AR77039
Składniki: Siemię lniane - Nasienie Lini - 1kg całe
Klasyfikacja: Zioła
w magazynie (>5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Siemię lniane - Nasienie Lini - 1kg całe
Klasyfikacja: Zioła
Nasiona lnu to małe, płaskie, w kształcie łzy ziarna o wielkości 2-3 mm. Zwykle są brązowe, ale także złote. Ich charakterystyczną cechą jest to, że pęcznieją po namoczeniu. Stosuje się je w celu poprawy funkcji przewodu pokarmowego. Nasiona lnu posiadają wiele substancji bioaktywnych, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm, dlatego nazywane są superfood.
Właściwości zdrowotne
Olejki eteryczne obecne w lnie działają ochronnie na wewnętrzne ściany przewodu pokarmowego, a także pochłaniają dużo wody i stymulują przechodzenie strawionego pokarmu w jelitach. Z tego powodu, a także ze względu na wysoką zawartość błonnika, siemię lniane jest doskonałym pomocnikiem w regulacji wypróżnień.
Siemię lniane jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3, w tym kwasu alfa-linolenowego, którego regularne spożywanie zmniejsza ryzyko chorób serca i układu krążenia oraz pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Len jest najbogatszym znanym naturalnym źródłem lignanów. Środowisko naukowe bardzo wysoko oceniło ich wartość dla promocji zdrowia. Lignany to fitoestrogeny, czyli hormony roślinne, które w organizmie człowieka zachowują się podobnie do estrogenów. Są w stanie regulować gospodarkę hormonalną, a ponadto wykazują silne działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe.
ZASTOSOWANIE
Spożywanie nasion lnu polecane jest osobom cierpiącym na zaparcia i wzdęcia, a także przy biegunkach. Mogą przynieść ulgę w przypadku podrażnienia lub zapalenia żołądka i jelit. W celu zapobiegania nowotworom, miażdżycy, hipercholesterolemii i chorobom serca warto włączyć je do swojej diety. Polecane są również przy cukrzycy ze względu na dużą ilość błonnika, który pozytywnie wpływa na metabolizm glukozy.
SKŁADNIKI: Siemię lniane 100%. Surowiec najwyższej jakości.
Wartość energetyczna 534 kcal / 100 g (% zalecanego dziennego spożycia)
42,2g Tłuszcze
węglowodany 28,9g
białko 18,3g
błonnik 27,3g
cukry 1,55 g
wapń 255 mg (32%)
5,73 mg (41%) żelazo
392 mg magnez (105%)
813 mg potas (41%)
4,34 mg (43%)
witamina B1 1,64 mg (149%)
Witamina B6 0,47 mg (34%)
Witamina K 4,3 μg (86%)
Instrukcja obsługi
Odwar
Nasiona lnu całe lub zmielone można również zalać gorącą wodą, odczekać 20 minut i wypić płyn wraz z jego zawartością.
Inne zastosowania:
Zalecane dzienne spożycie nasion lnu jest kwestią indywidualną.
W celach profilaktycznych wystarczy 1 łyżeczka dziennie, natomiast przy zaparciach należy spożywać 2-3 łyżki stołowe dziennie.
W przypadku biegunki, żołądka i jelit, wrzodów, zgagi i niestrawności zaleca się zalać 3 łyżki nasion szklanką ciepłej wody, pozostawić na 30 minut lub dłużej, aż powstanie galaretka i pij je bez pestek. Należy to powtarzać trzy razy dziennie lub do momentu, gdy problem zniknie.
Nasiona lnu można spożywać w całości lub w postaci mielonej. Całe nasiona można dodawać do porannej owsianki, owsianki lub ryżu. Warto gotować je przez około 15-20 minut, aby napęczniały i tworzyły śluz. Wtedy są lepiej przyswajalne i bardziej wartościowe. Jednak zmielone nasiona można dodawać w postaci surowej do kanapek, sałatek, płatków śniadaniowych z mlekiem, jogurtów, koktajli, zup i różnych potraw. Dodane do wody, mleka, jogurtu czy zupy po kilku minutach pęcznieją i zagęszczają jedzenie. Dzieje się to szybciej pod wpływem ciepła. Siemię lniane może być substytutem jajka wegańskiego. Aby zastąpić jedno jajko, wystarczy wymieszać 1 łyżkę zmielonych nasion z 2 łyżkami ciepłej wody.Siemię lniane można również wykorzystać do wypieku chleba, ciasteczek i ciasteczek lub opiekać i dodawać do sałatek. Procesy te mogą jednak prowadzić do utraty niektórych cennych związków.
Nasiona lnu należy zmielić tuż przed spożyciem. Przechowywanie w formie drobno zdyspergowanej może skutkować utratą wielu cennych substancji oraz zawartych w nich tłuszczów trawiennych. Dlatego nie warto kupować siemienia lnianego.
Przeciwwskazania
Osoby z nieswoistą zapalną lub autoimmunologiczną chorobą jelit powinny skontaktować się z lekarzem lub dietetykiem w sprawie spożycia nasion lnu.
Siemię lniane zawiera niewielką ilość glikozydów cyjanogennych, które w wyniku przemiany materii wytwarzają cyjanowodór. Ta ilość jest tak mała, że jest nieszkodliwa dla ludzi, ale niektórzy twierdzą, że kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny używać siemienia lnianego z umiarem.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Len (Linum) to jedna z pierwszych upraw, której historia sięga aż 7 000 lat. Należy do rodziny lnu i tworzy około 180 gatunków. Występuje w krajach strefy umiarkowanej i subtropikalnej, a największą różnorodność jego gatunków można znaleźć w Morzu Śródziemnym. Len zwyczajny to roślina jednoroczna lub dwuletnia, która osiąga średnią wysokość 0,6 m, maksymalnie 1,2 m. Roślina składa się z prostej, podniesionej łodygi porośniętej małymi lancetowatymi liśćmi. Kwiaty lnu są niebieskie, różowe, białe lub żółte i mają kształt lejka. Ozdabiają wierzchołki pędów rośliny w czerwcu i sierpniu. Nasiona lnu znajdują się w kapsułkach, które po zapyleniu i kwitnieniu pojawiają się w miejscu kwiatów.