Reishi - Ganoderma lucidum - 50g mielone

AR76849

Składniki: Reishi - Ganoderma lucidum - 50g mielone
Klasyfikacja: Zioła

↓ Więcej szczegółów ↓

w magazynie (>5 szt)

66,96 zł

Więcej informacji

Składniki: Reishi - Ganoderma lucidum - 50g mielone
Klasyfikacja: Zioła



Reishi (Ganoderma lucidum) to japońska nazwa boskiego grzyba nieśmiertelności. Nieoceniony wpływ grzybów reishi na zdrowie został odkryty i zaczął być stosowany już 4 000 lat temu, a tradycyjna medycyna chińska zalicza go do swoich najważniejszych elementów. Reishi znane jest również pod innymi nazwami: w Chinach jako ling zhi, a w Japonii jako mannentake.
Badania nad właściwościami grzybów reishi trwają od ponad 30 lat. Wcześniejsze publikacje sugerują, że regularne spożywanie tych grzybów może wspomagać odporność organizmu i uzupełniać leczenie wielu chorób. Przede wszystkim jednak mówi się, że grzyby te przywracają homeostazę organizmu i normalizują pracę narządów, a przy tym nie powodują skutków ubocznych i nie wykazują toksyczności.

Właściwości prozdrowotne

Grzyby Reishi zawierają szereg substancji bioaktywnych o udokumentowanym wpływie na zdrowie człowieka. Najważniejszymi z nich są polisacharydy, peptydoglikany i triterpeny. Polisacharydy obecne w reishi to beta-D-glukany, cząsteczki wchodzące w skład rozpuszczalnej frakcji błonnika. Ich właściwości prozdrowotne są już dość dobrze znane, dlatego są one coraz częściej wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym.

Wsparcie układu odpornościowego:
Substancje obecne w reishi mają zdolność stymulowania odpowiedzi układu odpornościowego. W jednym z badań z udziałem pacjentów z rakiem wykazano, że codzienne przyjmowanie ekstraktu z reishi prowadzi do poprawy odporności u 80% osób. Zaobserwowano zwiększony poziom czynników immunologicznych (interleukina IL-2 i IL-6, interferon gamma) oraz aktywność komórek NK. Pacjenci zauważyli również poprawę jakości swojego życia. Badania na zwierzętach donoszą, że ekstrakt z reishi stymuluje rozwój i proliferację komórek odpornościowych oraz stymuluje ich aktywność.

Pozytywny wpływ na metabolizm węglowodanów
Ze względu na obecność beta-glukanów, grzyb reishi wspomaga prawidłowy metabolizm węglowodanów i może wpływać na obniżenie poziomu glukozy we krwi. Zostało to udowodnione w badaniach z użyciem beta-glukanów wyizolowanych z reishi. Pacjenci z cukrzycą typu 2 przyjmowali ekstrakt przez 12 tygodni. Po tym czasie poziom glukozy we krwi na czczo i hemoglobiny glikowanej znacznie się zmniejszył u badanych.

Pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy
Połączone działanie triterpenów i beta-glukanów oznacza, że spożywanie reishi może obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu we krwi. Badania kliniczne wykazały, że poprawa parametrów lipidowych wystąpiła średnio u 70% pacjentów stosujących codziennie reishi, podczas gdy spadek ciśnienia zaobserwowano nawet u 80% osób.

Pozytywny wpływ na czynność wątroby
Liczne badania na zwierzętach wykazały, że ekstrakty z reishi mogą działać ochronnie na wątrobę. Ekstrakty stosowane doustnie przed wywołaniem uszkodzenia wątroby znacznie zmniejszają uszkodzenia spowodowane przez chemikalia. W jednym z badań ekstrakt z reishi podawano szczurom z marskością wątroby, co doprowadziło do znacznej poprawy po miesiącu.

ZASTOSOWANIE:
Osłabiona odporność
Chroniczne zmęczenie
Stres i zwiększone napięcie nerwowe
Problemy z zasypianiem

POMOC I ZAPOBIEGANIE
terapie nowotworowe, cukrzyca, nadciśnienie, hipercholesterolemia, miażdżyca, choroby wątroby, infekcje wirusowe i bakteryjne

SKŁAD
Grzyb Reishi 100%. Surowiec najwyższej jakości.SYNERGIA

:
Witamina C

JAK STOSOWAĆ
Proszek z grzybów Reishi przyjmuje się doustnie, popijając wodą. Najlepiej przyjmować go rano na pusty żołądek oraz w ciągu dnia przed posiłkami. Warto dołączyć suplement witaminy C, który poprawia wchłanianie substancji bioaktywnych zawartych w reishi.

Przykład użycia:

wywar
2-5 g proszku zalać szklanką wrzątku, pozostawić pod przykryciem na 10 minut. Pij pół szklanki dwa razy dziennie przed posiłkami.
Dobrym pomysłem jest zacząć od mniejszej ilości i stopniowo zwiększać ją co kilka dni w zależności od potrzeb.
W zależności od celu stosowania, efekty reishi mogą być zauważalne po 3 dniach lub po kilku tygodniach. Reishi powinien być stosowany regularnie.

Przeciwwskazania:
Osoby przyjmujące leki przeciwcukrzycowe, hipotensyjne, obniżające poziom cholesterolu i przeciwpłytkowe powinny zachować ostrożność. Stosowanie grzybów reishi może wpływać na obniżenie poziomu glukozy i cholesterolu we krwi, ciśnienie krwi oraz zahamowanie agregacji płytek krwi. Osoby z chorobami autoimmunologicznymi nie powinny stosować reishi - ich działanie immunostymulujące może nasilać objawy choroby. Wpływ Reishi na kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz dzieci nie został zbadany, ale niektórzy twierdzą, że są one całkowicie bezpieczne. W takim przypadku należy skonsultować stosowanie grzyba z lekarzem lub fitoterapeutą.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Grzyb ten występuje na każdym kontynencie z wyjątkiem Antarktydy. Reishi rośnie pojedynczo lub w stanach, najczęściej na pniach i dolnych częściach martwych drzew, zwykle liściastych. Kapelusz grzybowy Reishi ma średnicę od 8 do 25 cm. Kształt jest półkolisty, ale jego krawędzie są nieregularne. Kolor reishi ciemnieje z wiekiem. Młode grzyby zmieniają kolor na jasnożółty, a następnie zmieniają kolor na fioletowy lub nawet czarno-czerwony. Jego powierzchnia jest nierówna i błyszcząca, dlatego kiedyś nazywano go lakierowanym błyszczącym. Grzyb reishi wyrasta z cylindrycznej łodygi, która może mieć do 15 cm długości.



Informacje o ziołach

Więcej informacji na temat zastosowania w tradycyjnej medycynie naturalnej można znaleźć w zielnikach lub zewnętrznych źródłach w Internecie lub literaturze. Przed użyciem należy skonsultować się z zielarzem. Zgodnie z aktualnie obowiązującym Rozporządzeniem Komisji Europejskiej nr 1924/2006, na produktach nie można umieszczać żadnych niedozwolonych oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych. które nie zostały zatwierdzone przez Komisję Europejską lub Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Oświadczenie zdrowotne oznacza stwierdzenie sugerujące lub stwarza wrażenie, że ma działanie lecznicze na ludzki organizm. Produkt ten jest sprzedawany w Republice Słowackiej jako ekstrakt roślinny i surowiec do dalszego przetwarzania. Lek nie ma potwierdzonego działania diagnostycznego ani terapeutycznego i nie jest lekiem. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Minimalny okres przydatności do spożycia podany jest na opakowaniu.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

30 innych produktów w tej samej kategorii: