AR76557
Składniki: Majeranek - Origanum vulgare - 100g posiekany
Klasyfikacja: Pieprz
w magazynie (>5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Oregano - Pamajeranek - Origanum vulgare - 100g posiekane
Klasyfikacja: Przyprawy
Jest to zioło przyprawowe z rodziny jasnotowatych, które w Europie znane jest również jako majeranek. Pozytywny wpływ Origanum vulgare na zdrowie został opisany w czasach starożytnych przez Hipokratesa i Arystotelesa. W średniowieczu miał on znaczenie magiczne i stanowił ochronę przed złym czarnoksiężnikiem. Dziś jest szeroko stosowany w kuchni i kosmetologii, aby nadać mu przyjemny ziołowy aromat.
Właściwości dla zdrowia:
Ze względu na zawartość kwasu rozmarynowego i tymolu, które są silnymi antyoksydantami, pozytywnie wpływa na odporność organizmu i przyczynia się do obniżenia poziomu stresu oksydacyjnego. Zdaniem naukowców zwykłe, zwyczajowe dodawanie majeranku do posiłków wystarczy, aby znacznie zwiększyć podaż przeciwutleniaczy w diecie.
Jest stosowany w medycynie naturalnej w celu wsparcia naturalnych mechanizmów obronnych organizmu. Zawarte w nim substancje stymulują wydzielanie potu i pomagają pozbyć się zanieczyszczeń z dróg oddechowych.
Warto dodawać go do cięższych posiłków, gdyż zawarte w nim substancje stymulują przepływ żółci do jelit, ułatwiając tym samym trawienie tłuszczów i zapobiegając wzdęciom. Może również przynieść ulgę osobom cierpiącym na wrzody żołądka i zgagę.
SKŁADNIKI
Suszone zioło oregano 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Kuchnia
Jest to bardzo aromatyczne zioło o lekko gorzkim smaku, którego intensywność zależy od gatunku. Do przyprawiania używa się świeżych lub suszonych liści. Jest powszechnie stosowany w sosach do pizzy, ziół, pomidorów i majonezu, zupach i sałatkach.
Włosi używają go do pieczonych, smażonych i grillowanych warzyw, a także do różnych rodzajów mięsa i ryb. Dobrze komponuje się z serami, jajkami i produktami mlecznymi. Jest niezastąpionym składnikiem aromatycznych zapiekanek oraz dań na bazie makaronów i serów. Wzmacnia smak twarożku i innych past kanapkowych. W przeciwieństwie do innych ziół, oregano dobrze komponuje się z ostrymi przyprawami. Jest częścią mieszanki ziół prowansalskich. Połącz oregano z innymi ulubionymi ziołami, a także czosnkiem, cebulą i przyprawami.
Może być również używany do aromatyzowania niektórych wódek i likierów, a także oliwy z oliwek, sosów na bazie oliwek i marynat.
Dobrym sposobem na wykorzystanie pozytywnych właściwości tej przyprawy jest parzenie i picie jej jak herbaty. Aby to zrobić, zalej 1-2 łyżeczki zioła wrzącą wodą i pozwól mu parzyć przez 10 minut.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Origanum vulgare to roślina wieloletnia. Występuje w regionie Morza Śródziemnego, Afryce Północnej i Azji. Nazywany jest również dzikim majerankiem. Osiąga wysokość od 20 do 80 cm. Łodyga jest prosta, sztywna i rozgałęziona, pokryta drobnymi włoskami. Rośnie na przeciwległych jajowatych liściach, na których znajdują się gruczoły produkujące olejki eteryczne. Kwiaty są małe, różowe i wyglądają jak małe lilie. Są zbierane w kwiatostany. Korzenie oregano tworzą silnie rozgałęzione kłącza. Cała roślina pachnie intensywnie.