AR75956
Składniki: Chlorella w proszku - 500g
Klasyfikacja: Superfoods
w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Chlorella w proszku - 500g
Klasyfikacja: Superfoods
Chlorella to rodzaj zielonych wodorostów. Jest popularnym suplementem wśród wegan i wegetarian ze względu na obecność dobrze przyswajalnego żelaza i witaminy B12. Chlorella zawiera unikalną i różnorodną kompozycję witamin i minerałów. Zalicza się do najzdrowszych superfoods na świecie.
Właściwości prozdrowotne:
Jest bogatym źródłem bioaktywnej formy witaminy B12 i zawiera duże ilości żelaza, dzięki czemu może być doskonałym suplementem nie tylko dla wegan i wegetarian, ale także dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, a także dla sportowców z grupy ryzyka oraz dzieci z niedoborem tych składników. Żelazo i witamina B12 zwiększają produkcję czerwonych krwinek i zapobiegają anemii. Czerwone krwinki są niezbędne do dostarczania tlenu do wszystkich komórek organizmu. Ich odpowiednia ilość gwarantuje wysoką skuteczność, dobrą kondycję i koncentrację.
Jest źródłem wysokiej jakości białka i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne.
Zawiera znaczną ilość witamin i składników mineralnych. Jest dobrym źródłem witamin B1, B2, B6, kwasu foliowego, niacyny (witamina PP), kwasu pantotenowego (witamina B5), magnezu i manganu. Szczegółowa zawartość witamin i minerałów w chlorelli znajduje się poniżej.
Jest bogatym źródłem beta-karotenu, który wytwarza witaminę A. Witamina A przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania wzroku i uczestniczy w procesach odpornościowych.
Jest bogatym źródłem luteiny i zeaksantyny, które przyczyniają się do prawidłowego widzenia i zapobiegają występowaniu AMD - zwyrodnienia plamki żółtej.
Jest bogatym źródłem chlorofilu, który odpowiada za intensywny zielony kolor alg. Chlorofil jest silnym przeciwutleniaczem, a także źródłem magnezu, który jest częścią jego cząsteczki.
Chlorella może poprawić profil lipidowy osób z podwyższonym poziomem cholesterolu. W jednym badaniu klinicznym pacjenci z hipercholesterolemią przyjmowali 5 g chlorelli dziennie. Już po dwóch tygodniach zauważyli znaczny spadek poziomu cholesterolu całkowitego i trójglicerydów we krwi.
Regularne spożywanie chlorelli może mieć pozytywny wpływ na funkcje poznawcze i opóźnić związane z wiekiem zmiany zwyrodnieniowe mózgu. W jednym z badań na szczurach zaobserwowano, że codzienne spożywanie chlorelli chroniło neurony zwierzęce przed stresem oksydacyjnym, poprawiało ich zdolność do kojarzenia się i pamięć oraz spowalniało degenerację komórek nerwowych.
SKŁADNIKI:
Chlorella w proszku 100%.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g<br /><br />Wartość energetyczna wynosi 397 kcal (1978 kJ) / 100 g<br /><br />Białko 60 g<br />Tłuszcz 8,6 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,9 mg<br />węglowodany 20 g - w tym cukry <1 g<br />Witamina B12 100 μg (4000% ZDS*)<br />Witamina A (w postaci beta-karotenu) 14500 μg (1800% ZDS)<br />Witamina B1 1,9 mg (173% ZDS)<br />Witamina B2 4,6 mg (329% ZDS)<br />Kwas pantotenowy 5,83 mg (97% ZDS)
Witamina B6 1,4 mg (100% ZDS)
Kwas foliowy 1,4 mg (70% ZDS)
Witamina PP 34 mg (213% ZDS)
Żelazo 225 mg (1600% ZDS)
Magnez 373 mg (~100% ZDS)
Wapń 341 mg (43% ZDS)
Potas 885 mg (44% ZDS)
4,1 mg (52% RDA)
Jod 0,5 mg (41% RDA)
Mangan 5,7 mg (285% RDA)
RDA - zalecane dzienne spożycie.
JAK UŻYWAĆ
Zalecane dzienne spożycie chlorelli to 5 g (1 łyżeczka) dwa razy dziennie. Aby proszek dobrze się wchłonął, należy go rozpuścić w letniej wodzie lub dodać do jedzenia. Chlorella ma słony, lekko grzybowy smak, dzięki czemu pasuje do pikantnych dań, zup i koktajli warzywnych.
Przeciwwskazania
Chlorella jest bezpieczna dla zdrowia i do tej pory nie zgłoszono żadnych skutków ubocznych związanych z jej stosowaniem. Na początku stosowania może dojść do wzrostu ilości gazów w jelitach, ale po kilku dniach efekt ten znika.