Maca - Lepidium meyenii - 50g mielone

AR79451

Składniki: Maca - Lepidium meyenii - 50g mielone
Klasyfikacja: Superfoods

↓ Więcej szczegółów ↓

w magazynie

35,70 zł

Więcej informacji

Składniki: Maca - Lepidium meyenii - 50g mielone
Klasyfikacja: Superfoods

Maca (Lepidium meyenii) to bardzo pożywna roślina pochodząca z Peru. Wzmacnia organizm i dodaje energii, zwiększa płodność i popęd seksualny, zwiększa wydolność organizmu. Poprawia nastrój, wzmacnia pamięć i poprawia zdolności poznawcze. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, odżywia go i wspomaga regenerację.

Maca to prawdziwy skarb Inków. Pochodzi z Peru i był używany przez ludzi żyjących w Andach od kilku tysięcy lat. Jest dla nich zarówno lekarstwem, jak i pożywieniem. Tradycyjnie maca była stosowana w leczeniu niepłodności u kobiet i mężczyzn, a także w celu zwiększenia liczby potomstwa u kobiet i ... Bydło. Maca była spożywana przez kobiety przechodzące menopauzę w celu złagodzenia jej objawów. Polecany jest również osobom niedożywionym lub osłabionym, ciężko pracującym, cierpiącym na anemię, depresję czy osteoporozę oraz kobietom z zaburzeniami miesiączkowania.

Maca to warzywo korzeniowe z rodziny kapustowatych. Przypomina rzodkiewkę, tylko nieco większą. Występuje w różnych kolorach, a najpopularniejsze z nich to żółty, czerwony i. Mieszkańcy przygotowują macę na wiele sposobów: gotują ją lub pieką na ogniu i jedzą jak ziemniaki, robią słodki budyń lub suszą i mielą ją, a następnie używają jako mąki do pieczenia lub przygotowują napój alkoholowy o nazwie maca-chichi.

Właściwości prozdrowotne

Maca jest źródłem wysokiej jakości białek roślinnych, witamin i minerałów (szczegółowy skład poniżej), dzięki czemu odżywia i widocznie wzmacnia organizm.

Maca zawiera również szereg substancji bioaktywnych o właściwościach prozdrowotnych.

Dostarcza energii i zwiększa wydolność fizyczną organizmu
Poprawia nastrój
Uważany jest za adaptogenny, czyli roślinę, która zwiększa odporność organizmu na czynniki stresu psychicznego i fizycznego
Wspomaga naturalną odporność organizmu
Poprawia płodność u mężczyzn poprzez zwiększenie liczby i żywotności plemników
Poprawia płodność u kobiet poprzez zwiększenie poziomu hormonu luteinizującego
Zwiększa pożądanie seksualne u mężczyzn i kobiet
Łagodzi nieprzyjemne skutki menopauzy
Poprawia pamięć i zdolności uczenia się
Dba o zdrowie kości, stawów i mięśni
Ma pozytywny wpływ na wzrok
Pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi

aplikacja

Maca polecana jest osobom o dużej aktywności fizycznej i intelektualnej, studentom, rodzicom, sportowcom oraz osobom intensywnie pracującym. Korzyści z jego stosowania odniosą również osoby starsze i dzieci. Maca warto przyjmować w okresie rekonwalescencji, wyczerpania, niedożywienia czy osłabienia organizmu, a także w stanach obniżonej odporności. Warto podawać go dzieciom i młodzieży w okresie dojrzewania i dojrzewania. Maca jest również doskonałym wsparciem dla organizmu w sytuacjach stresowych, takich jak egzaminy, wyzwania w pracy, zawody sportowe, wystąpienia publiczne, a także trudne sytuacje społeczne.

DAWKOWANIE MACA I SPOSÓB UŻYCIA

Idealny napój śniadaniowy!
Wymieszaj 1-2 łyżeczki z wodą lub mlekiem.

Dobrze komponuje się również z jogurtem, napojem kakaowym lub płatkami zbożowymi.
Zalecana dawka korzenia maca nie została jeszcze ustalona. Większość ludzi zaczyna od około 1 łyżeczki mleka modyfikowanego w proszku, ale używa się do 2-3 łyżek stołowych dziennie. Ponieważ maca poprawia energię i wytrzymałość, wiele osób spożywa ją przed treningiem.

W Andach miejscowi spożywają około 500 g świeżego korzenia maca dziennie. W postaci sproszkowanej korzeń jest zwykle stosowany w ilości od 1 do 20 g dziennie.
Istnieje wiele sposobów na włączenie korzenia maca do swojej diety. Proszek najlepiej spożywać rano na pusty żołądek, po wymieszaniu z płynem, ale można go również dodawać do posiłków. Zaleca się, aby te produkty nie były gorące, ponieważ wysoka temperatura może obniżyć wartość odżywczą tego produktu.

