AR79451
Składniki: Maca - Lepidium meyenii - 50g mielone
Klasyfikacja: Superfoods
w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Maca - Lepidium meyenii - 50g mielone
Klasyfikacja: Superfoods
Maca (Lepidium meyenii) to bardzo pożywna roślina pochodząca z Peru. Wzmacnia organizm i dodaje energii, zwiększa płodność i popęd seksualny, zwiększa wydolność organizmu. Poprawia nastrój, wzmacnia pamięć i poprawia zdolności poznawcze. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, odżywia go i wspomaga regenerację.
Maca to prawdziwy skarb Inków. Pochodzi z Peru i był używany przez ludzi żyjących w Andach od kilku tysięcy lat. Jest dla nich zarówno lekarstwem, jak i pożywieniem. Tradycyjnie maca była stosowana w leczeniu niepłodności u kobiet i mężczyzn, a także w celu zwiększenia liczby potomstwa u kobiet i ... Bydło. Maca była spożywana przez kobiety przechodzące menopauzę w celu złagodzenia jej objawów. Polecany jest również osobom niedożywionym lub osłabionym, ciężko pracującym, cierpiącym na anemię, depresję czy osteoporozę oraz kobietom z zaburzeniami miesiączkowania.
Maca to warzywo korzeniowe z rodziny kapustowatych. Przypomina rzodkiewkę, tylko nieco większą. Występuje w różnych kolorach, a najpopularniejsze z nich to żółty, czerwony i. Mieszkańcy przygotowują macę na wiele sposobów: gotują ją lub pieką na ogniu i jedzą jak ziemniaki, robią słodki budyń lub suszą i mielą ją, a następnie używają jako mąki do pieczenia lub przygotowują napój alkoholowy o nazwie maca-chichi.
Właściwości prozdrowotne
Maca jest źródłem wysokiej jakości białek roślinnych, witamin i minerałów (szczegółowy skład poniżej), dzięki czemu odżywia i widocznie wzmacnia organizm.
Maca zawiera również szereg substancji bioaktywnych o właściwościach prozdrowotnych.
Dostarcza energii i zwiększa wydolność fizyczną organizmu
Poprawia nastrój
Uważany jest za adaptogenny, czyli roślinę, która zwiększa odporność organizmu na czynniki stresu psychicznego i fizycznego
Wspomaga naturalną odporność organizmu
Poprawia płodność u mężczyzn poprzez zwiększenie liczby i żywotności plemników
Poprawia płodność u kobiet poprzez zwiększenie poziomu hormonu luteinizującego
Zwiększa pożądanie seksualne u mężczyzn i kobiet
Łagodzi nieprzyjemne skutki menopauzy
Poprawia pamięć i zdolności uczenia się
Dba o zdrowie kości, stawów i mięśni
Ma pozytywny wpływ na wzrok
Pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi
aplikacja
Maca polecana jest osobom o dużej aktywności fizycznej i intelektualnej, studentom, rodzicom, sportowcom oraz osobom intensywnie pracującym. Korzyści z jego stosowania odniosą również osoby starsze i dzieci. Maca warto przyjmować w okresie rekonwalescencji, wyczerpania, niedożywienia czy osłabienia organizmu, a także w stanach obniżonej odporności. Warto podawać go dzieciom i młodzieży w okresie dojrzewania i dojrzewania. Maca jest również doskonałym wsparciem dla organizmu w sytuacjach stresowych, takich jak egzaminy, wyzwania w pracy, zawody sportowe, wystąpienia publiczne, a także trudne sytuacje społeczne.
DAWKOWANIE MACA I SPOSÓB UŻYCIA
Idealny napój śniadaniowy!
Wymieszaj 1-2 łyżeczki z wodą lub mlekiem.
Dobrze komponuje się również z jogurtem, napojem kakaowym lub płatkami zbożowymi.
Zalecana dawka korzenia maca nie została jeszcze ustalona. Większość ludzi zaczyna od około 1 łyżeczki mleka modyfikowanego w proszku, ale używa się do 2-3 łyżek stołowych dziennie. Ponieważ maca poprawia energię i wytrzymałość, wiele osób spożywa ją przed treningiem.
