AR76244
Składniki: Owoc kolendry - Fructus corindri - 100g całość
Klasyfikacja: Przyprawa
w magazynie (>5 szt)
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Owoc kolendry - Fructus corindri - 100g całość
Klasyfikacja: Przyprawa
Owoce kolendry zyskały pozycję w kuchni azjatyckiej jako jedna z najcenniejszych przypraw. W Indiach kolendra jest używana jako składnik sosów chutney i curry. Kolendra była również popularna w Chinach i Tajlandii. Obecnie jest używany na całym świecie. Przyprawy należy zmielić w moździerzu tuż przed użyciem, ponieważ szybko tracą swoje lotne i aromatyczne dodatki. Mielona kolendra lub kminek, przechowywana przez długi czas, nie tylko traci swój olej i moc leczniczą, ale także nabiera nieprzyjemnego zapachu i smaku w wyniku utleniania niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych obecnych w oleju.
Właściwości zdrowotne:
Owoce kolendry wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, żołądka i jelit. Pobudzają apetyt i poprawiają przemianę materii.
APLIKACJE
Doskonała przyprawa do bulionów, sosów, marynat, ryb i sałatek
Niestrawność
wzdęcia
Brak mleka w okresie laktacji
Nieświeży oddech
SKŁAD
Owoce kolendry zawierają od 0,5 do 1% olejku eterycznego bogatego w linalol (60-70%), ponadto alfa i beta-pinen, limonen, geraniol, borneol. Limonen jest mieszaniną dwóch odmian tego związku: S - (+) - linalol (około 80%) i R - (-) - linalol (20%). Owoc zawiera olej tłuszczowy, węglowodany i furanoisoumarynę.
PRZECIWWSKAZANIA I INTERAKCJE
W przypadku długotrwałego stosowania preparatów z kolendry nie należy intensywnie opalać się na słońcu ani w solarium, ponieważ zwiększa to wrażliwość skóry na promieniowanie UV.
Nie ma danych dotyczących bezpieczeństwa stosowania w okresie ciąży i karmienia piersią, dlatego stosowanie nie jest zalecane.
Ze względu na brak danych dotyczących bezpieczeństwa, nie zaleca się stosowania u dzieci poniżej 12 roku życia.