AR76849
Składniki: Reishi - Ganoderma lucidum - 50g mielone
Klasyfikacja: Zioła
w magazynie (>5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Reishi - Ganoderma lucidum - 50g mielone
Klasyfikacja: Zioła
Reishi (Ganoderma lucidum) to japońska nazwa boskiego grzyba nieśmiertelności. Nieoceniony wpływ grzybów reishi na zdrowie został odkryty i zaczął być stosowany już 4 000 lat temu, a tradycyjna medycyna chińska zalicza go do swoich najważniejszych elementów. Reishi znane jest również pod innymi nazwami: w Chinach jako ling zhi, a w Japonii jako mannentake.
Badania nad właściwościami grzybów reishi trwają od ponad 30 lat. Wcześniejsze publikacje sugerują, że regularne spożywanie tych grzybów może wspomagać odporność organizmu i uzupełniać leczenie wielu chorób. Przede wszystkim jednak mówi się, że grzyby te przywracają homeostazę organizmu i normalizują pracę narządów, a przy tym nie powodują skutków ubocznych i nie wykazują toksyczności.
Właściwości prozdrowotne
Grzyby Reishi zawierają szereg substancji bioaktywnych o udokumentowanym wpływie na zdrowie człowieka. Najważniejszymi z nich są polisacharydy, peptydoglikany i triterpeny. Polisacharydy obecne w reishi to beta-D-glukany, cząsteczki wchodzące w skład rozpuszczalnej frakcji błonnika. Ich właściwości prozdrowotne są już dość dobrze znane, dlatego są one coraz częściej wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym.
Wsparcie układu odpornościowego:
Substancje obecne w reishi mają zdolność stymulowania odpowiedzi układu odpornościowego. W jednym z badań z udziałem pacjentów z rakiem wykazano, że codzienne przyjmowanie ekstraktu z reishi prowadzi do poprawy odporności u 80% osób. Zaobserwowano zwiększony poziom czynników immunologicznych (interleukina IL-2 i IL-6, interferon gamma) oraz aktywność komórek NK. Pacjenci zauważyli również poprawę jakości swojego życia. Badania na zwierzętach donoszą, że ekstrakt z reishi stymuluje rozwój i proliferację komórek odpornościowych oraz stymuluje ich aktywność.
Pozytywny wpływ na metabolizm węglowodanów
Ze względu na obecność beta-glukanów, grzyb reishi wspomaga prawidłowy metabolizm węglowodanów i może wpływać na obniżenie poziomu glukozy we krwi. Zostało to udowodnione w badaniach z użyciem beta-glukanów wyizolowanych z reishi. Pacjenci z cukrzycą typu 2 przyjmowali ekstrakt przez 12 tygodni. Po tym czasie poziom glukozy we krwi na czczo i hemoglobiny glikowanej znacznie się zmniejszył u badanych.
Pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy
Połączone działanie triterpenów i beta-glukanów oznacza, że spożywanie reishi może obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu we krwi. Badania kliniczne wykazały, że poprawa parametrów lipidowych wystąpiła średnio u 70% pacjentów stosujących codziennie reishi, podczas gdy spadek ciśnienia zaobserwowano nawet u 80% osób.
Pozytywny wpływ na czynność wątroby
Liczne badania na zwierzętach wykazały, że ekstrakty z reishi mogą działać ochronnie na wątrobę. Ekstrakty stosowane doustnie przed wywołaniem uszkodzenia wątroby znacznie zmniejszają uszkodzenia spowodowane przez chemikalia. W jednym z badań ekstrakt z reishi podawano szczurom z marskością wątroby, co doprowadziło do znacznej poprawy po miesiącu.
ZASTOSOWANIE:
Osłabiona odporność
Chroniczne zmęczenie
Stres i zwiększone napięcie nerwowe
Problemy z zasypianiem
POMOC I ZAPOBIEGANIE
terapie nowotworowe, cukrzyca, nadciśnienie, hipercholesterolemia, miażdżyca, choroby wątroby, infekcje wirusowe i bakteryjne
SKŁAD
Grzyb Reishi 100%. Surowiec najwyższej jakości.SYNERGIA
:
Witamina C
JAK STOSOWAĆ
Proszek z grzybów Reishi przyjmuje się doustnie, popijając wodą. Najlepiej przyjmować go rano na pusty żołądek oraz w ciągu dnia przed posiłkami. Warto dołączyć suplement witaminy C, który poprawia wchłanianie substancji bioaktywnych zawartych w reishi.
Przykład użycia:
wywar
2-5 g proszku zalać szklanką wrzątku, pozostawić pod przykryciem na 10 minut. Pij pół szklanki dwa razy dziennie przed posiłkami.
Dobrym pomysłem jest zacząć od mniejszej ilości i stopniowo zwiększać ją co kilka dni w zależności od potrzeb.
W zależności od celu stosowania, efekty reishi mogą być zauważalne po 3 dniach lub po kilku tygodniach. Reishi powinien być stosowany regularnie.
Przeciwwskazania:
Osoby przyjmujące leki przeciwcukrzycowe, hipotensyjne, obniżające poziom cholesterolu i przeciwpłytkowe powinny zachować ostrożność. Stosowanie grzybów reishi może wpływać na obniżenie poziomu glukozy i cholesterolu we krwi, ciśnienie krwi oraz zahamowanie agregacji płytek krwi. Osoby z chorobami autoimmunologicznymi nie powinny stosować reishi - ich działanie immunostymulujące może nasilać objawy choroby. Wpływ Reishi na kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz dzieci nie został zbadany, ale niektórzy twierdzą, że są one całkowicie bezpieczne. W takim przypadku należy skonsultować stosowanie grzyba z lekarzem lub fitoterapeutą.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Grzyb ten występuje na każdym kontynencie z wyjątkiem Antarktydy. Reishi rośnie pojedynczo lub w stanach, najczęściej na pniach i dolnych częściach martwych drzew, zwykle liściastych. Kapelusz grzybowy Reishi ma średnicę od 8 do 25 cm. Kształt jest półkolisty, ale jego krawędzie są nieregularne. Kolor reishi ciemnieje z wiekiem. Młode grzyby zmieniają kolor na jasnożółty, a następnie zmieniają kolor na fioletowy lub nawet czarno-czerwony. Jego powierzchnia jest nierówna i błyszcząca, dlatego kiedyś nazywano go lakierowanym błyszczącym. Grzyb reishi wyrasta z cylindrycznej łodygi, która może mieć do 15 cm długości.