AR88558
Składniki: Krwawnik pospolity - Achillea millefolium - 100g mielony
Klasyfikacja: Zioła
w magazynie (>5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Krwawnik pospolity - Achillea millefolium - 100g mielony
Klasyfikacja: Zioła
Krwawnik pospolity – ziele
Krwawnik pospolity (Achillea millefolium) swoją ogólną nazwę zawdzięcza temu, że może zatrzymać drobne krwawienia i był używany w przeszłości jako naturalny kompres na skaleczenia. Mówi się, że grecki bóg Achilles był pierwszym, który leczył rany drabiną, dlatego od jego imienia pochodzi łacińska nazwa rodzajowa tej rośliny.
W średniowieczu krwawnik pospolity był jednym z ziół używanych do aromatyzowania piwa. Było to również popularne warzywo. Jej młode liście były zwykle gotowane w zupie lub przygotowywane podobnie jak szpinak. Jako przyprawę używano suszonych liści. W medycynie ludowej krwawnik był używany nie tylko jako okład, ale także jako środek wspomagający trawienie, przeciwdziałający bólom brzucha i obniżający gorączkę.
Korzyści zdrowotne:
Krwawnik pospolity przyspiesza krzepnięcie krwi, dzięki czemu pomaga zatrzymać drobne krwawienia. Wspomaga gojenie się ran i podrażnień. Ma korzystny wpływ na błonę śluzową gardła i przewodu pokarmowego.
Wspomaga trawienie poprzez zwiększenie wydzielania soków trawiennych i żółci.
Dba o piękny wygląd skóry i włosów.
Chroni rośliny przed szkodnikami.
Napar
APPLICATION
Napar drabinkowy nadaje się do mycia drobnych skaleczeń i podrażnień oraz do płukania gardła i jamy ustnej. Możesz ich również używać do mycia włosów i skóry oraz dodawać je jako fazę wodną do kosmetyków.
Krwawnik pospolity warto pić również jako herbatę o działaniu kojącym na żołądek i jelita.
Ekstrakt z krwawnika pospolitego idealnie nadaje się do ekoochrony roślin.
SKŁADNIKI
Krwawnik pospolity – 100% suszone zioło. Surowiec najwyższej jakości!
JAK PRZYJMOWAĆ
Krwawnik pospolity – herbata (zioło cięte):
1-2 łyżeczki zioła zalać wrzątkiem i pozostawić do zaparzenia przez 15 minut pod przykryciem. Przyjmować 1 szklankę 3 razy dziennie lub stosować zewnętrznie do płukania łamliwych, przetłuszczających się i wypadających włosów i skóry głowy, do mycia twarzy, do stosowania w nasiadówkach do pochwy i odbytnicy oraz jako okład na rany.
Krwawnik pospolity – ziele mielone:
0,5-1 Proszek zalać niewielką ilością gorącej wody. Po schłodzeniu wypij z ziołem. Stosować 3 razy dziennie.
Ekstrakt:
Proporcje 1:3 lub 1:5. Alkohol 25%. Przyjmować 1-4 ml 3 razy dziennie po rozcieńczeniu w wodzie.
Nalewka:
Proporcje 1:3 lub 1:5. Alkohol 40-60%. Przyjmować 5-10 ml dziennie po rozcieńczeniu w niewielkiej ilości wody.
Preparaty na bazie alkoholu mogą być stosowane zewnętrznie po rozcieńczeniu w wodzie do mycia podrażnionej, zaczerwienionej, skaleczonej skóry, z wypryskami i trądzikiem, jako środek antyseptyczny, ściągający i przyspieszający krzepnięcie krwi. Można je również dodawać w niewielkich ilościach do szamponów, kremów, odżywek i balsamów do ciała.
PRZECIWWSKAZANIA
Krwawnik pospolity może powodować alergie w kontakcie ze skórą. W takiej sytuacji należy przerwać jego stosowanie.
Nie zaleca się stosowania krwawnika u kobiet w ciąży i karmiących piersią.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLIN
Krwawnik pospolity należy do rodziny astrowatych. Jego zasięg rozciąga się na całą Europę i znaczną część Azji – od wschodu po Mongolię i północno-zachodnie Indie. Rośnie również w Ameryce Północnej. Jest powszechny na Słowacji – znajdziemy go niemal na każdej łące, polu, drodze, na nizinach i w górach. Lubi stanowiska słoneczne i kwitnie od lipca do października.
Krwawnik pospolity dorasta do 1 m wysokości. Jego liście mają wydłużony, pierzasty kształt i strukturę złożoną z wielu części, przypominającą koronkę. Drobne kwiaty krwawnika pospolitego są białe i składają się z 4-5 płatków. Wytwarzają kwiatostany na szczycie łodygi zwane baldachimami. Są zapylane przez muchy. Owocami krwawnika pospolitego są niełupki, czyli pojedyncze nasiona. Krwawnik tworzy podziemne i pełzające kłącza, które są koloru białego i żółtego. Cała nadziemna część rośliny pokryta jest ledwo zauważalną wełnistą kępką i wydziela charakterystyczny zapach.