AR85083
Składniki: Owoc Haritaki - Harada - Terminalia chebula - 250g mielony
Klasyfikacja: Zioła
w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Owoc Haritaki - Harada - Terminalia chebula - 250g mielony
Klasyfikacja: Zioła
Haritaki (Terminalia chebula) jest inaczej wierzchołkiem mirobalanowym. W Nepalu drzewo to nazywane jest królem medycyny, a Hindusi zawsze wspominają o nim na czole roślin używanych w Ajurwedzie, ponieważ każda jego część ma wysoką wartość prozdrowotną. Owoce Haritaki znane są przede wszystkim z doskonałego wpływu na procesy trawienne i pracę jelit. Wraz z owocami barro i amlą wchodzą w skład ajurwedyjskiej mieszanki Triphala. Owoce Haritaki są również znane jako harad, kadukkai podi lub abhaya.
Korzyści zdrowotne:
Stymulują pracę przewodu pokarmowego i działają łagodnie przeczyszczająco. Dzięki obecności garbników owoce haritaki bardzo skutecznie wspomagają naturalne procesy oczyszczania jelit i usuwania zanieczyszczeń.
Wspomagają funkcjonowanie wątroby i pomagają chronić jej komórki przed działaniem substancji toksycznych.
Wspierają obronę organizmu przed szeroką gamą bakterii, wirusów i grzybów. Mają pozytywny wpływ na odporność.
Sterole obecne w owocach haritaki pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Substancje bioaktywne zawarte w owocach haritaki mają właściwości przeciwutleniające i antymutagenne.
SKŁADNIKI
Owoce Haritaki pokrojone lub zmielone 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Składniki aktywne zawarte w owocach haritaki to m.in. kwas garbnikowy, kwas chebulowy, kwas galusowy, sennozyd, antrachinony, beta-sitosterol, żywica, chebulina, terchebina i inne.
DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Haritaki – owoce pokrojone w plasterki i zmielone:
Pokrojone owoce należy rozdrobnić na proszek.
Zaleca się rozpoczęcie suplementacji 1/4 łyżeczki proszku haritaki raz dziennie przed pójściem spać od szklanki wody. Owoce haritaki intensyfikują perystaltykę jelit i procesy oczyszczające, dlatego początkowa dawka powinna być niewielka. Gdy organizm się do tego przyzwyczai, dawkę można zwiększyć.
Smak owoców haritaki jest specyficzny, słodko-kwaśny z nutą goryczki i ostrości.
WSPÓŁPRACA
Połączenie z owocami barro powoduje skuteczniejszy efekt przeczyszczający.
Kiedy połączymy haritaki z barro i amla, otrzymamy słynną ajurwedyjską mieszankę Triphala.
PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża, laktacja, nadwrażliwość na roślinę.
Owoc Haritaki nie jest zalecany dla dzieci poniżej 5 roku życia.
Zbyt wysokie dawki suplementu mogą powodować bóle brzucha i nudności.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Terminalia chebula to duże drzewo liściaste należące do rodziny palmowatych. Składa się z około 100 gatunków. Jego rodzimym obszarem są Indie, ale można go również znaleźć w Nepalu, Birmie, Tajlandii, Malezji i Sri Lance. Jest uprawiana ze względu na cenne owoce i skórkę bogatą w skórkę.
Osiąga wysokość do 30 m, jego pień ma 1 m szerokości. Kora jest ciemnobrązowa i popękana na całej długości. Liście są owalne i mają gładką powierzchnię. Kwiaty są drobne, biało-żółte i tworzą kwiatostany w kształcie zwisających kolców. Kwitną od maja do czerwca, intensywnie pachną. Owoce są owalne, około 2-4 cm długości i 2 cm szerokości. Świeże są żółto-zielone i brązowieją po wysuszeniu. Pojawiają się na drzewie od lipca do grudnia.