AR76473
Składniki: Mirt pospolity - Myrtus communis - 50g cały
Klasyfikacja: Zioła
w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki: Mirt pospolity - Myrtus communis - 50g cały
Klasyfikacja: Zioła
Mirt pospolity (Myrtus communis) może być pomocny przy kaszlu i trudnościach w oddychaniu, ponieważ rozszerza i rozluźnia drogi oddechowe. Ponadto pozytywnie wpływa na trawienie i pracę jelit. Zawiera substancje o właściwościach antyseptycznych i przeciwutleniających, a jego aromat można wykorzystać w kuchni.
Mirt pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, gdzie odgrywał ważną rolę w kulturze starożytnych cywilizacji. Grecy poświęcili tę roślinę bogini Afrodycie. Wieńce mirtowe były noszone przez sędziów jako symbol honoru i władzy, a także zdobiły głowy zwycięzców olimpijskich, zanim pojawiły się wieńce laurowe. Panny młode nosiły je, aby przyciągnąć szczęście i płodność, a zwyczaj ten można nadal znaleźć w niektórych krajach śródziemnomorskich. Biblia opisuje mirt jako symbol pokoju, radości i nieśmiertelności. W kulturze żydowskiej mirt jest uważany za jedną z roślin Edenu i jest spożywany podczas święta Sukkot.Tradycyjna medycyna śródziemnomorska stosowała napar z liści mirtu na ból brzucha, zaparcia, biegunkę, słaby apetyt i kaszel. Podawano je pacjentom z grypą, przeziębieniem czy astmą, a także stosowano zewnętrznie do dezynfekcji ran i przemywania zmian skórnych w celu przyspieszenia ich gojenia.
Właściwości zdrowotne:
wspiera naturalne mechanizmy obronne organizmu w przypadku infekcji bakteryjnych i wirusowych oraz infekcji grzybiczych
ma działanie antyseptyczne
ułatwia oddychanie astmatykom poprzez rozkurczowe działanie rozkurczowe na oskrzela
działa wykrztuśnie i łagodzi kaszel
korzystnie wpływa na trawienie
stymuluje wypróżnienia i reguluje wypróżnienia
zwiększa apetyt
korzystnie wpływa na skórę i błony śluzowe
wspomaga gojenie się ran.
aplikacja
Wewnętrznie:
podatność na infekcje i infekcje
problemy z kaszlem i oddychaniem
przekrwienie błony śluzowej nosa i zatoki
osłabiony układ trawienny
powolne trawienie
słaby apetyt
Zewnętrznie:
skóra wrażliwa skłonna do trądziku
wypryski
skaleczenia, otarcia
płukanie ust
pielęgnacja intymna
SKŁADNIKI
Mirt pospolity - 100% suszone liście. Najwyższej jakości surowiec!
Myrtle olejek lotny zawiera alfa-pinen, cyneol, octan mirtenylu, nerol, kamfen, mirtenol i geraniol. Liście zawierają również flawonoidy, garbniki, laktony i garbniki.
DAWKOWANIE I ZASTOSOWANIE
Herbata mirtowa:
1 łyżkę zioła zalać szklanką wrzącej wody. Zaparzać pod przykryciem przez 10-15 minut, a następnie odcedzić. Spożywać 2 szklanki dziennie. Zioło można również gotować w mleku.
Nalewka:
Proporcje 1:4. Alkohol 40-60%. Macerować przez 7 dni. Przyjmować 5 ml (1 łyżeczka) 1-2 razy dziennie. Przed spożyciem wymieszać z niewielką ilością wody, mleka lub miodu.
Napar i nalewkę można stosować zewnętrznie do mycia skóry twarzy i ciała, narządów płciowych i odbytu, do płukania jamy ustnej i gardła.
kulinarne:
Wyjątkowy aromat liści mirtu warto wykorzystać w kuchni. Można je stosować jako przyprawę do zup, dań mięsnych i warzywnych. Wystarczy niewielka szczypta, ponieważ aromat liści jest intensywny, a smak gorzki.
PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża i laktacja, nadwrażliwość na mirt.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Mirt pospolity należy do rodziny mirtowatych. Pochodzi z Morza Śródziemnego, gdzie występuje naturalnie w krajach południowej Europy i Afryki Północnej. Rozprzestrzenił się również do Afryki Południowej, dokąd został zabrany. Lubi ciepły klimat, słońce i kwaśne, próchnienne gleby. Na Słowacji można go uprawiać tylko jako roślinę doniczkową, ponieważ zimą przemarza.
Mirt jest zwykle krzewem, ale może również przybrać formę małego drzewa. Osiąga wysokość do 5 m. Cała roślina ma przyjemny zapach, który pochodzi z zawartości olejków lotnych. Liście mirtu są jajowate lub lancetowate ze spiczastymi końcami. Ich powierzchnia jest błyszcząca i skórzasta w dotyku. Uwagę przyciągają białe kwiaty mirtu, ponieważ z ich środka wystaje bogaty pęk pręcików, które są dłuższe i prawie zakrywają płatki z tyłu. Owoce mirtu to owalne, ciemnoniebieskie jagody, które spożywa się na surowo lub suszone.