AR79539
Składniki: Korzeń Punarnava - Boerhavia diffusa - 100g mielony
Klasyfikacja: Zioła
w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Korzeń Punarnava - Boerhavia diffusa - 100g mielony
Klasyfikacja: Zioła
Punarnava (Boerhaavia diffusa) to indyjska roślina, która znana jest z doskonałego wpływu na stan wątroby i nerek. Oba te narządy odpowiadają za oczyszczanie i detoksykację organizmu, a ich osłabienie oznacza spadek sił witalnych, energii i odporności. Nazwa punarnava dosłownie oznacza znowu nowy i odnosi się do rewitalizujących i odmładzających właściwości tej rośliny. W przeszłości roślina ta była stosowana jako substancja pomocnicza w cukrzycy i żółtaczce, a także jako środek moczopędny i wzmacniający nerki. Medycyna ajurwedyjska ceni i wykorzystuje tę roślinę do dziś. Jej młode liście są również wykorzystywane jako kulinarne - są spożywane w Indiach jako warzywo.
Właściwości zdrowotne:
Punarnava ma korzystny wpływ na wątrobę: wzmacnia ją i łagodzi, wspomaga jej aktywność, usprawnia procesy detoksykacji zachodzące w wątrobie dzięki obecności silnych przeciwutleniaczy, a także wspomaga regenerację komórek i tkanek wątroby. Stymuluje produkcję i wydzielanie żółci, co również przyczynia się do poprawy trawienia.
Dba o zdrowie układu moczowego: działa moczopędnie i wspomaga pracę nerek, wspomaga wypłukiwanie złogów z nerek i dróg moczowych, wspomaga organizm w walce z infekcjami dróg moczowych.
Wspomaga prawidłową ruchomość i elastyczność stawów.
Pomaga w detoksykacji organizmu.
Ogranicza wchłanianie węglowodanów, a tym samym pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi.
Antyoksydanty zawarte w punarnavie hamują procesy starzenia się organizmu i chronią komórki przed szkodliwym działaniem stresu oksydacyjnego.
ZASTOSOWANIE:
przeciążona wątroba
słaba nerka
detoksykacja organizmu
ogólne zmęczenie i osłabienie
okres rekonwalescencji
SKŁADNIKI:
Punarnava - 100% korzeń. Surowiec najwyższej jakości!
DAWKOWANIE I INSTRUKCJE UŻYTKOWANIA
Punarnava - herbata (cięty korzeń):
Odwar: 1 łyżkę korzeni zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut. Naprężać. Pij jedną szklankę rano i wieczorem.
Proszek Punarnava:
gotowanie
1 łyżkę mielonego korzenia zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut. Naprężać. Pij jedną szklankę rano i wieczorem.
Doustnie
Mielony korzeń punarnava można przyjmować doustnie lub przerobić na herbatę.
Zalecana dzienna dawka mielonego korzenia wynosi od 2 do 7 g. Porcje powyżej 3 g najlepiej podzielić na mniejsze dawki.
Przed użyciem proszek należy rozcieńczyć wodą lub zmieszać z jogurtem, sokiem, smoothie lub miodem.
Przeciwwskazania
Ciąża, laktacja, nadwrażliwość roślin.
Nie zaleca się stosowania punarnavy podczas grypy i przeziębienia ze względu na jej właściwości immunosupresyjne.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY:
Występuje w Indiach, na wyspach Oceanu Spokojnego i w południowych Stanach Zjednoczonych. Preferuje ciepły klimat tropikalny i umiarkowany. Charakterystyczną cechą są małe lepkie owoce rosnące blisko ziemi. Boerhaavia diffusa jest rośliną pnącą, a jej pędy osiągają do 1 m długości. Są czerwonawe i promieniście rozłożone na ziemi, dlatego roślina ta jest czasami nazywana czerwonym pająkiem. Jej liście są ciemnozielone i grube, mają błyszczącą powierzchnię i mają kształt serca lub jajka. Kwiaty Punarnava są tak małe, że trzeba na nie spojrzeć pod lupą, aby je rozpoznać. Są koloru fioletowego i mają kształt lejka, z różowym słupkiem wystającym pośrodku i kilkoma żółtymi pręcikami. Owoce tej rośliny są jasnozielone, owalne i pokryte lepkimi kroplami.