AR77049
Składniki: Czerwona przyprawa szałwia - Korzeń Dan Shen - Salvia miltiorrhiza - 50g posiekanej
Klasyfikacja: Zioła
w magazynie (>5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Czerwona przyprawa szałwia - Korzeń Dan Shen - Salvia miltiorrhiza - 50g posiekanej
Klasyfikacja: Zioła
Szałwia czerwonokorzeniowa (Salvia miltiorrhiza) dba o zdrowie serca i prawidłowe krążenie krwi. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi. Wspomaga pracę wątroby. Ten szałwia jest również nazywany czerwonym lub chińskim, a Chińczycy nazywają go danshen lub tan shen. Rośnie w Azji Wschodniej i jest jednym z podstawowych elementów tradycyjnej medycyny chińskiej. Jest również używany w Japonii. Korzeń szałwii jest ceniony w Azji za wspomaganie układu sercowo-naczyniowego, co zbiega się z jego zastosowaniem w naturalnej medycynie zachodniej. W Chinach dodaje się go również do kosmetyków oraz produktów do pielęgnacji skóry twarzy i ciała. W przeszłości korzeń szałwii był zalecany pacjentom z zawałem serca lub chorobą wieńcową, nadciśnieniem, hipercholesterolemią i miażdżycą. Stosuje się go również w celu wywołania zaniku miesiączki lub jej regulacji.
Właściwości zdrowotne
Ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy i wpływa na kilka obszarów:
- wzmacnia serce, pomaga regulować jego rytm i chroni je przed uszkodzeniami
- wspomaga prawidłowe krążenie krwi w tętnicach i naczyniach włosowatych
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi
- zapobiega sklejaniu się płytek krwi i zwężaniu światła naczyń krwionośnych.
Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi i wspomaga metabolizm lipidów.
Wspomaga pracę wątroby i działa hepatoprotekcyjnie.
Pomaga regulować miesiączkę
ZASTOSOWANIA
wspomaganie pracy serca i układu krążenia
wspomaga zdrowie wątroby
nieregularne, powolne miesiączki lub ich brak
SKŁADNIKI - korzeń
100% korzeń szałwii. Surowiec najwyższej jakości!
INSTRUKCJA UŻYCIA
gotowanie
1-2 łyżeczki surowca zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia, gotować przez 5-10 minut na małym ogniu. Spożywać szklankę 2-3 razy dziennie.
nalewka
Zmielone korzenie zalać 40-70% alkoholem w proporcji 1:5. Macerować przez 14 dni. Przyjmować 5 ml (1 łyżeczka) trzy razy dziennie.
SYNERGIA
Układ sercowo-naczyniowy: kudzu
Odporność: houttuynia, dong quai, astragalus, cordycepts
Wątroba: ostropest plamisty
Przeciwwskazania
Nie stosować w okresie ciąży, karmienia piersią i menstruacji. Nie podawać dzieciom.
W przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników leku.
Roślina nie jest zalecana dla pacjentów z krwawieniem, krwiomoczem, krwiopluciem lub zaburzeniami krzepnięcia krwi, ponieważ może nasilać krwawienie.
Czerwona szałwia nie powinna być stosowana w okresie przedoperacyjnym.
Nie stosować razem z lekami przeciwzakrzepowymi i przeciwpłytkowymi, a digoksyna - digoksyna szałwiowa wzmacnia ich działanie!
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Szałwia czerwona należy do rodziny jasnotowatych (Lamiaceae). Występuje w Azji Wschodniej, zwłaszcza w północno-wschodnich Chinach, Mongolii i Japonii. Rośnie w lasach, na nasłonecznionych zboczach i nad brzegami wód na wysokości od 100 do 1200 m. Kwitnie od czerwca do września. Szałwia czerwonokorzeniowa osiąga wysokość 30-60 cm. Jej korzeń jest silnie rozgałęziony i ma charakterystyczny czerwony kolor, od którego pochodzi nazwa rośliny. Łodyga jest prosta i podniesiona. Liście są jajowate lub sercowate i dość szerokie. Ich krawędzie są rowkowane. Kwiatostany osiągają 30 cm długości, pokryte są włoskami i gruczołami wydzielniczymi. Kwiaty szałwii są fioletowe lub jasnofioletowe. Owoce szałwii to nasiona - niełupki.