Nasiona kozieradki - Trigonella foenum-graecum - 100g całość

AR76253

Składniki: Nasiona kozieradki - Trigonella foenum-graecum - 100g całe
Klasyfikacja: Zioła

↓ Więcej szczegółów ↓

w magazynie (>5 szt)

23,76 zł

Więcej informacji

Składniki: Nasiona kozieradki - Trigonella foenum-graecum - 100g całe
Klasyfikacja: Zioła

Kozieradka - całe i zmielone nasiona

Kozieradka pospolita (Trigonella foenum-graecum) to roślina z rodziny bobowatych. W UE znana jest również jako siano greckie, Fenegreek lub trawa Boga. Jego kapsułki zawierają małe, żółtawe nasiona o nieregularnym kształcie. Są popularną przyprawą w Indiach i krajach arabskich. W przeszłości stosowano je w celu zwiększenia libido i zwiększenia męskości, a także w celu pobudzenia laktacji u kobiet oraz regulacji poziomu cukru we krwi. Właściwości te wydają się być potwierdzone badaniami naukowymi.

Właściwości prozdrowotne:

korzystnie wpływa na męskie libido i poziom testosteronu,

wspomaga prawidłową laktację matek karmiących,

wspomaga prawidłowy metabolizm węglowodanów poprzez wpływ na uwalnianie insuliny i poziom cukru we krwi po posiłkach,

Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi.

Aplikacja i sposób użycia

kulinarny:

Kozieradka ma intensywny, słodko-gorzki smak i wyraźny ziołowo-korzenny aromat, który można wzmocnić poprzez krótkotrwałe prażenie nasion. Wystarczy niewielka ilość, aby wzbogacić smak wielu potraw. Bądź jednak ostrożny, ponieważ nadmiar przypraw może przytłoczyć danie potrawą o zbyt intensywnym aromacie i zepsuć danie. Nasiona należy dodawać do zup, sosów i dań gotowanych na bazie ryżu, soczewicy, warzyw i kasz. Po zmieleniu można je wykorzystać do przyprawiania ryb i mięsa. Są również fantastycznym dodatkiem do domowych wypieków. Prażone nasiona są łatwiejsze do zmielenia. Jest stosowany w różnych mieszankach curry, zwłaszcza vindaloo, oraz w pikantnych curry ze Sri Lanki. Jest również częścią indyjskiej mieszanki pięciu przypraw panch phoron.

Herbata: Do szklanki wsyp 1-2 łyżeczki nasion kozieradki i zalej wrzątkiem. Smażyć przez 10-15 minut pod przykryciem. Spęczniałe nasiona można jeść.

Proszek: Uzupełnij nasiona kozieradki w ilości 1 łyżeczki 2-3 razy dziennie.

SKŁADNIKI: Kozieradka - 100% całych lub zmielonych nasion. Najwyższa jakość!

CHARAKTERYSTYKA ROŚLIN

Rodzimym obszarem występowania kozieradki jest Azja i Europa Wschodnia. Roślina ta rozprzestrzeniła się na wiele regionów i jest obecnie uprawiana na całym świecie. Kozieradka jest rośliną jednoroczną. Kwitnie w czerwcu i lipcu. Wytwarza żółte, strączkowe kwiaty i owoce w postaci strąków, w środku których znajdują się małe twarde nasiona o żółtawym kolorze i nieregularnym kształcie.

Informacje o ziołach

Więcej informacji na temat zastosowania w tradycyjnej medycynie naturalnej można znaleźć w zielnikach lub zewnętrznych źródłach w Internecie lub literaturze. Przed użyciem należy skonsultować się z zielarzem. Zgodnie z aktualnie obowiązującym Rozporządzeniem Komisji Europejskiej nr 1924/2006, na produktach nie można umieszczać żadnych niedozwolonych oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych. które nie zostały zatwierdzone przez Komisję Europejską lub Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Oświadczenie zdrowotne oznacza stwierdzenie sugerujące lub stwarza wrażenie, że ma działanie lecznicze na ludzki organizm. Produkt ten jest sprzedawany w Republice Słowackiej jako ekstrakt roślinny i surowiec do dalszego przetwarzania. Lek nie ma potwierdzonego działania diagnostycznego ani terapeutycznego i nie jest lekiem. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Minimalny okres przydatności do spożycia podany jest na opakowaniu.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

30 innych produktów w tej samej kategorii: