AR77196
Składniki: Piołun - Artemisia abrotanum - 100g posiekany
Klasyfikacja: Zioła
w magazynie (>5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Piołun - Artemisia abrotanum - 100g posiekany
Klasyfikacja: Zioła
Artemisia abrotanum zawiera składniki aktywne, które korzystnie wpływają na układ trawienny i wspomagają trawienie. Ceniony jest przede wszystkim za obecność olejków eterycznych, których prozdrowotne działanie uzupełniają bittery, garbniki, alkaloidy, flawonoidy, kwasy fenolowe i pochodne kumaryny.
Obecnie jest to roślina nieco zapomniana, ale popularna była już w średniowieczu. Używano go w kuchni i medycynie. Było to zioło, które poprawiało apetyt, działało moczopędnie i łagodziło skurcze menstruacyjne i bóle. Był również stosowany w leczeniu ukąszeń węży i innych zwierząt. Ze względu na swój charakterystyczny zapach piołun ten służył do odstraszania owadów. Świeże liście rozsmarowywano na skórze w celu ochrony przed komarami, a w kuchni i szafie wieszano worki z suszonymi ziołami, aby odstraszyć muchy i mole.
Korzyści zdrowotne:
ma korzystny wpływ na pracę wątroby - poprawia produkcję i wydalanie żółci
stymuluje wydzielanie soku żołądkowego
wspomaga procesy trawienne i łagodzi objawy przewodu pokarmowego.
ZASTOSOWANIE
Niestrawność, uczucie sytości po jedzeniu, zgaga, wzdęcia, osłabiona lub napięta wątroba, powolne trawienie.
Kulinarne:
Stosunkowo zapomniana przyprawa, ale zdecydowanie zasługuje na wykorzystanie w eksperymentach kulinarnych. Jego zapach jest specyficzny, a smak gorzki, więc nie przesadzaj.
Artemisia abrotanum z pewnością nadaje się do przyprawiania tłustych mięs o mocnym smaku, takich jak wieprzowina, baranina, gęś i kaczka. Możesz również spróbować dodać go do białego mięsa, jeśli chcesz, aby na pierwszym planie wyczuł się zaskakujący aromat przypraw. Do tłustych i ciężkostrawnych potraw warto dodać szczyptę piołunu, aby poprawić ich wchłanianie.
>DAWKOWANIE I SPOSÓB PRZYJMOWANIA
HERBATA:
Zalej wrzątkiem 1-2 łyżeczki zioła i pozwól mu parzyć przez 10 minut. Przyjmować 2-3 razy dziennie z posiłkami lub po posiłkach.
SYNERGIA
Pozytywny wpływ na wątrobę wzmocni ostropest plamisty.
W przypadku problemów trawiennych warto parzyć herbatę z piołunu w połączeniu z innymi ziołami i przyprawami.
SKŁAD
Artemisia abrotanum 100%. Surowiec najwyższej jakości!
PRZECIWWSKAZANIA
Nadwrażliwość na roślinę.
Ilość przyprawy jest bezpieczna w okresie ciąży i karmienia piersią, należy unikać większych ilości.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Naturalnym obszarem występowania piołunu jest Iran, Turcja oraz cały Bliski Wschód i Europa Wschodnia. Obecnie można go znaleźć w całej Europie i Ameryce Północnej. Artemisia należy do rodziny astrowatych. Jest to rozłożyste runo leśne osiągające wysokość 1,2 m. Jego rozgałęzione pędy pokryte są pierzasto zakończonymi liśćmi przypominającymi liście kopru. Ich powierzchnia jest gładka, a dno pokryte włoskami. Roślina ta ma również podstawowe liście wyrastające bezpośrednio z korzenia. Na wierzchołkach pędów pojawiają się małe, żółto-zielone kwiaty piołunu. W Polsce nie owocują ze względu na zbyt niskie temperatury, ale w ciepłych krajach z piołunu uprawia się małe, niepozorne orzechy. Cała roślina wydziela charakterystyczny kamforowo-cytrusowy zapach.