AR86229
Składniki: Liść miłorzębu japońskiego - 100g
Klasyfikacja: Zioła
w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Liść miłorzębu japońskiego - 100g
Klasyfikacja: Zioła
Liść miłorzębu japońskiego (Ginkgo biloba)
Liście miłorzębu zawierają substancje, które korzystnie wpływają na pracę mózgu, pomagają poprawić pamięć i koncentrację. Ekstrakty z miłorzębu są popularnymi preparatami farmaceutycznymi przeznaczonymi dla osób umysłowych i uczących się, osób starszych oraz dla pacjentów z chorobą Alzheimera.
Ginkgo biloba to drzewo znane botanikom jako miłorząb dwuklapowy. Jej fenomen polega na tym, że istnieje na Ziemi od 270 milionów lat, a jej forma nie zmieniła się do dziś, dlatego nazywana jest żywą skamieliną. Zjawisko to świadczy o wysokiej odporności na środowiskowe czynniki stresowe. Mimo to miłorząb dwuklapowy jest gatunkiem zagrożonym wyginięciem i obecnie występuje naturalnie tylko w swojej ojczyźnie, czyli w południowo-wschodnich Chinach. Najstarsze drzewa, które tam rosną, mają około 3400 lat.
Cechy zdrowotne:
Najważniejszymi składnikami aktywnymi obecnymi w liściach miłorzębu japońskiego są gingkolidy i bilobalidy zaliczane do laktonów triterpenowych, glikozydów flawonowych i flawonoidów.
Dzięki synergii składników aktywnych, naparów i ekstraktów z liści miłorzębu japońskiego:
korzystnie wpływa na pamięć, koncentrację i zdolność uczenia się,
wspomagają pracę mózgu, wpływając na jego lepsze odżywianie,
wspomagają krążenie obwodowe i mózgowe, a także krążenie w naczyniach włosowatych.
ZASTOSOWANIE
intensywna praca umysłowa i nauka
problemy z pamięcią
obniżona koncentracja
obniżona sprawność intelektualna
SKŁADNIKI
Suszone liście miłorzębu japońskiego 100%. Surowiec najwyższej jakości!
DAWKOWANIE I ZASTOSOWANIE
Ginkgo biloba - herbata (liść cięty):
1 łyżkę liści zalać szklanką wrzącej wody, przykryć i gotować na parze przez 20-30 minut. Odcedź i dosłodź w razie potrzeby. Spożywaj szklankę naparu dwa razy dziennie.
Możesz przygotować liście miłorzębu z ulubionej herbaty liściastej i ziołowej, a napary wzbogacić miodem, cytryną, trawą cytrynową i innymi składnikami.
Proszek z liści miłorzębu japońskiego:
Weź doustnie pół lub 1 łyżeczkę 2 razy dziennie.
Nalewka:
1 część liści zalać 5 częściami 40% alkoholu. Odstawić na dwa tygodnie, a następnie przefiltrować. Weź 1 łyżeczkę 2 razy dziennie.
WSPÓŁPRACA
Dodatkowo kofeina, yerba mate, żeń-szeń syberyjski i prawdziwa zielona herbata wzmocnią koncentrację.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
Nie należy przekraczać zalecanych dawek. Wysokie dawki mogą powodować bóle głowy, zawroty głowy, zawroty głowy i zaburzenia żołądkowo-jelitowe.
Ginkgo biloba może nasilać działanie leków przeciwzakrzepowych.
Istnieją pewne kontrowersje dotyczące zawartości kwasu ginkgolowego w liściach miłorzębu i istnieją pewne kontrowersje. Zgodnie z normami UE ich zawartość w ekstraktach powinna być mniejsza niż 5 ppm. Liście zwykle zawierają więcej, ale kwasy miłorzębowe są całkowicie nierozpuszczalne w wodzie i nie przechodzą do naparów.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Ginkgo biloba to drzewo z rodziny miłorzębowatych. Jest to endemiczny i zagrożony wyginięciem gatunek, który obecnie występuje naturalnie tylko w południowo-wschodnich Chinach. Drzewa te w swoim naturalnym środowisku osiągają wysokość 30-40 metrów, aw Europie są nieco niższe. Są samcami i samicami i są klasyfikowane jako nagonasienne. Charakterystyczne liście miłorzębu mają kształt wachlarza i określa się je mianem dwulistnych. Latem są jasnozielone, a jesienią żółkną. Miłorząb kwitnie dopiero po 40 latach uprawy. Kwiaty męskie mają postać żółtych kociąt, a kwiaty żeńskie składają się z dwóch nagich zielonych pąków. Nasiona miłorzębu zwisają z gałęzi na długich łodygach i są otoczone miękkim pergaminem. Po upieczeniu są jadalne.