AR75860
Składniki: Veronica officinalis - 100g posiekane
Klasyfikacja: Zioła
w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Veronica officinalis - 100g posiekane
Klasyfikacja: Zioła
Veronica officinalis poprawia trawienie i odtruwa organizm, ułatwia oddychanie i kaszel podczas kaszlu, dba o zdrowie wątroby i jest doskonałym produktem do pielęgnacji skóry. Jest to obecnie zioło mało znane, ale ma dość ciekawą historię stosowania w medycynie ludowej w Europie. Według Farmakopei Brytyjskiej jego młode pędy były wcześniej spożywane w celu pozbycia się szkorbutu. Napary ziołowe pito podczas gorączki i chorób układu oddechowego, zaparć i zmniejszonego apetytu, biegunki i chorób wątroby. Skórę dotkniętą wysypkami, egzemą i oparzeniami przemywano naparami.
Właściwości dla zdrowia:
Wspomaga oczyszczanie organizmu - zwiększa wydalanie zbędnych produktów przemiany materii wraz z moczem i potem, wspomaga procesy detoksykacji w wątrobie.
Ma korzystny wpływ na wątrobę - stymuluje produkcję i wydalanie żółci, dzięki czemu wspomaga trawienie.
Pomaga regulować wypróżnienia.
Ma pozytywny wpływ na płuca i drogi oddechowe oraz wspomaga odkrztuszanie.
Podczas kaszlu pomaga odblokować oskrzela i drogi oddechowe.
Łagodzi podrażnienia błony śluzowej żołądka i jelit
Działa kojąco.
SKŁAD
Veronica officinalis - 100% roślina zielna. Surowiec najwyższej jakości!
Jest bogaty w glikozydy irydoidowe, flawonoidy, kwasy fenolowe, saponiny triterpenowe i garbniki.
DAWKOWANIE I ZASTOSOWANIE
herbata (zioło cięte):
1-2 łyżeczki suszonego ziela zalać wrzątkiem, gotować na parze przez 10-15 minut. Spożywać 3 szklanki naparu dziennie.
Zimno:
2 łyżki zioła zalać 2 szklankami przegotowanej, ostudzonej wody. Pozostaw na 6-8 godzin, odcedź.
Napar i zimny ekstrakt należy stosować do mycia skóry lub jako okłady na oczy.
WSPÓŁPRACA
W przypadku podrażnionej błony śluzowej żołądka i jelit warto połączyć ją z lukrecją.
PRZECIWWSKAZANIA
Czy jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.
W przypadku nadwrażliwości zioło należy posadzić.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Roślina należy do rodziny babkowatych. Występuje w całej Europie, Ameryce Północnej, a także w Azji Wschodniej i Środkowej. Występuje na torfowiskach, łąkach i suchych lasach. Lubi gleby kwaśne, gliniaste i piaszczyste. Ma 10-20 cm wysokości i jest całkowicie pokryty grubymi włoskami. Jego szypułka albo zapuszcza korzenie, albo rośnie. Liście są grube, odwrotnie jajowate i wąskie u podstawy. Dolne liście mają solidne krawędzie, a górne są ząbkowane. Kwiaty są jasnofioletowe lub niebieskie, składają się z czterech płatków przeciętych ciemniejszymi paskami, a z ich środka wystają dwa długie pręciki. Są ułożone w grona po 15-26 sztuk na szczytach łodyg. Owocem jest woreczek w kształcie serca z nasionami.