Maca ma łagodny, słodko-orzechowy smak, dlatego wiele osób lubi przyrządzać z niej słodkie potrawy. Dobrze komponuje się z koktajlami owocowymi, owsianką czy płatkami śniadaniowymi.

SKŁADNIKI
Mielony korzeń maca (z upraw ekologicznych) 100%. Bez dodatków. Składniki najwyższej jakości!

Korzeń maca w proszku zawiera około 14% białka (w tym 8 aminokwasów egzogennych), 76% węglowodanów, 1,5% tłuszczu i 8,5% błonnika. Ponadto witaminy z grupy B, wapń, magnez, potas, miedź, mangan, fosfor, żelazo. Korzeń maca zawiera również szereg związków biologicznie czynnych, w tym flawonoidy, alkaloidy, beta-ekdyzon, glukozynolany: izotiocyjanian p-metoksybenzylu, sitosterole, stigmasterol i garbniki.

Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna: 373 kcal (1584 kJ)
Tłuszcz: 1,5 g
Węglowodany: 76,1 g
, w tym cukry: 35,3 g
Białko: 13,8 g
Sól: 0,03 g

żart. C: 285 mg (475% RDA)
Żart. B2: 0,4 mg (21%)
Żart. PP: 5,7 mg (29%)
Żart. B6: 1,1 mg (57%).

Wapń: 250 mg (25%)
Fosfor: 360,3 mg (51%)Magnez
: 85,8 mg (23%)Potas
: 2000 mg (57%)
Żelazo: 14,8 mg (82%)
Miedź: 6 mg (300%)
Mangan: 0,8 mg (39%)

Przeciwwskazania:
Maca jest bezpieczna nawet w dużych dawkach. Nie zaobserwowano żadnych skutków ubocznych jego stosowania.
Nie przeprowadzono dokładnych badań nad wpływem korzenia maca na zdrowie płodu i niemowlęcia, dlatego nie zaleca się spożywania suplementu u kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Nie zaleca się spożywania korzenia maca wieczorem. Maca jest bardzo łagodnym środkiem pobudzającym, ale może zakłócać sen u osób wrażliwych.
Maca to roślina z rodziny krzyżowych (Brassicaceae). Osoby z alergią na te rośliny powinny zachować ostrożność podczas stosowania macy i zaprzestać stosowania, jeśli pojawią się objawy alergiczne.

Charakterystyka rośliny:
Maca (Lepidium meyenii) należy do grupy mieszańców, co oznacza, że jest spokrewniona z kapustą, rzodkiewką i kalafiorem. Pierwotnymi i głównymi obszarami jego występowania są Andy peruwiańskie, które uprawiane są również w Andach Boliwii i rzadziej w Brazylii. Maca rośnie na wysokości 3500-4000 m n.p.m., gdzie panują chłodne temperatury i silne wiatry, ale także duże nasłonecznienie. Korzeń maca występuje w wielu wariantach kolorystycznych, a najpopularniejsze to żółty, czerwony i, są też brązowe, fioletowe i zielone. Korzenie różnią się wielkością i kształtem. Mogą przypominać korzeń pietruszki, rzodkiewkę. Liście maca wyrastają promieniście z korzenia i leżą na ziemi. Mają trochę kształt liścia marchwi. Małe, białe kwiaty maca wyrastają na szczycie pędów i tworzą kuliste kwiatostany. Są zapylane, a następnie przekształcane w małe owoce zawierające dwa nasiona, każde o wielkości około 2 mm.

Informacje o ziołach

Więcej informacji na temat zastosowania w tradycyjnej medycynie naturalnej można znaleźć w zielnikach lub zewnętrznych źródłach w Internecie lub literaturze. Przed użyciem należy skonsultować się z zielarzem. Zgodnie z aktualnie obowiązującym Rozporządzeniem Komisji Europejskiej nr 1924/2006, na produktach nie można umieszczać żadnych niedozwolonych oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych. które nie zostały zatwierdzone przez Komisję Europejską lub Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Oświadczenie zdrowotne oznacza stwierdzenie sugerujące lub stwarza wrażenie, że ma działanie lecznicze na ludzki organizm. Produkt ten jest sprzedawany w Republice Słowackiej jako ekstrakt roślinny i surowiec do dalszego przetwarzania. Lek nie ma potwierdzonego działania diagnostycznego ani terapeutycznego i nie jest lekiem. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Minimalny okres przydatności do spożycia podany jest na opakowaniu.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

20 innych produktów w tej samej kategorii: