Liść szałwii lekarskiej - Salvia officinalis - 250g mielony

AR77046

Składniki: Liść szałwii lekarskiej - Salvia officinalis - 250g mielony
Klasyfikacja: Zioła

↓ Więcej szczegółów ↓

w magazynie

36,75 zł

Więcej informacji

Składniki: Liść szałwii lekarskiej - Salvia officinalis - 250g mielony
Klasyfikacja: Zioła

Szałwia lekarska (Salvia officinalis) znana jest przede wszystkim jako naturalny środek do pielęgnacji jamy ustnej, dziąseł i gardła. Dba również o kondycję skóry, łagodzi podrażnienia oczu i narządów płciowych. Stosowany doustnie zmniejsza nadmierną potliwość i laktację, a także wspomaga czynności trawienne.

Szałwia jest popularnym i wysoko cenionym ziołem leczniczym i magicznym od czasów starożytnych. Jego łacińska nazwa rodzajowa pochodzi prawdopodobnie od słowa salva, które oznacza pomoc. W Grecji i Rzymie szałwia była głównym symbolem zdrowia i długowieczności, dlatego napary z tego zioła spożywano jako codzienną herbatę. Wierzono nawet, że roślina ta może wskrzeszać zmarłych. Szałwia była również ceniona przez Egipcjan i Celtów, a także Hindi, którzy uprawiali ją w północnych Indiach. Uważano go za święte zioło w każdej dziedzinie. W starożytnej medycynie uważano go za uniwersalne lekarstwo na większość dolegliwości.


Właściwości prozdrowotne

Preparaty z szałwii są najczęściej stosowane do płukania jamy ustnej i gardła ze względu na swoje właściwości antyseptyczne i ściągające. Szałwia pomaga w utrzymaniu zdrowych błon śluzowych, dziąseł i zębów. Działa kojąco na zmęczone oczy. Pozytywnie wpływa na skórę i wspomaga gojenie się wyprysków, trądziku, drobnych ran czy otarć. Pielęgnuje również narządy płciowe, łagodzi swędzenie i podrażnienia.
Szałwia stosowana wewnętrznie działa kojąco na jelita, pozytywnie wpływa na trawienie i funkcjonowanie układu pokarmowego. Dodatkowo ogranicza nadmierne wydzielanie potu i śliny oraz nadmierną laktację.

ZASTOSOWANIE:
zewnętrzne: płukanie jamy ustnej i gardła, przemywanie trądziku oraz drobnych ran i wyprysków na skórze, okłady pod oczy, mycie narządów płciowych, nabłonki, irygacja
wewnętrzne: wspomaganie trawienia, nadmierna fermentacja w jelitach, nadmierna laktacja i pocenie się

SKŁADNIKI:
Ziele szałwii 100%. Surowiec najwyższej jakości.
Liście szałwii zawierają cenny olejek eteryczny zawierający cyneol, kamforę, pinen i tujon. Oprócz oleju liście zawierają flawonoidy, garbniki, substancje gorzkie, kwasy organiczne i witaminy.


DAWKOWANIE I INSTRUKCJE UŻYTKOWANIA

Herbata (cięty liść):
wywar
1-2 łyżki stołowe Zalej zioło szklanką wrzątku, przykryj (!) I odstawić na 20 minut. Naprężać. Spożywać 2 razy dziennie. Schłodzony wywar można również stosować zewnętrznie.

Szałwia (mielony liść):
1 łyżeczkę zmielonego zioła zalać niewielką ilością gorącej wody. Po schłodzeniu wypij wraz z osadem. Stosować dwa razy dziennie.

Inne sposoby użycia:

Nalewka 1:3 lub 1:5
Alkohol 40-60%. Maker na 14 dni. Przyjmować 3-5 ml 1-3 razy dziennie. Do użytku zewnętrznego: 5 ml na pół szklanki wody. Nierozcieńczoną nalewkę można wcierać w zmiany skórne wokół ust, dziąseł i ukąszeń owadów.

Książka kucharska
Suszone liście szałwii są doskonałą przyprawą zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Jest szczególnie popularny w kuchni włoskiej. Dodaje się go do mięsa i ryb, do potraw warzywnych, zwłaszcza pomidorów, kapusty i grochu, do różnych zup, sałatek i nadzień. Jest również częścią słodkich wypieków i deserów. Należy go stosować z umiarem, ponieważ nadmiar psuje smak i aromat potraw.

SKUTKI UBOCZNE I PRZECIWWSKAZANIA

Tujon obecny w zielu szałwii jest toksyczny, ale tylko w bardzo dużych dawkach. Nie należy przekraczać zalecanych dawek szałwii i lepiej nie stosować jej doustnie przez długi czas.
Odwar z liści szałwii może spowodować całkowity zanik laktacji, więc jeśli chcemy tylko skrócić laktację, musimy być ostrożni i ostrożni.
Ciąża i laktacja, nadwrażliwość na roślinę.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLIN

Szałwia należy do rodziny jaśminowatych. Pochodzi z krajów basenu Morza Śródziemnego i Bałkanów, gdzie występuje najpowszechniej, ale występuje również w innych częściach Europy. Rośnie w miejscach skalistych, kamienistych i dobrze nasłonecznionych. Lubi wilgotne, bogate w wapń gleby. Szałwia to wiecznie zielony krzew lub półkrzew, który osiąga wysokość od 50 do 70 cm. Liście szałwii są srebrno-zielone i przyjemne w dotyku. Mają pomarszczoną powierzchnię i ząbkowane krawędzie, a ich kształt jest lancetowaty lub owalny. Szałwia wytwarza kwiaty o jasnoróżowym kolorze, które mogą mieć bardziej niebieski lub czerwony odcień, w zależności od reakcji gleby. Kwiaty rosną na wierzchołkach łodyg w 4-8 kawałkach. Owoce szałwii to jasnobrązowe kapsułki z kulistymi nasionami.

Informacje o ziołach

Więcej informacji na temat zastosowania w tradycyjnej medycynie naturalnej można znaleźć w zielnikach lub zewnętrznych źródłach w Internecie lub literaturze. Przed użyciem należy skonsultować się z zielarzem. Zgodnie z aktualnie obowiązującym Rozporządzeniem Komisji Europejskiej nr 1924/2006, na produktach nie można umieszczać żadnych niedozwolonych oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych. które nie zostały zatwierdzone przez Komisję Europejską lub Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Oświadczenie zdrowotne oznacza stwierdzenie sugerujące lub stwarza wrażenie, że ma działanie lecznicze na ludzki organizm. Produkt ten jest sprzedawany w Republice Słowackiej jako ekstrakt roślinny i surowiec do dalszego przetwarzania. Lek nie ma potwierdzonego działania diagnostycznego ani terapeutycznego i nie jest lekiem. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Minimalny okres przydatności do spożycia podany jest na opakowaniu.

30 innych produktów w tej samej kategorii: