AR78144
Składniki: Korzeń Ratanii - Krameria triandra - 250g mielony
Klasyfikacja: Zioła
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Korzeń Ratanii - Krameria triandra - 250g mielony
Klasyfikacja: Zioła
Korzeń Ratanii (Radix Ratanhiae) jest doskonały dla zdrowia dziąseł, jamy ustnej i gardła. Pomaga regulować pracę układu pokarmowego, pozytywnie wpływa na skórę, błony śluzowe i naczynia krwionośne. Jego działanie opiera się na właściwościach ściągających, antyseptycznych i przeciwutleniających.
Ratania (Krameria lappacea, Krameria triandra) to krzew, który rośnie tylko w Ameryce Południowej. Można go znaleźć w Andach na wysokościach od 900 do 3000 m. Rdzenni mieszkańcy Peru używali korzenia rattanii przede wszystkim do pielęgnacji jamy ustnej i gardła oraz przy biegunce i wrzodach żołądkowo-jelitowych. Odwary z korzeni leczyły również nieprawidłową wydzielinę z pochwy, hemoroidy, osłabione naczynia krwionośne i zmiany skórne, a kobiety piły napary, aby złagodzić trudne miesiączki.
Cechy zdrowotne:
Korzeń
Ratania ma silne działanie ściągające ze względu na wysoką zawartość garbników (do 10-20%). Działanie to stosuje się do pielęgnacji dziąseł i szyi, trądziku, skóry tłustej i wyprysków, a także reguluje pracę żołądka i jelit. Dzięki swoim właściwościom ściągającym Ratania pomaga również zmniejszyć nadmierne krwawienie miesiączkowe, korzystnie wpływa na gojenie się ran i zmiany dermatologiczne skóry.
Inne:
- Korzeń Ratania działa antyseptycznie i wspomaga organizm np. w walce z bakteriami i wirusami, które występują np. w jamie ustnej, gardle, żołądku, jelitach czy skórze.
- Pozytywnie wpływa na reakcje przeciwzapalne organizmu.
- Pomaga zmniejszyć krwawienie wewnętrzne i zewnętrzne.
- Wykazuje silne właściwości przeciwutleniające dzięki zawartości lignanów, polifenoli i procyjanidyn.
- Dba o prawidłową budowę naczyń krwionośnych.
aplikacja
Wewnętrznie:
- do regulacji pracy jelit i żołądka
- podrażnienie przewodu pokarmowego
- słabe naczynia krwionośne
Zewnętrznie:
- pielęgnacja jamy ustnej i gardła
- pielęgnacja skóry tłustej, trądzikowej i z wypryskami
- pielęgnacja narządów płciowych i odbytu
- mycie ran, siniaków i zmian skórnych
SKŁAD
Ratania (trichoptera) - 100% korzeń. Surowiec najwyższej jakości!
DAWKOWANIE I INSTRUKCJE UŻYTKOWANIA
Ratania - (korzeń cięty):
Odwar: 1-2 łyżeczki surowca zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10-15 minut na małym ogniu.
Szczep. Spożywać 2-3 razy dziennie lub stosować zewnętrznie do płukania jamy ustnej i gardła, płukania skóry i zmian skórnych, a także w formie kąpieli.
Nalewka:
1:5. Alkohol 70%. Mapuj przez co najmniej 14 dni, filtruj. Po rozcieńczeniu wodą należy przyjmować 2 ml 2-3 razy dziennie. Nierozcieńczoną nalewkę można nakładać na zmiany skórne i wcierać w dziąsła.
Proszek:
Odwar: Zalej 1 łyżeczkę zmielonego surowca szklanką wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10-15 minut na małym ogniu. Naprężać. Spożywać 2-3 razy dziennie lub stosować zewnętrznie do płukania jamy ustnej i gardła, płukania skóry i zmian skórnych, a także w formie kąpieli.
Przeciwwskazania
Ciąża i laktacja, nadwrażliwość na lek.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Roślina ta jest wiecznie zielonym krzewem z rodziny Krameriaceae. Występuje tylko w Ameryce Południowej, a jego zasoby są dość ograniczone. Spotkamy się z nim w Peru, Chile, Argentynie, Boliwii i Ekwadorze. Rośnie na wysokościach od 900 do 3000 m, w miejscach suchych i nasłonecznionych. Krzew ratania osiąga wysokość 50-90 cm. Jest mały, ale gęsty. Tworzy rozległy system korzeniowy. Jego srebrzyste gałęzie pokryte są długimi kolcami i małymi, srebrzystozielonymi liśćmi. Liście mają lancetowaty i wąski kształt, a ich powierzchnia pokryta jest drobnymi włoskami. Kwiaty są intensywnie różowe i składają się z 4 lub 5 płatków. Owocami Ratanii są okrągłe, zielone torebki pokryte cienkimi czerwonymi kłosami, w środku których znajdują się pestki.