AR76412
Składniki: Grzyby Maitake - Grifola frondasa - 50g mielone
Klasyfikacja: Glony i grzyby
w magazynie (>5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Grzyby Maitake - Grifola frondasa - 50g mielone
Klasyfikacja: Glony i grzyby
Sproszkowany grzyb maitake
Grzyb maitake (Grifola frondasa) to silny adaptogen, który wspomaga funkcjonowanie organizmu na wiele sposobów. Korzystnie wpływa na odporność i przemianę materii, wspomaga reakcję organizmu na stres, wzmacnia i rewitalizuje organizm, poprawia nastrój.
Rośnie w Japonii oraz w lasach we wschodniej części Ameryki Północnej, gdzie rośnie na zamierających lub już martwych pniach drzew liściastych. Jest to rodzaj poliporu wielkości dużej główki sałaty. Składa się z wielu rozgałęzionych kapeluszy wyrastających ze wspólnego pnia. Na Słowacji maitake jest rzadkością. W wielu krajach jest klasyfikowany jako gatunek zagrożony wyginięciem. W celach komercyjnych uprawia się go w laboratorium – proces trwa od 10 do 14 tygodni.
Słowo maitake oznacza po japońsku tańczący grzyb, ponieważ legenda głosi, że ludzie, którzy znaleźli te grzyby w lesie, tańczyli z radości.
Korzyści zdrowotne:
Grzyby Maitake swój niezwykły wpływ na organizm człowieka zawdzięczają głównie obecnym w nich beta-glukanom, które występują w postaci frakcji D i MD. Są to frakcje makrocząsteczkowe, które są uważane za najbardziej aktywne. Beta-glukany to polisacharydy o szeroko przebadanych właściwościach prozdrowotnych. Dzięki nim grzyby maitake:
wspomaga naturalne mechanizmy odpornościowe organizmu,
pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi,
korzystnie wpływa na gospodarkę glukozą,
wspomagają organizm w pozbywaniu się szkodliwych bakterii, wirusów i grzybów.
Ponadto grzyby maitake zaliczane są do adaptogenów, co oznacza, że wspierają organizm człowieka w codziennym funkcjonowaniu i korzystnie wpływają na witalność, siła i dobre samopoczucie.
Co ciekawe, grzyby maitake są obecne w lekach przeciwnowotworowych stosowanych w Japonii. Uważa się, że uzupełnienie chemioterapii grzybami maitake poprawia jej skuteczność, a ponadto łagodzi skutki uboczne z nią związane, takie jak wypadanie włosów, ból i nudności.
ZASTOSOWANIE
chroniczne zmęczenie
osłabiona odporność
podatność na stres
obniżona przemiana materii
dla ogólnego wzmocnienia i poprawy nastroju
SKŁAD
Grzyb Maitake w proszku 100%. Bez dodatków i wypełniaczy. Surowiec najwyższej jakości!
SPOSÓB UŻYCIA
Wymieszaj 1 płaską łyżeczkę proszku z ciepłą wodą i wypij. Przyjmować raz lub dwa razy dziennie na pusty żołądek, 15 minut przed posiłkiem.
PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość.
Osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne powinny skonsultować się ze specjalistą przed zastosowaniem maitake.
Osoby przyjmujące leki przeciwcukrzycowe powinny zachować ostrożność i skonsultować się z lekarzem w sprawie dawkowania leków i suplementu, ponieważ grzyb maitake może znacznie obniżyć poziom glukozy we krwi.