AR76253
Składniki: Nasiona kozieradki - Trigonella foenum-graecum - 100g całe
Klasyfikacja: Zioła
w magazynie (>5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Nasiona kozieradki - Trigonella foenum-graecum - 100g całe
Klasyfikacja: Zioła
Kozieradka - całe i zmielone nasiona
Kozieradka pospolita (Trigonella foenum-graecum) to roślina z rodziny bobowatych. W UE znana jest również jako siano greckie, Fenegreek lub trawa Boga. Jego kapsułki zawierają małe, żółtawe nasiona o nieregularnym kształcie. Są popularną przyprawą w Indiach i krajach arabskich. W przeszłości stosowano je w celu zwiększenia libido i zwiększenia męskości, a także w celu pobudzenia laktacji u kobiet oraz regulacji poziomu cukru we krwi. Właściwości te wydają się być potwierdzone badaniami naukowymi.
Właściwości prozdrowotne:
korzystnie wpływa na męskie libido i poziom testosteronu,
wspomaga prawidłową laktację matek karmiących,
wspomaga prawidłowy metabolizm węglowodanów poprzez wpływ na uwalnianie insuliny i poziom cukru we krwi po posiłkach,
Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Aplikacja i sposób użycia
kulinarny:
Kozieradka ma intensywny, słodko-gorzki smak i wyraźny ziołowo-korzenny aromat, który można wzmocnić poprzez krótkotrwałe prażenie nasion. Wystarczy niewielka ilość, aby wzbogacić smak wielu potraw. Bądź jednak ostrożny, ponieważ nadmiar przypraw może przytłoczyć danie potrawą o zbyt intensywnym aromacie i zepsuć danie. Nasiona należy dodawać do zup, sosów i dań gotowanych na bazie ryżu, soczewicy, warzyw i kasz. Po zmieleniu można je wykorzystać do przyprawiania ryb i mięsa. Są również fantastycznym dodatkiem do domowych wypieków. Prażone nasiona są łatwiejsze do zmielenia. Jest stosowany w różnych mieszankach curry, zwłaszcza vindaloo, oraz w pikantnych curry ze Sri Lanki. Jest również częścią indyjskiej mieszanki pięciu przypraw panch phoron.
Herbata: Do szklanki wsyp 1-2 łyżeczki nasion kozieradki i zalej wrzątkiem. Smażyć przez 10-15 minut pod przykryciem. Spęczniałe nasiona można jeść.
Proszek: Uzupełnij nasiona kozieradki w ilości 1 łyżeczki 2-3 razy dziennie.
SKŁADNIKI: Kozieradka - 100% całych lub zmielonych nasion. Najwyższa jakość!
CHARAKTERYSTYKA ROŚLIN
Rodzimym obszarem występowania kozieradki jest Azja i Europa Wschodnia. Roślina ta rozprzestrzeniła się na wiele regionów i jest obecnie uprawiana na całym świecie. Kozieradka jest rośliną jednoroczną. Kwitnie w czerwcu i lipcu. Wytwarza żółte, strączkowe kwiaty i owoce w postaci strąków, w środku których znajdują się małe twarde nasiona o żółtawym kolorze i nieregularnym kształcie.