W Andach miejscowi spożywają około 500 g świeżego korzenia maca dziennie. W postaci sproszkowanej korzeń jest zwykle stosowany w ilości od 1 do 20 g dziennie.
Istnieje wiele sposobów na włączenie korzenia maca do swojej diety. Proszek najlepiej spożywać rano na pusty żołądek, po wymieszaniu z płynem, ale można go również dodawać do posiłków. Zaleca się, aby te produkty nie były gorące, ponieważ wysoka temperatura może obniżyć wartość odżywczą tego produktu.
Maca ma łagodny, słodko-orzechowy smak, dlatego wiele osób lubi przyrządzać z niej słodkie potrawy. Dobrze komponuje się z koktajlami owocowymi, owsianką czy płatkami śniadaniowymi.
SKŁADNIKI
Mielony korzeń maca (z upraw ekologicznych) 100%. Bez dodatków. Składniki najwyższej jakości!
Korzeń maca w proszku zawiera około 14% białka (w tym 8 aminokwasów egzogennych), 76% węglowodanów, 1,5% tłuszczu i 8,5% błonnika. Ponadto witaminy z grupy B, wapń, magnez, potas, miedź, mangan, fosfor, żelazo. Korzeń maca zawiera również szereg związków biologicznie czynnych, w tym flawonoidy, alkaloidy, beta-ekdyzon, glukozynolany: izotiocyjanian p-metoksybenzylu, sitosterole, stigmasterol i garbniki.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna: 373 kcal (1584 kJ)
Tłuszcz: 1,5 g
Węglowodany: 76,1 g
, w tym cukry: 35,3 g
Białko: 13,8 g
Sól: 0,03 g
żart. C: 285 mg (475% RDA)
Żart. B2: 0,4 mg (21%)
Żart. PP: 5,7 mg (29%)
Żart. B6: 1,1 mg (57%).
Wapń: 250 mg (25%)
Fosfor: 360,3 mg (51%)Magnez
: 85,8 mg (23%)Potas
: 2000 mg (57%)
Żelazo: 14,8 mg (82%)
Miedź: 6 mg (300%)
Mangan: 0,8 mg (39%)
Przeciwwskazania:
Maca jest bezpieczna nawet w dużych dawkach. Nie zaobserwowano żadnych skutków ubocznych jego stosowania.
Nie przeprowadzono dokładnych badań nad wpływem korzenia maca na zdrowie płodu i niemowlęcia, dlatego nie zaleca się spożywania suplementu u kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Nie zaleca się spożywania korzenia maca wieczorem. Maca jest bardzo łagodnym środkiem pobudzającym, ale może zakłócać sen u osób wrażliwych.
Maca to roślina z rodziny krzyżowych (Brassicaceae). Osoby z alergią na te rośliny powinny zachować ostrożność podczas stosowania macy i zaprzestać stosowania, jeśli pojawią się objawy alergiczne.
Charakterystyka rośliny:
Maca (Lepidium meyenii) należy do grupy mieszańców, co oznacza, że jest spokrewniona z kapustą, rzodkiewką i kalafiorem. Pierwotnymi i głównymi obszarami jego występowania są Andy peruwiańskie, które uprawiane są również w Andach Boliwii i rzadziej w Brazylii. Maca rośnie na wysokości 3500-4000 m n.p.m., gdzie panują chłodne temperatury i silne wiatry, ale także duże nasłonecznienie. Korzeń maca występuje w wielu wariantach kolorystycznych, a najpopularniejsze to żółty, czerwony i, są też brązowe, fioletowe i zielone. Korzenie różnią się wielkością i kształtem. Mogą przypominać korzeń pietruszki, rzodkiewkę. Liście maca wyrastają promieniście z korzenia i leżą na ziemi. Mają trochę kształt liścia marchwi. Małe, białe kwiaty maca wyrastają na szczycie pędów i tworzą kuliste kwiatostany. Są zapylane, a następnie przekształcane w małe owoce zawierające dwa nasiona, każde o wielkości około 2 mm.