AR77025
Składniki: Alchemilla - 250g posiekane
Klasyfikacja: Zioła
w magazynie (>5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Alchemilla - 250g posiekane
Klasyfikacja: Zioła
Alchemia - zioło
Alchemilla vulgaris doskonale wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego oraz chroni ściany żołądka i jelit. Jest to również zioło przeznaczone dla kobiet, które mają trudności z miesiączkowaniem i doświadczają obfitych krwawień. W przeszłości fartuchy były stosowane zewnętrznie do leczenia ran, skaleczeń, problemów skórnych, stanów zapalnych oczu i nieprawidłowej wydzieliny z pochwy, a wewnętrznie przy biegunce, niestrawności, wrzodach żołądka i jelit oraz bolesnych lub nieregularnych miesiączkach.
Średniowieczni uzdrowiciele zbierali krople deszczu i rosę z liści i wykorzystywali je w rytuałach magicznych i leczniczych. Woda ta nazywała się po łacinie alchemilla, a słowo to pochodzi od słowa alchemia, które oznacza przemianę prostej substancji w niezwykle cenną substancję. Wierzono, że woda zebrana z liści ma moc leczenia wszelkich chorób i zamieniania metalu w złoto.
Korzyści zdrowotne:
Wspomaga trawienie.
Łagodzi podrażnienia i wspomaga gojenie się ubytków błony śluzowej żołądka i jelit.
Ma działanie ściągające.
Łagodzi bolesne i obfite miesiączki.
Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych.
Ma korzystny wpływ na skórę i błony śluzowe oraz wspomaga gojenie się ran.
ZASTOSOWANIE
niestrawność
podrażniony, wrażliwy żołądek i/lub jelita
bolesne, intensywne krwawienie miesiączkowe
osłabione, popękane naczynka krwionośne, szybkie siniaki
trudno gojące się rany
krwawienie wewnętrzne i zewnętrzne
SKŁAD
Alchemilla vulgaris - 100% zielna. Surowiec najwyższej jakości!
Swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza wysokiej zawartości garbników, garbników i flawonoidów.
>OBOWIĄZKOWE – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Alchemilla vulgaris - herbata (zioło cięte):
Napar:
1-2 łyżeczki zioła zalać 1 szklanką wrzącej wody, przykryć i odstawić na 10-15 minut, a następnie przecedzić. Spożywać szklankę naparu 2-3 razy dziennie.
Odwar:
2 łyżki zioła zalać 2 szklankami wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Odstawić na 30 minut, a następnie odcedzić. Spożywać pół szklanki 4 razy dziennie.
Napar i wywar z zioła można stosować zewnętrznie: do mycia skóry tłustej i trądzikowej, z rozszerzonymi porami i popękanymi naczynkami, do płukania jamy ustnej i gardła, w postaci okładów na oczy, podrażnioną skórę i rany, do moczenia stóp, narządów płciowych i odbytu oraz do lewatywy.
Alchemilla vulgaris - mielone zioło:
Pół łyżeczki proszku zalać gorącą wodą, przykryć i ostudzić. Pij razem z osadem. Stosować 3 razy dziennie.
PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża, laktacja, nadwrażliwość na roślinę.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Alchemilla vulgaris występuje w Europie. Należy do rodziny różowatych i jest gatunkiem zbiorowym, który obejmuje wiele podgatunków i odmian tej rośliny. Można go znaleźć na skraju lasu, na wilgotnych łąkach i pastwiskach oraz w zaroślach. Jego cechą charakterystyczną jest apomixis, czyli rozmnażanie, w którym nasiona produkowane są bez zapylania. Dorasta od 10 do 50 cm wysokości. Pod ziemią tworzy kłącze i rozległy system korzeniowy. Jego łodyga jest pusta, a jej powierzchnia pokryta jest drobnymi włoskami. Liście są wachlarzowate i zielonkawożółte. Ich krawędzie są ząbkowane i mają specjalne struktury, które odprowadzają nadmiar wody. Zjawisko to nazywa się gutacją i można je rozpoznać po pojedynczych kroplach wody otaczających krawędź blaszki liściowej. Kwiaty są żółto-zielone lub jasnozielone i bez płatków. Składają się z czterech płatków kielicha, czterech pręcików i jednego słupka. Zbiera się je w kwiatostany zwane wiechami. Owocem płaszcza jest niełupek.