AR88341
Składniki: Soplówka jeżowata - 50g cała
Klasyfikacja: Zioła
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Soplówka jeżowata - 50g cała
Klasyfikacja: Zioła
Soplówka jeżowata (Hericium erinaceus, soplówka jeżowata, jamarżowat) to grzyb jadalny o bardzo charakterystycznym wyglądzie soplówki jeżowatej, naturalnie występujący na pniach niektórych drzew liściastych – najczęściej buków, rzadziej grabów, dębów czy drzew owocowych. Od czasów starożytnych ceniony jest w tradycyjnej medycynie chińskiej i japońskiej medycynie Kampo ze względu na pozytywny wpływ na zdolności poznawcze i samopoczucie. Współczesna medycyna z kolei podziwia jego zdolność do stymulowania syntezy nowych połączeń nerwowych i jego ochronny wpływ na mózg.
Ze względu na swój delikatny smak i delikatny grzybowy aromat, soplówka odgrywa również bardzo ważną rolę w kuchni azjatyckiej. Zwykle jest głównym składnikiem potraw. Jest szczególnie popularny wśród Chińczyków i Japończyków.
Właściwości prozdrowotne
Erinacea wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego na wielu płaszczyznach:
Wspomaga procesy uczenia się i zapamiętywania,
poprawia samopoczucie,
ułatwia radzenie sobie z lękiem i stresem,
stymuluje procesy neurogenezy (tworzenia nowych połączeń nerwowych w mózgu),
działa neuroprotekcyjnie.
Ma ogromny potencjał we wspomaganiu funkcjonowania układu nerwowego – intensyfikuje procesy regeneracyjne i stymuluje rozwój komórek nerwowych. Właściwości te wykorzystywane są od setek lat w systemie tradycyjnej medycyny chińskiej, w której sopel lodu jest popularnym środkiem poprawiającym pamięć i procesy myślowe, a także chroniącym przed skutkami starości.
Nowoczesne randomizowane badania z podwójnie ślepą próbą na grupie Japończyków z łagodnym spadkiem funkcji poznawczych, którym podawano 1 g sproszkowanego ługu trzy razy dziennie przez 4 miesiące, potwierdziły korzystny wpływ ługu na sprawność intelektualną i samopoczucie pacjentów.
Badania na zwierzętach laboratoryjnych wykazały, że wodne ekstrakty z soplówki jeżowatej zwiększają aktywność czynników wzrostu nerwów (NGF), które przyczyniają się do wzrostu i utrzymania komórek nerwowych, a także sprzyjają procesom mielinizacji (tworzeniu osłonek mielinowych wokół aksonów). Zaobserwowano również, że podawanie ekstraktów z Echinacei zintensyfikowało procesy regeneracyjne eksperymentalnie uszkodzonych nerwów u myszy na poziomie porównywalnym do mekobalaminy (aktywnej witaminy B12) i przypuszcza się również, że mogą one być potencjalnie lepiej tolerowane niż mekobalamina.
Ponadto, zgodnie z tradycyjną medycyną chińską, liz działa uspokajająco na układ nerwowy, poprawia samopoczucie, łagodzi frustrację i napięcie.
W TCM właściwości tego grzyba wykorzystywane są również w leczeniu problemów układu pokarmowego (zwłaszcza wrzodów żołądka czy dwunastnicy) oraz jako suplement diety na nowotwory.
Liczne polisacharydy obecne w owocniku jeżowatego stanowią doskonałe wsparcie dla naszego układu odpornościowego. Mają również pozytywny wpływ na metabolizm lipidów w organizmie
.kompozycja
Soplówka jeżowata - całe, suszone owoce (Hericium erinaceus) 100%. Najwyższa jakość!
Erinacea zawiera szereg związków aktywnych, w tym: hericenony A i B; erynapyrony A i B (γ-pirony), Hericeny A, B i C (pochodne fenolowe), erynapyrony C (γ-dihydropyron), polisacharydy (ksylan, glukoksylan, hetero-ksyloglukan, galaktooksylogglukan, lektyna, heratory, składniki odżywcze (białka, pierwiastki śladowe), steroidy, mono- i diterpeny.
>DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Zalecana dzienna porcja to 3 g. Można podzielić na 2-3 porcje. Najlepiej jeść grzyby bezpośrednio. Można go również zalać wrzątkiem i zaparzyć lub zagotować. Odwar najlepiej spożywać razem z grzybami.
Urinacea erinacea – herbata:
Napar: Rozgnieciony owocnik zalać gorącą wodą i przykryć pokrywką.
Odwar: Gotuj zmiażdżony owocnik na małym ogniu przez 30 minut.
Ekstrakt z wina: Rozdrobnione owocniki zalać winem i odstawić na 1 miesiąc.
PRZECIWWSKAZANIA:
Ciąża, laktacja, nadwrażliwość na roślinę.
Interakcje i skutki uboczne:
Ze względu na działanie immunostymulujące nie zaleca się przyjmowania go po przeszczepie, ponieważ może on przyczynić się do odrzucenia przeszczepionego narządu przez organizm.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLIN
Soplówka jeżowata; Soplówka jeżowata; Yamabushitake) to grzyb występujący na żywych i/lub umierających drzewach liściastych lub ich martwym drewnie. Chrząszcz żółciowy uważany jest za słabego pasożyta lub protrof, zwykle rośnie na pniach buków i dębów, rzadziej na jabłoniach lub orzechach włoskich. W Polsce i wielu innych krajach europejskich występuje bardzo rzadko i jest gatunkiem ściśle chronionym. Znajduje się na Czerwonej liście Polskich Roślin i Grzybów i jest oznaczony jako gatunek zagrożony. Jerzoś stosowana jako suplement lub surowiec ziołowy pochodzi z hodowli.
Charakteryzuje się wyjątkowym wyglądem, który czasem porównywany jest do grzywy lwa, a czasem ze względu na charakterystyczne kolce jeża. Jest to grzyb gęsto pokryty cienkimi, jasnymi, kremowymi kolcami (z wiekiem ciemnieją i stają się żółto-pomarańczowe i ochrowe). Erinaceae dorasta do 30 cm i przyczepia się do drzewa swoją boczną lub bulwiastą częścią. Miąższ jest dość mięsisty i elastyczny, chociaż włókna są również wyczuwalne. W smaku jest delikatny i słodki, a aromat wyraźnie grzybowy.
Inne nazwy: Grzyb Lions Mane, Monkeys Head, Houtou, Igelstachelbart, Pom Pom Blanc, Grzyb Jeż, Broda Satyra.
W Japonii: Yamabushitake, Yokotake, Usagitake, Harisenbontake.