Mieszanka Zdrowych Jelit - 100g

AR67283

Składniki: Mieszanka zdrowych jelit - 100g
Klasyfikacja: Błonnik

↓ Więcej szczegółów ↓

w magazynie (>5 szt)

33,48 zł

Więcej informacji

Składniki: Mieszanka zdrowych jelit - 100g
Klasyfikacja: Błonnik

Zdrowa mieszanka jelitowa to bardzo interesująca i dobrze działająca mieszanka, która pomaga w utrzymaniu prawidłowej pracy jelit. Zawiera naturalne składniki prebiotyczne, które stymulują wzrost i aktywność mikroflory jelitowej. Ze względu na wysoką zawartość błonnika mieszanka wspomaga układ trawienny i reguluje wypróżnianie. Dobrze funkcjonujące jelita i prawidłowa flora bakteryjna odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

Powierzchnia jelit waha się od 200 do 400 m2 i jest największą powierzchnią, za pomocą którego nasze ciało styka się ze światem zewnętrznym. Szczelność i mikroflora bakteryjna mają bezpośredni wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie i zachowanie.

Mieszanka zawiera starannie skomponowane składniki o synergicznym działaniu. Mieszanka składa się z: babki jajowatej z mielonych nasion, babki jajowatej, kory paudarda (Tabebuia impetiginosa), inuliny i ostropestu jajowatego (Silybum marianum). Zdrowa mieszanka jelitowa jest źródłem błonnika, który nie jest trawiony, ale dostaje się do jelita i staje się pokarmem dla bakterii jelitowych. Kora Pau darco wzmacnia korzystny wpływ na jelita i pomaga przywrócić korzystne mikrobiomy, a także wpływa na uszczelnienie jelit. Ostropest plamisty wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby i detoksykuje organizm.

Właściwości prozdrowotne
Dostarcza substancję prebiotyczną - stymuluje rozwój mikroflory jelitowej, która jest kluczowa dla naszego zdrowia i samopoczucia
Pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania wątroby i jelit, łagodzi choroby jelit
Ułatwia wypróżnianie
Wpływa korzystnie na odporność organizmu
Zmniejsza apetyt i pozostawia uczucie sytości, dzięki czemu pomaga schudnąć
Wspomaga prawidłowy poziom cholesterolu i lipidów
Poprawia wchłanianie związków mineralnych i zmniejsza ilość toksycznych metabolitów

Drobnoustroje jelitoweomas - zapomniany narząd
Bakteryjna mikroflora jelitowa obejmuje ogromną liczbę niezwykle złożonych funkcji w przewodzie pokarmowym, dlatego czasami nazywana jest zapomnianym narządem. Średnia waga mikroflory u osoby dorosłej wynosi około 1-2 kg.

Wpływ flory bakteryjnej na układ odpornościowy
Ze względu na specyficzne warunki jelita są rodzajem miejsca mikrobiologicznego organizmu ludzkiego. Prawidłowy skład mikroflory jelitowej warunkuje efektywne funkcjonowanie układu odpornościowego. Flora bakteryjna jelit oddziałuje z GALT (Gut Associated Lymphoid Tissue), który jest największym narządem limfatycznym w organizmie człowieka, w którym powstaje 70-80% komórek układu odpornościowego. Moduluje stężenie cytokin pro- i przeciwzapalnych, zawartość tryptofanu – prekursora serotoniny, a także produkcję innych neuromediatorów i ekspresję ich receptorów w mózgu. Ponadto reguluje reakcję na stres (poprzez modulację odpowiedzi osi HPA) oraz zmniejsza objawy depresji i lęku. Bakterie jelitowe również pełnią swoje funkcje ochronne samodzielnie, koncentrując się na bakteriach chorobotwórczych na powierzchni nabłonka jelitowego wraz ze składnikami odżywczymi.

Zaburzenia psychiczne i praca jelit
Od dawna wiadomo, że mózg reguluje pracę jelit. Jednak przeciwny kierunek uzależnienia - wpływ jelit na układ nerwowy - jest stosunkowo nowym odkryciem. Mózg i jelita, wraz z florą bakteryjną, są ściśle i dwukierunkowo połączone. Coraz więcej badań wskazuje na bezpośredni związek między dysfunkcją jelit (np. zespołem jelita drażliwego czy chorobami zapalnymi jelit – w tym wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego czy chorobą Leśniowskiego-Crohna) a występowaniem zaburzeń psychicznych, takie jak depresja, zaburzenia lękowe, autyzm lub schizofrenia.

Rak jelita grubego i skład mikrobioty bakteryjnej
Dieta uboga w błonnik jest ważnym czynnikiem środowiskowym, który zwiększa ryzyko raka jelita grubego. Pożyteczne bakterie jelitowe wpływają na proliferację i różnicowanie nabłonka jelitowego, rozkładają toksyny i czynniki rakotwórcze (rakotwórcze).

SKŁAD
babka jajowa, Babka jajna, Pau darco (Tabebuia impetiginosa), inulina, Ostropest plamisty

Sposób użycia:
2 razy dziennie (rano i wieczorem) zalać 1 łyżeczką szklanką przegotowanej letniej wody. Pozostaw na 3 do 4 minut. Dokładnie wymieszaj i wypij również z osadem.




Informacje o ziołach

Więcej informacji na temat zastosowania w tradycyjnej medycynie naturalnej można znaleźć w zielnikach lub zewnętrznych źródłach w Internecie lub literaturze. Przed użyciem należy skonsultować się z zielarzem. Zgodnie z aktualnie obowiązującym Rozporządzeniem Komisji Europejskiej nr 1924/2006, na produktach nie można umieszczać żadnych niedozwolonych oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych. które nie zostały zatwierdzone przez Komisję Europejską lub Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Oświadczenie zdrowotne oznacza stwierdzenie sugerujące lub stwarza wrażenie, że ma działanie lecznicze na ludzki organizm. Produkt ten jest sprzedawany w Republice Słowackiej jako ekstrakt roślinny i surowiec do dalszego przetwarzania. Lek nie ma potwierdzonego działania diagnostycznego ani terapeutycznego i nie jest lekiem. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Minimalny okres przydatności do spożycia podany jest na opakowaniu.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

1 innych produktów w tej samej kategorii: