed spożyciem. Przechowywanie w formie drobno zdyspergowanej może skutkować utratą wielu cennych substancji oraz zawartych w nich tłuszczów trawiennych. Dlatego nie warto kupować siemienia lnianego.

Przeciwwskazania
Osoby z nieswoistą zapalną lub autoimmunologiczną chorobą jelit powinny skontaktować się z lekarzem lub dietetykiem w sprawie spożycia nasion lnu.
Siemię lniane zawiera niewielką ilość glikozydów cyjanogennych, które w wyniku przemiany materii wytwarzają cyjanowodór. Ta ilość jest tak mała, że jest nieszkodliwa dla ludzi, ale niektórzy twierdzą, że kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny używać siemienia lnianego z umiarem.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Len (Linum) to jedna z pierwszych upraw, której historia sięga aż 7 000 lat. Należy do rodziny lnu i tworzy około 180 gatunków. Występuje w krajach strefy umiarkowanej i subtropikalnej, a największą różnorodność jego gatunków można znaleźć w Morzu Śródziemnym. Len zwyczajny to roślina jednoroczna lub dwuletnia, która osiąga średnią wysokość 0,6 m, maksymalnie 1,2 m. Roślina składa się z prostej, podniesionej łodygi porośniętej małymi lancetowatymi liśćmi. Kwiaty lnu są niebieskie, różowe, białe lub żółte i mają kształt lejka. Ozdabiają wierzchołki pędów rośliny w czerwcu i sierpniu. Nasiona lnu znajdują się w kapsułkach, które po zapyleniu i kwitnieniu pojawiają się w miejscu kwiatów.

Informacje o ziołach

Więcej informacji na temat zastosowania w tradycyjnej medycynie naturalnej można znaleźć w zielnikach lub zewnętrznych źródłach w Internecie lub literaturze. Przed użyciem należy skonsultować się z zielarzem. Zgodnie z aktualnie obowiązującym Rozporządzeniem Komisji Europejskiej nr 1924/2006, na produktach nie można umieszczać żadnych niedozwolonych oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych. które nie zostały zatwierdzone przez Komisję Europejską lub Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Oświadczenie zdrowotne oznacza stwierdzenie sugerujące lub stwarza wrażenie, że ma działanie lecznicze na ludzki organizm. Produkt ten jest sprzedawany w Republice Słowackiej jako ekstrakt roślinny i surowiec do dalszego przetwarzania. Lek nie ma potwierdzonego działania diagnostycznego ani terapeutycznego i nie jest lekiem. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Minimalny okres przydatności do spożycia podany jest na opakowaniu.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

30 innych produktów w tej samej kategorii: